Pavle Karacic: ”De har underpresterat”

Anrika Eskilstuna Guif jagar sin första slutspelsplats på tre år. Inför fredagens hemmamatch mot OV Helsingborg tog Handbollsligan ett snack med högersexan Pavle Karacic som har identifierat den svaga länken hos motståndarna.
– Jag skulle säga att Helsingborgs akilleshäl är målvaktsspelet, säger Karacic.

ESKILSTUNA GUIF–OV HELSINGBORG
FREDAG 26 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

H43 Lund-fostrade Pavle Karacic har haft en fin säsong i Eskilstuna Guif. Med 58 mål på 16 matcher ligger högersexan fyra i den interna skytteligan.

Nyligen förlängde Karacic sitt kontrakt med Guif till 2023. Det råder inga tvivel om att 28-åringen trivs i Eskilstuna.

– Jag har fått ett fantastiskt mottagande sedan dag ett. Man märker ganska snabbt i en ny klubb om man ska trivas eller ej. Men här i Guif blev jag väl omhändertagen direkt samtidigt som Zoran (Roganovic) har gett mig förtroende. Det här är ett extremt spännande projekt. Vem vet vad som händer i framtiden? Europacupspel eller SM-guld är ju drömmen, berättar Karacic som värvades från AIK 2019.

Ni kommer närmast från en blytung seger borta mot Hallby. Din kommentar om er prestation?

– Det var en jävligt skön seger. Men det var en match med låg intensitet. Det var inte särskilt välspelat. Men jag är stolt över att vi lyckades vinna. Det var första gången jag lyckades vinna i Jönköping mot dem.

Vad fällde avgörandet till er fördel?

– Jag måste säga Eric Johanssons och Eric Perssons skytte. De är helt remarkabelt vad de är kapabla till. Sen vill jag hylla vårt ramstarka mittförsvar. Vi raderade deras nio meters spelare.

Er seger mot Hallby innebär att er slutspelsdröm lever vidare. Vågar du tro på SM-slutspel?

– Tron finns alltid. Sålänge det är matematiskt möjligt så siktar vi mot det. Men samtidigt kan vi få ett covid-utbrott när som helst och stå utan mittsexor som vi gjorde mot Aranäs. Vi tar det verkligen match för match. Jag tror Hallby kommer ta minst två poäng till. De möter ett extremt slitet Alingsås exempelvis. Det betyder att vi måste vinna alla resterande matcher.

Du är påläst hör jag…

– Haha, ja. Jag gillar statistik och att vara insatt i handbollen. Jag brinner för det här.

Hur mycket handboll ser du på kvällarna?

– Jag ser nog 90% av alla matcher i Handbollsligan. Det blir väldigt mycket.

Vilka är dina intryck av årets säsong?

– Jag tycker det är häftigt att serien har jämnats ut. Alla lag har samlat ihop minst 14 poäng. Procentuellt har fler bortalag vunnit också. Sen är det jättetråkigt att spela utan publik. Det här är ju i grund och botten en underhållningsbransch.

Med åtta poäng av tolv möjliga har Guif svarat för en fin vårsäsong. Karacic pekar på de tydliga strukturerna i laget.

– Alla har hittat sina roller och laget har blivit mer sammansvetsat. Innan var vi lite enformiga med Eric Johansson som gjorde allting. Nu har vi fler hot.

Hur långt kan ni nå i ett eventuellt slutspel?

– Nyckeln är inga skador och sjukdomar. Då kan vi skrälla mot vilket lag som helst.

Hur mycket skulle slutspel betyda för dig personligen?

– Just nu är det det enda jag vill göra. Jag har aldrig spelat slutspel innan. Det skulle vara en extremt stor milstolpe i mitt liv. Jag är uppväxt med H43 och där var vi inte bortskämda med slutspelshandboll. Jag kommer ihåg när Zoran och gubbarna mötte Hammarby i semifinal 2008. Jag tror han gärna vill glömma den matchserien, men jag minns den som jäkligt häftig, berättar Karacic som fortsätter:

– Det är ett helt annat medialt tryck i slutspelet. I en stad som Eskilstuna hade det varit fantastiskt roligt. Supportrarna här i Guif ska ha all heder för att dem har stöttat oss i motgång. Nu hoppas jag att vi kan bjuda dem tillbaka.

På fredagskvällen ställs Guif mot OV Helsingborg. En måstematch enligt Karacic.

– Definitivt. Vi måste som sagt vinna alla matcher.

Hur lyder din analys av OV?

– Jag såg Helsingborgs match mot Aranäs igår (tisdag). Det är ett jättekonstigt lag att analysera. De har jättefina spelare och har värvat in starkt. Men wow vad de har underpresterat i år. Jag skulle säga att deras akilleshäl är målvaktsspelet. Jag tycker inte det är Handbollsligan-klass på dem två. Det är kanske lite hård sagt men det är min yrkesmässiga analys. Det är inget personligt mot dem, menar Karacic.

Du är inte oroad nu att Michael Andersson eller Linus Olsson spikar igen på fredag?

– Hehe, de hade inte förvånat mig om de faktiskt gör det. Jag kanske får lite skit då. Men över en hel säsong håller de inte i mina ögon.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Eskilstuna Guifs interna skytteliga

1. Eric Johansson, 150 mål
2. Erik Persson, 89
3. Fredrik Gustavsson, 64
4. Pavle Karacic, 58
5. Rickard Åkerman, 37
6. Melker Norrman, 36
7. Andreas Windahl, 25
8. Markus Hagelin, 23
8. Mattias Windahl, 23
10. Olle Österhall, 22

Foto: Bildbyrån