Michael Andersson: ”Det var droppen”

Viktig match väntar för tabelljumbon OV Helsingborg när man välkomnar bottenkonkurrenten IF Hallby till Skåne. Vi tog ett snack med rutinerade Michael Andersson inför mötet.
– Det klart jag är nervös. Men det är jag oavsett vilken match vi spelar, säger målvakten.

OV HELSINGBORG–IF HALLBY
TORSDAG 12 OKTOBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Handbollsligan går vidare med veckans återstart. I Kungsbacka får HK Aranäs besök av IFK Skövde, medan OV Helsingborg gästas nere i syd av IF Hallby.

För OV:s del har hösten varit olustig. Laget har åkt på tre sura uddamålsförluster. I den senaste hemmamatchen mot Alingsås HK lyckades man tappa ett försprång på åtta mål.

– Det var droppen som fick bägaren att rinna över. Då sade vi till varandra att vi måste ta tag i det här. Det funkar inte kasta bort fem anfall i rad. Särskilt inte mot Alingsås som är Sveriges kanske kontringsstarkaste lag, menar målvakten Michael Andersson.

Varför har just ni åkt på de här uddamålsförlusterna?

– Våra dalar har varit för djupa. En svacka får vilket lag som helst över 60 minuter, men oftast hinner man stoppa fallet. Det har inte vi lyckats med. Det måste vi jobba bort.

Hur är självförtroendet i truppen?

– Jag tycker det känns bra. Betydligt bättre än vad tabellen visar. Det klart att lagmoralen har fått sig en törn av alla uddamålsförluster. Men humöret är på topp.

Är du nervös inför torsdagens match mot Hallby?

– Det klart jag är nervös. Men det är jag oavsett vilken match vi spelar. Hallby är ett lag som vi har mött många gånger, inte bara i Handbollsligan. Vi har bra koll på deras spelare.

Michael Andersson kom till OV Helsingborg sommaren 2018 från IFK Skövde. Hittills har målvakten stått för en fin höst. Faktum är att Andersson ligger trea i målvakternas MEP-liga, bakom IFK Skövdes Håvard Åsheim och Simon Sejr i Lugi.

– Jag brukar inte stirra mig blind på statistikligor. Det är många faktorer som påverkar det där. Men än så länge är jag nöjd med mina insatser. Det mesta i mitt spel har klaffat, inklusive utkasten och avsluten.

Du har gjort två mål och assisterat till åtta. Hur känns det att vara seriens poängbästa målvakt?

– Det är kul. Det är framför allt utkasten som ger mig glädje. Assisterna är lite svårare och kräver mer spelsinne än avslut mot tomt mål. Att fördela bollar är en stor del av mitt spel. Under motståndarnas anfall kollar jag alltid om det finns chans att göra mål eller passa.

Har du alltid spelat som målvakt?

– I grunden ja. Men under min uppväxt fick man byta runt på positionerna. Det fanns inte så många spelare i min årskull. Så jag vet hur skyttarna tänker. Jag har lite känsla för det.

I fjol hämmades du lite av en ryggskada. Hur mår kroppen idag?

– Jag skulle ljuga om jag sade att den inte hämmar mig nu också. Men det är inget som påverkar särskilt mycket. Träningsmässigt blir jag lidande, inte annars. Jag kan inte göra exakt samma saker som alla andra.

Torsdagens match mot IF Hallby är viktig för OV. En seger skulle lyfta laget från jumbopositionen och framför allt moralen i laget.

– Vi har pratat om att kämpa och kriga på banan. Hallby har mycket vilja i laget vilket vi måste möta upp. Förlorar vi dem kamperna blir det tufft, betonar Andersson.

Vad ser du för taktiska prioriteringar?

– För vår del handlar det mycket om uppställt spel. Hallby är nog sugna på att springa på oss. Vi vill få ner dem i uppställt och sedan kontra på dem.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Räddningsligan

1. Håvard Åsheim, IFK Skövde, 110 räddningar.
2. Simon Sejr, Lugi HF, 107.
3. Sebastian Abrahamsson, Önnereds HK, 105.
4. Michael Andersson, OV Helsingborg, 104.
5. Kristian Zetterlund, Redbergslids IK, 103.
6. Daniel Freyr Andrésson, Eskilstuna Guif, 101.
7. Espen Christensen, IFK Kristianstad, 89.
8. Daniel Bergqvist, HK Aranäs, 87.
9. Carl Aronius, HK Varberg, 85.
10. Niklas Kraft, Ystads IF, 82.

Målvakternas poängliga

1. Michael Andersson, OV Helsingborg, 10 p.
2. Bertram Obling, IK Sävehof, 9 p.
3. Samuel Johannesson, IF Hallby, 8 p.
4. Espen Christensen, IFK Kristianstad, 7 p.
5. Carl Aronius, HK Varberg, 6 p.

Foto: Bildbyrån