ÖHK tog skrällartad seger i Ystad

Bottenstriden i Handbollsligan tätnar. Under tisdagskvällen tog Önnereds HK en blytung tvåpoängare borta mot tabelltrean Ystads IF. 

Önnereds HK siktade på att undvika bottenstriden helt och hållet i årets säsong av Handbollsligan. Men när de väl befinner sig i den igen finns bara en sak att göra – det bästa av situationen.

Förra veckan hade de häng på Lugi HF hemma, men då fick göteborgarna nöja sig med ett kryss. I tisdagens match borta mot Ystads IF var ÖHK återigen i ledningen. Men ju längre matchen led mot sitt slut, desto närmare kom YIF i målprotokollet.

– Med tanke på hur många matcher vi har tappat poäng i under säsongen var jag inte helt säker på att vi skulle ta hem det, erkände ÖHK:s huvudtränare Tommy Atterhäll efter slutsignal.

Med tio sekunder kvar att spela fick hemmalaget chansen att kvittera till 32–32. Men ett följsamt Önneredsförsvar såg till att Julius Lindskog Anderssons försök till avslut aldrig hamnade på mål.

– Vårt försvarsspel var jättefint idag. Christoffer Brännberger och Viktor Rhodin stod för ett hästjobb som treor och ”Skagge” (Gustav Skagerling) gjorde en fin match i mål. Tillsammans med vårt 7-6 avgjorde det matchen till vår fördel, menade Atterhäll.

Hur viktig var dagens seger för er?

– Det klart att den var viktig. Framför allt för självförtroendet efter alla skador vår trupp har haft. Idag saknades Fredrik Teern och Johan Blickhammar, exempelvis. Det är trevligt för killarna att vinna borta mot Ystads IF.

Gustav Skagerling, som totalt noterades för elva räddningar, håller med sin huvudtränare:

– Det här visar att vi är ett bra handbollslag med bra spelare. Det här var verkligen en lagseger där vi fick slita i 60 minuter.

De två poängen innebär att Önnered distanserar sig ytterligare från tabelljumbon IFK Ystad. Med 15 poäng inspelade är de dessutom före lokalkonkurrenterna Redbergslid och HK Aranäs, som dock har en match mindre spelad.

– Vi är ett lag som ska vara högre upp i tabellen. Men det har varit svårt att få till spelet är vi har haft manfall. Nu ska vi positionera oss så bra som möjligt inför ett (negativt) kval. Mer än så kan vi inte göra, avslutade Atterhäll.

Detta var Önnereds HK:s tredje bortaseger för säsongen. De två föregående kom också på skånsk mark, när de slog IFK Ystad 28–24 i februari och Lugi HF 31–30 i september.

– Det har varit en rörig säsong för oss. Nu på slutet ska vi ta en match i taget. Sen får vi se vart vi hamnar. Kanske i ingenmansland, kanske direktnedflyttning, fyllde Skagerling i.

Hur blir bussresan hem till Göteborg, Gustav?

– Den blir go. Det känns riktigt bra att kunna vinna med killarna efter en längre resa. Det är vi inte så vana vid.

Vad kommer du syssla med?

– Jag kommer nog styra lite musik. Och snacka en massa skit. Kanske lite godis också.

YSTADS IF – ÖNNEREDS HK 31–32

Ystads IF: Jakob Nygren 6, Johan Dahlin 6, Jonathan Svensson 5, Julius Lindskog Andersson 4, Knud Ronau Larsen 3, Jonathan Andersson 3, Kasper Palmar 2, Anton Månsson, Dalibor Doder.

Önnereds HK: Markus Thorbjörn 6, Andreas Berg 5, Viktor Rhodin 4, Erik Rudvall 4, Mirko Vicentijevic 4, David Sandberg 3, Christoffer Brännberger 2, Alexander Palmquist 2, Marcus Norrbrink 2.

Arkivfoto: Bildbyrån