Oscar Carlén: ”Vi är redo för allvaret”

Äntligen dags för premiär i Handbollsligan. På fredag kväll möts Ystads IF och HK Varberg i höstens första drabbning.
– Det ska bli jäkligt skönt att det drar igång, berättar YIF:s debuterande huvudtränare Oscar Carlén.

YSTADS IF–HK VARBERG
FREDAG 10 SEPTEMBER 19.30
SÄNDS PÅ CMORE

Efter sex långa månader utan seriehandboll befinner vi oss äntligen i Handbollsligans premiärvecka. Lagen har haft rekordlånga försäsonger som med start till helgen ska bära frukt.

Först ut är fjolårsfemman Ystads IF som ställs mot HK Varberg som slutade på en 14:e plats i våras. Vi tog ett snack med hemmalagets Oscar Carlén som efter tre säsonger som assisterade tränare axlar huvudansvaret i YIF efter Jerry Hallbäck.

Första uppdraget för dig som huvudtränare. Hur går tankarna 24 timmar före premiären mot Varberg?

– Det ska bli jäkligt skönt att det drar igång. De två eller tre senaste veckorna har vi känt oss redo för allvaret. Det är en uppfattning som jag vet spelarna delar. Känslan har varit så på träning, berättar Carlén som fortsätter:

– Det har sätt bra ut under försäsongen. Lite upp och ner men det är som det brukar vara. Man vill såklart vara upp hela tiden men det får man sällan på en försäsong.

Hur har ni i Ystads IF tagit vara på tiden under våren och sommaren?

– Man kan väl säga att våren handlade om fysiken. April, maj och halva juni. Men under augusti har vi börjat diskutera idéer och fokuserat på att få spelarna att förstå hur jag tycker vi ska spela handboll. Vi har pratat mycket detaljer och genom det skapat en tydlighet för spelarna. Det är viktigt för mig att de vet vad som förväntas av dem.

Vilka lärdomar har du framförallt tagit med dig under dina tre år med Jerry Hallbäck?

– När man började tränarkarriären var man var inte medveten om det praktiska arbetet runtomkring. Man tycker att man förstår och kan handboll. Men träningsplanering, spelarsamtal och känna av impulser från en grupp. Det lärde jag mig mycket av Jerry som var väldigt duktig på det.

I det sedvanliga tränartipset tippades Ystads IF på en fjärdeplats i tabellen. En placering som vore en klar förbättring jämfört med tidigare år.

– Jag tycker någonstans att det inte är min eller spelarnas uppgift att prata om målsättningarna. Det är styrelsens ansvar att göra det. Vår uppgift är att infria dem.

Det var en tränare som tippade Ystad att vinna guld. Var det möjligen du själv?

– Haha. Jag tippade inte oss som seriesegrare men SM-guldet tippade jag till oss. För mig handlar det om en mentalitetsfråga. Jag tänker inte gå in i ett slutspel utan tron att vi kan vinna det. Det är en inställning jag vill att hela laget ska ha.

HK Varberg väntar som bekant i premiären. Vilka möjligheter respektive utmaningar ser du med fredagens premiärmotstånd?

– Vi bär med oss en trygghet från försäsongen. Vi har trampat och gnuggat på oavsett vem vi har mött och oavsett vad det har stått på tavlan. Det återstår fortfarande några speltekniska detaljer men förhoppningsvis skakar vi av oss premiärnerverna snabbt. Varberg är lite luriga med ett helt nytt mittblock med exempelvis nya Oscar Kihlstedt. Det är lite High Chaparall över det laget. De kan göra fem raka men bränna fem raka. Har de dagen är de farliga. För oss handlar det om att behålla tron och inte bli frustrerade.

Det är en spännande premiärhelg i övrigt. Vilka matcher kommer du fästa blicken vid utöver er egen?

– Det klart att Malmö och IFK Kristianstad blir en tuff drabbning. Malmö kommer från två bra insatser mot Skjern och har skaplig statistik mot IFK. Sedan kommer jag självklart hålla koll på Sävehof som vi möter i nästa omgång, avslutar en fokuserad Carlén.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Huvudtränarna i Handbollsligan

Alingsås HK: Mikael Franzén (2012)
HK Aranäs: Jerry Hallbäck (2020)
Eskilstuna Guif: Zoran Roganovic (2019)
IF Hallby: Jesper Östlund (2018)
OV Helsingborg: Toni Johansson (2020)
IFK Kristianstad: Ljubomir Vranjes (2019)
Lugi HF: Marc Uhd (2020)
HK Malmö: Stian Tönnesen (2016)
Redbergslids IK: Jasmin Zuta (2015)
IFK Skövde: Henrik Signell (2020)
IK Sävehof: Michael Apelgren (2020)
HK Varberg: Hans Karlsson (2015)
IFK Ystad: Sebastian Seifert (2019)
Ystads IF: Oscar Carlén (2020)
Önnereds HK: Tommy Atterhäll (2017)

Premiäromgången

Fredag 19.30: Ystads IF – HK Varberg
Lördag 16.00: IF Hallby – IK Sävehof
Lördag 18.45: HK Malmö – IFK Kristianstad
Söndag 15.30: IFK Ystad – Eskilstuna Guif
Söndag 17.15: IFK Skövde – Alingsås HK
Måndag 19.00: Redbergslids IK – HK Aranäs
Tisdag 19.00: Önnereds HK – Lugi HF

*OV Helsingborg inleder mot IFK Ystad den 20 september.