Oscar Carlén och Sebastian Seifert inför Ystadsderbyt

Säsongens första derby mellan Ystads IF och IFK Ystad är här. Oscar Carlén & Sebastian Seifert vittnar om att mer än bara två poäng är på spel. Handbollsligan valde att ställa fem snabba frågor till de båda tränarna.

YSTADS IF–IFK YSTAD
FREDAG 26 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Tabellfyran Ystads IF kan vid vinst i derbyt gå upp i serieledning. Huvudtränare Oscar Carlén, som har Ystads IF som moderklubb och representerade klubben mellan 2004 och 2008 som högernia, är nöjd med hur laget har uppträtt de senaste veckorna.

Vad talar för att ditt Ystads IF vinner derbyt?

– Jag tycker vi har sett starka och stabila ut hela säsongen. Men vi har inte kommit upp i max utan känner att vi har en nivå till i oss. Överlag har vi presterat på en hög och jämn nivå vilket krävs för att vinna imorgon, svarar Carlén som varit huvudtränare i YIF sedan 2020.

Vilken är IFK Ystads största styrka?

– Jag tycker det är försvarsspelet som ”Sibbe” (Sebastian Seifert) är generellt väldigt duktig på. De spelar omväxlande försvar, både utgrupperat och 6-0, vilket gör det svåranalyserat.

Vem eller vilka av dina spelare kommer brinna till mest på fredag?

– Jag tror det blir rätt så många. Men comebackande Jim Andersson spelar första matchen på två-tre månader. Jag tror han är lite extra laddad. Sen är Kim (Andersson) en sån spelare som måste tända till i den här typen av matcher.

Vilket är ditt bästa derbyminne?

– Det måste vara när jag själv spelade, 2006 eller 2007. På den tiden var vi i YIF underdogs. Men vi slog ett topptippat IFK Ystad i det första derbyt efter att vi gått upp från näst högsta serien.

Hur stort är handbollsderbyt i Ystad?

– Det är gigantiskt. Jag tycker vi har jobbat väldigt hårt och strategiskt för att få tillbaka publik efter pandemin. Likväl har det inte blivit mer än 1 200-1 300 åskådare vilket jag ändå är tacksam för. Men utan någon marknadsföring har vi redan sålt 2 000 biljetter till den här matchen och det lär bli mer än så på plats, avslutar Carlén.

Sebastian Seiferts IFK Ystad ligger på en tiondeplats med blott två poäng upp till slutspelsstrecket. Likt Carlén har Seifert en lång bakgrund i lokalhandbollen i Ystad.

Som spelare representerade han IFK Ystad från barnsben till 22-åring. När han kom tillbaka till Sverige 2009 avslutade han karriären med fyra säsonger i Ystads IF, som han dessutom ledde som huvudtränare mellan 2014 och 2017.

Sedan 2019 är han huvudtränare för sin gamla klubb IFK Ystad.

Vad talar för att ditt IFK Ystad vinner derbyt?

– Det är att vi slår underifrån. Jag hoppas att de inte ska klara av pressen som kommer med de här matcherna. Det är speciellt att spela derbyn där det inte är mycket skönspel. Vi har inget att förlora.

Vilken är Ystads IF:s största styrka?

– Jag tycker de är ett rätt komplett lag med två bra målvakter och ett stort, starkt försvar. Sen kommer man inte i från att de har Kim. Är han i slag är han på en helt annan nivå. Det gäller för oss att få han lite ur balans. Då har vi en god möjlighet.

Vem eller vilka av dina spelare kommer brinna till mest på fredag?

– Det tror jag blir de som tidigare har spelat i YIF. Måns Landgren och Oscar Hansson. Det kommer nog brinna lite extra i deras huvuden.

Vilket är ditt bästa derbyminne?

– Det måste vara för två år sedan när vi slog YIF på deras hemmaplan. Det var mitt första derby som IFK-tränare. Jag får säga det.

Hur stort är handbollsderbyt i Ystad?

– Jag skulle ranka det här som det största derbyt i Sverige. Det är väldigt upphaussat av tidningar och folk på stan. Handboll är ju det enda vi har nere i Ystad. Derbyt är nog ännu större nu när pandemin har varit i två år. Det blir jävligt häftigt för spelarna att spela inför 2 500 på fredag. Jag ser fram emot det otroligt mycket.

Avkast sker klockan 19.00 i Ystad Arena på fredag kväll. Derbyt visas på både CMore och Sportkanalen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Ystadklubbarnas interna skytteliga

1. Kim Andersson, Ystads IF, 51 mål
2. Jonathan Svensson, Ystads IF, 46
3. Felix Spross, IFK Ystad, 42
4. Marius Ferkingstad, IFK Ystad, 35
5. Linus Fernebrand, IFK Ystad, 33
5. Jostein Epland, IFK Ystad, 33
7. Jesper Johansson, IFK Ystad, 31
7. Filip Långh, IFK Ystad, 31
9. Christofer Schnell, IFK Ystad, 26
10. Hampus Karlsson, Ystads IF, 24

Spelare med Ystads IF eller IFK Ystad som moderklubb

Ystads IF
Niklas Kraft, moderklubb IFK Ystad
Christoffer Svensson, IFK Ystad
Hampus Andersson, IFK Ystad
Julius Lindskog Andersson, IFK Ystad
Johan Dahlin, Ystads IF
Jonathan Svensson, Ystads IF
Edvin Persson, Ystads IF
Jonathan Andersson, Ystads IF

IFK Ystad
Måns Landgren,  Ystads IF
Oscar Hansson, Ystads IF
Truls Landgren, Ystads IF
Liam Thulin, Ystads IF
Christoffer Nilsson, IFK Ystad
Axel Eriksson, IFK Ystad
Freddy Andersson, IFK Ystad
Christoffer Schnell, IFK Ystad

Foto (montage): Bildbyrån