Mittún och Stenmalm efter 37–27 i Partille

IK Sävehof säkrade SM-finalplatsen under torsdagskvällen i Partille Arena. Genom segersiffrorna 37–27 (17–12) eliminerade man de regerande svenska mästarna Ystads IF och vann semifinalserien med 3–0 i matcher. 

Efter slutsignal fick undertecknad en kort pratstund med Sävehofs Óli Mittún och Ystads IF:s Philip Stenmalm. Den förstnämnde bjöd på ett brett leende efter att finalavancemanget var klart.

– Vi har haft en bra taktik mot Ystad och idag fick vi en fullträff. Vi körde på hela tiden, menade Mittún, som så sent som i söndags vann JSM-guld i Uppsala. Färöingen blev då utsedd till MVP i hela P18-klassen.

Avancemang till SM-final eller JSM-guld, vad slår högst?

– Båda är jättestora för mig. Det var jätteroligt att vinna juniorguld i Uppsala. För många kanske det är större att gå till SM-final som senior, men i mitt huvud är det lika stort som att vinna USM.

Många av dina lagkamrater från juniorlaget agerade hejaklack på läktaren idag. Vad betydde deras stöd för er?

– Det betydde jättemycket. De var vår åttonde spelare idag. Man märkte verkligen att vi spelade på hemmaplan. Det var jätteroligt.

Vilken detalj vill du lyfta fram spelmässigt?

– Vårt kontringsspel. Det var jättebra. Sen var vi aggressiva i försvaret också. Jag tror att de blev frustrerade av det.

Vad hade ni pratat om försvarsmässigt för att ta bort Ystads tunga skytte?

– Vi hade snackat om att möta dem högt. Vi vet om att de har jäkligt bra skyttar.

Förra året var det Ystad som slog ut Sävehof i SM-semifinal. Har du märkt av en revanschlusta bland dina lagkamrater?

– Ja, vi hade snackat jättemycket om det där. Jag märkte av det helt klart, fortsatte Mittún, som alltså gör sin första säsong i Partillelaget.

Du måste vara rätt nöjd med din debutsäsong så här långt?

– Ja, det har gått jättefort. Det är lite svårt att tänka sig faktiskt, att det har gått så här bra.

Kommer du att se semifinalen mellan Hammarby och Kristianstad på fredag kväll?

– Ja, det tror jag.

Vilka vill du helst möta i final?

– Jag tänker inte svara på det. Det är skitsamma för mig. Vi kommer göra allt vi kan för att vinna SM-guld, menar Mittún, som vet vad som väntar de närmaste dagarna:

–Träna rätt, äta rätt och sova rätt. Och lyssna på taktikgenomgångarna.

***

Kvällens slutresultat innebär också att Ystads IF:s säsong är över. De regerande svenska mästarna är eliminerade.

– Det är otroligt tungt just nu. Sävehof var det bättre laget idag, precis som i match 1 här i Partille. De var bättre totalt. Men det gjorde rätt mycket att vi inte knöt ihop säcken hemma i Ystad i match 2. Det hade nog varit stor skillnad på att åka upp hit idag med 1–1 i matcher, i stället för 0–2 och kniven mot strupen, berättar Philip Stenmalm.

– Vi fick inte ut dem procenten som vi ville idag, samtidigt som det stämde för Sävehof från minut ett. Det bara flöt på för dem, både framåt och bakåt.

Med tanke på den knappa förlusten i tisdags låter det som att ni gick en mental såväl som taktisk kamp idag? 

– Ja, det är ju egentligen bara att ladda om för en ny match. Men det är väl klart att det kanske ligger någonting i det. Jag tyckte ändå vi snackade ner den matchen bra och gick vidare.

Ni inledde både första och andra halvlek med att hamna i underläge?

– I andra halvlek är det jag som har två tekniska fel som de fick kontra direkt på. Det avgjorde matchen lite grann. Sävehof är ju jäkligt bra på att straffa ens fel och misstag. Det går inte att göra det mot dem. I starten på första halvlek kom vi inte till i vårt anfallsspel. Vi brände för mycket.

Vad händer nu Philip?

– Vi samlas nog på måndag för att summera säsongen. Sen blir det nog lite ledighet innan vi börjar om med försäsong.

Vad vill du sätta för slags betyg på er säsong i år?

– Vi är inte nöjda med att åka ut i semifinal. Absolut inte. I European League gjorde vi en bra säsong. Sammantaget seriespel och Europa har vi gjort en bra säsong. Vi har klarat av att hålla en hög nivå i de allra flesta matcherna. Sen är det ju nu det gäller. Var man hamnar i grundserien är skitsamma. Det är ingen som bryr sig om man vinner den. Det är SM-guldet man vill ha, avslutade en besviken Stenmalm.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån