”Orolig i själen varje gång”

De mesta mästarna Redbergslids IK kastar igång säsongen i Lundenhallen mot HK Aranäs. Vi tog ett snack med lagkaptenen Tobias Johansson som erkänner att han sällan äntrar tävlingssäsongen med sprudlande optimism.
– Jag brukar vara ganska orolig av mig under försäsongen, berättar högernian.

REDBERGSLIDS IK–HK ARANÄS
MÅNDAG 14 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Premiärhelgen i Handbollsligan dundrar vidare och på måndag kväll bjuds vi på ett härligt västderby. Redbergslids IK ställs mot nykomlingarna HK Aranäs. För lagkaptenen Tobias Johansson blir det hans åttonde säsongspremiär för de vita eleganterna.

Hur länge har du längtat efter tävlingshandbollen?

– Inte så länge faktiskt. I och med det konstiga slutet på förra säsongen har man mest gått och undrat om vi får dra igång överhuvudtaget. Därför har jag inte fått längta så mycket.

Hur mår kroppen?

– Ganska bra. Jag har inte haft några skavanker utöver den på träning idag. Men det var den första sedan i våras. Så det är lovande.

Hur är känslan inför premiären?

– Jag brukar vara ganska orolig av mig under försäsongen. Jag undrar hur bra vi står oss och tycker det är svårt att säga vad träningsmatcherna säger. Jag är rätt orolig i själen varje gång.

Du har tappat dina niometerskollegor August Wiger och Niclas Fingren och fått spela ihop dig med yngre förmågor. Hur stort ansvar känner du själv över offensiven i år?

– Precis som i fjol. Jag har inte tänkt mig någon skillnad. Vi har alltid pratat om att sprida ansvaret.

Vad säger du om dina yngre lagkamrater i övrigt och er potential som lag?

– Det är som du säger, många unga spelare. De är väldigt talangfulla, faktiskt mer än vad jag har sett på länge. Men potentialen i år beror på hur väl vi lyckas i anfallsspelet. Vi får se vad gränsen är. Vi måste utvecklas under säsongens gång för att nå någonstans.

Ni ska spela i Lundenhallen i år. Vad var din reaktion när du fick reda på att ni ska lämna Scandinavium?

– Egentligen inte så stor. Scandinavium var väldigt stor för oss. Vi var inte nära att skapa stämning där. I Lundenhallen har vi potential att fylla den till maxgränsen när det är tillåtet igen. På sikt kan det bli bra även om det alltid är jobbigt att byta arena.

Hur många matcher har du spelat i Lundenhallen?

– En. Och fyra-fem träningar. Så den är väldigt ny för mig i alla fall.

För premiärmotståndet står HK Aranäs. Nykomlingarna är tillbaka efter två år i herrallsvenskan och lär vara sugna på en premiärvinst mot lokalrivalerna från Göteborg.

– De ser stabila och samspelta ut. De håller sig till sin grej och ser helt okej ut. Jag har hygglig koll på vad de håller på med eftersom vi spelade mot dem för inte så länge sedan.

Vad måste ni göra för att undvika en premiärförlust?

– Det är en klyscha men vi måste få bra träff i försvarsspelet. Vårt kontringsspel är väldigt viktigt och har varit fram och tillbaka under försäsongen. Vi måste få träff bakåt för att göra några enkla framåt. Gör vi det känner jag mig rätt lugn.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Redbergslids niometersuppsättning

H9: Tobias Johansson, 31
H9: Alvin Sirén, 18
M9: Eric Forsell-Schefvert, 28
M9: Anton Gustafsson, 22
M9: Linus Löfgren, 20
M9: Elliot Stenmalm, 18
V9: Oskar Joelsson, 20

Foto: Bildbyrån