Olafur Gudmundsson: ”Får inte flyga iväg”

IFK Kristianstad fick i veckan en drömstart på kvartsfinalsserien mot HK Malmö. Men inför den andra ronden tror Olafur Gudmundsson på hårdare motstånd.
– Jag skulle gissa att det blir en jämnare match. Malmö vann fler matcher i ligan än oss, säger Kristianstads isländske lagkapten.

IFK KRISTIANSTAD–HK MALMÖ
LÖRDAG 20 MARS 16.00
SÄNDS PÅ CMORE

Onsdagens tiomålsseger för IFK Kristianstad talade sitt tydliga språk. De orangea gick på knock i Baltiska hallen och tog komfortabelt hem första kvartsfinalen mot HK Malmö.

– Det var en bra genomförd match av oss. Vi fick den matchbilden vi ville ha och kunde springa på dem. Vi gjorde typ tio mål på omställning vilket underlättade. Vi kunde styra tempot, berättar den rutinerade lagkaptenen och supporterfavoriten Olafur Gudmundsson som fortsätter:

– Sen tror jag att Malmö inte lade ner för mycket energi i andra halvlek. De är ett bra och smart lag och kom högre oss i tabellen. De vann fler matcher i ligan än oss.

Så du menar att det inte blir en ny tiomålsseger på lördag?

– Nej, jag skulle gissa på en jämnare match. Man får inte flyga iväg. Det är slutspel och vi måste kämpa för varje mål. Men vi tar ändå med oss ett gott självförtroende och koncept.

Själv gjorde Gudmundsson sex mål i första kvartsfinalen. Men även Markus Olsson (sju), Adam Nyfjäll (fyra) och Albin Selin (tre) visade framfötterna senast.

Vad säger du om er form? Det ser mycket bättre ut nu än i höstas...

Ja, det har gått uppåt sakta men säkert vilket var vår tanke. Vi fick en dålig start på vårsäsongen men då tränade vi hårt. Det offrades kanske lite kvalitet i dem matcherna och kostade kraft. Det var extremt mycket matcher för oss då. Vi har siktat på att vara i toppform till slutspelet.

Ni har varit med förr med andra ord…

– Ja, vi har några spelare som vet vad det handlar om. Vi hade jättegärna vunnit ligan och slutat etta om vi hade haft chansen. Men efter situationen som vi var i försökte titta på vad vi kunde göra. Vi kom fram med målet att växa in i slutspelet och spela bättre för varje match.

Vad var det ni gjorde fel i höstas?

– Det är kanske inte så kul att tänka på vad vi gjorde fel. Nu har vi gått tillbaka till våra grunder och gjort vad vi är bekväma i. Det är ingen hemlighet att vi vill springa och hålla ett högt tempo. Vi har pratat mycket om vilka rörelser vi vill ha i anfallsspelet samtidigt som vi maximerar allas spetsegenskaper. Det är mycket vi kan förbättra men än så länge är det på rätt väg.

Olafur Gudmundsson har vunnit tre SM-guld med sitt Kristianstad. Få spelare i Handbollsligan kan mäta sig med islänningens slutspelsrutin.

– Jag gillar det psykiska spelet mellan matcherna. Allt runtomkring som inte finns i grundserien. Man försöker sätta lite grillor i huvudet på motståndaren eftersom man ska möta dem igen om två dagar. Jag gillar det. Det blir lite hetsigt.

Har ni kapacitet att gå hela vägen?

– Jag vill inte säga för mycket. Jag hoppas att vi ska visa med vårt kroppsspråk hur det ser ut. Det är lätt att snacka och prata men det är på plan det räknas. Det svårt för mig att sätta fingret på våra chanser. Vi är inte i position att placera oss. Det är det hårda jobbet som gäller. Utvecklingen går uppåt och vi ska toppa på rätt plats. Det är så slutspel funkar. Vi kommer ge allt, avslutar Gudmundsson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kvartsfinal 3

17 mars: Malmö–Kristianstad 22–32
20 mars: Kristianstad–Malmö
26 mars: Malmö–Kristianstad
Ev 3 april: Kristianstad–Malmö
Ev 6 april: Malmö–Kristianstad

Foto: Bildbyrån