Olafur Gudmundsson: ”Givet att vi går för guld”

Trots att man missade sitt första SM-guld på fem år tippar den samlade tränarkåren i Handbollsligan att IFK Kristianstad står som slutsegrare i vår. Olafur Gudmundsson har samma förhoppning och vet vart siktet är inställt på. 

– Vi behöver inte sticka under stolen med att vi är ute efter guld, berättar IFK:s lagkapten. 

TISDAG 3 SEPTEMBER 19.00
IFK KRISTIANSTAD–LUGI HF
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Det var ett Handbollssverige i chock i våras. Alingsås HK hade slagit ut de fyrfaldiga regerande mästarna IFK Kristianstad med 3–0 i matcher och avgjort semifinalsserien på bortaplan i Kristanstad Arena. Det femte raka SM-guldet var därmed ett minne blott för de orangea.

Sedan dess har det hänt en hel del i IFK Kristianstad. Huvudtränare Ljubomir Vranjes har fått en hel försäsong på sig att vässa formen i truppen. Spelare har kommit och gått, bland annat Stig Tore Moen och Arnar Freyr Arnarsson som har lämnat för utlandet. Mittsexan Jihed Jaballah och högernian Simon Birkefeldt har anlänt från Eskisehir respektive Melsungen för att ersätta duon.

När Handbollsligan träffar lagkapten Olafur Gudmundsson under upptaktsträffen på Casino Cosmopol i Malmö är det klart och tydligt hur IFK:s målsättning ser ut i serien.

– Det är ganska givet att vi går för guld. Vi har vunnit guld fyra av de fem senaste åren så det är naturligt att vi vill ta hem guldet till Kristianstad igen. Det behöver vi inte sticka under stolen med, berättar Gudmundsson.

Hur ser målsättningarna ut i Champions League?

– Det är lite svårare att sätta en målsättning i Champions League. Det gäller att ta poäng i nästan alla matcher om man ska ta sig vidare. Att gå vidare från gruppen hade varit fantastiskt.

Hur har sommaren sett ut för din del?

– Den har sett bra ut. Jag har varit tillbaka på Island och hälsat på familjen, samt träffat min frus bror som bor i Borlänge. Jag har slappnat av och tänkt på lite annat än handboll i ungefär fyra veckor.

Vad har ni gjort gemensamt i laget?

– Vi tränade stenhårt efter att vi åkte ut mot Alingsås. Sedan åkte alla till sina familjer under ledigheten. Vi satte därefter igång med lite resor och träningsläger. Till sist var vi faktiskt uppe i Lysekil där ”Ljubo” hade fixat lite grejer för spelarna och spelarfruarna. Vi hade det roligt där och spelade träningsmatch mot Sävehof.

Det är många lag som lär vilja tampas om SM-guldet i år. Alingsås HK och HK Malmö är enligt tränarkåren de största utmanarna till IFK Kristianstad om guldet, men även de regerande mästarna IK Sävehof ska ej glömmas bort av förklarliga skäl.

Hur ser du på konkurrensen i Handbollsligan?

– Jag är kanske inte den bästa som har koll på allt och alla runtomkring. Jag försöker ha koll på mig själv och mitt eget lag först. Men det ser ut som att alla har jobbat hårt. Det kommer säkert bli jämnt, men jag hoppas att vi har gjort ett tillräckligt bra jobb för att sticka ut.

Om du fick plocka ut något lag som du tycker ser farligt ut, vilka väljer du då?

– HK Malmö. För dem har Johannes Larsson, haha.

Om du blickar tillbaka lite på semifinalförlusten mot Alingsås i våras, vad var det som gick snett och hur snabbt släppte ni den matchen?

– Inte alls snabbt. För mig personligen var det en tung förlust. Det var jobbigt för inget gick vår väg. Vi fick inte rätt nivå i vårt spel och det var stolpe ut nästan hela tiden. Själv kunde jag inte kolla på finalspelet sedan. Det lättaste steget efter det var att jobba stenhårt fysiskt och på träningarna ta ut energi.

På tisdagskvällen kastas Handbollsligan äntligen igång med matcher mellan IFK Kristianstad och Lugi samt HK Malmö och Ystads IF. Olafur Gudmundsson är självklart full av förväntan inför sin sjunde säsong i IFK Kristianstad och premiären mot Lugi.

Hur går tankarna inför premiärmatchen?

– Det känns bra. Jag tror alla i laget har extremt mycket energi som måste släppas loss. Det ska bli kul, avslutade en taggad Gudmundsson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

TRÄNARNAS TIPS: HANDBOLLSLIGAN

1) IFK Kristianstad 1,14
2) Alingsås HK 2,50
3) HK Malmö 3,64
4) IFK Skövde 4,36
5) IK Sävehof 4,71
6) Ystads IF 5,00
7) Redbergslids IK 7,00
8) Lugi HF 8,21
–––
9) IFK Ystad 9,36
10) Eskilstuna Guif 10,86
–––
11) OV Helsingborg 11,29
12) Önnereds HK 11,36
13) IF Hallby 12,50
–––
14) HK Varberg 13,07
Siffrorna står för snittplaceringen i tränarnas tips

TRÄNARNAS TIPS: SM-GULD

9: IFK Kristianstad
4: Alingsås HK
1: HK Malmö

NYFÖRVÄRV OCH SPELARFÖRLUSTER I IFK KRISTIANSTAD

Nya:
Simon Birkefeldt, MT Melsungen
Jihed Jaballah, Selka Eskisehir
Rene Ingram, TV Erlangen
William Bengtsson, Uppflyttad
Zoran Bozic, Uppflyttad
Förluster:
Johannes Larsson, HK Malmö
Anton Persson, HIF Karlskrona
Gustaf Banke, HIF Karlskrona (lån)
Arnar Arnarsson, GOG
Stig-Tore Moen, GOG

Foto: Bildbyrån