Mellegård: ”Pappa är en stor förebild”

Redan när han var några månader gammal var han med och firade SM-guld på inneplanen med Redbergslids IK. Nu står Emil Mellegård på egna ben och har en stark säsong bakom sig med bland annat 139 mål och blir en nyckelspelare i kvartsfinalserien mot IK Sävehof. 

KVARTSFINAL 1: REDBERGSLIDS IK–IK SÄVEHOF
LISEBERGSHALLEN, ONSDAG 12 APRIL, 18.10
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE

100-åringen Redbergslids IK har nyss avslutat sin bästa grundserie på 14 år, slutade trea och fick möjlighet att för första gången välja kvartsfinalsmotstånd. Valet föll på ärkerivalen IK Sävehof.

– Det var ett gemensamt beslut i truppen. Vi ville inte ha Alingsås med tanke på den historik vi har mot dem och eftersom det var dem och Sävehof vi hade att välja mellan så blev det Sävehof, säger 19-årige kantspringaren Emil Mellegård.

Emil och Mikael Mellegård efter RIK:s SM-guld 1998.

Han har ett efternamn som förpliktigar i RIK-kretsar. Pappa Mikael Mellegård missade inte en enda av de 240 elitseriematcherna som spelades under hans åtta säsonger i klubben och han vann SM-guld hela fem gånger. I samband med guldfirandet efter finalen mot HK Drott 1998 lyftes den några månader gamla Emil ner till pappa Mikael och fick vara med och guldfira.

– Pappa är en stor förebild för mig, som alltid har ställt upp och finns där. Dessutom vet han hur det är att vara i min situation eftersom han varit där själv.

Var hans historik en av anledningarna till att det blev RIK för din del? 

– Lite grand kanske. Jag bytte som andraårs A-pojk och hade bara hört bra saker om klubben, så det kanske var så. Jag tycker att det är en ära att spela för en så fin förening.

Historiskt sett har det funnits mycket känslor mellan RIK och Sävehof, är det något du märker av i dag? 

– Det är väl alltid så att man inte gillar sina derbykompisar, det är matcher man gärna vill vinna och där det brinner till lite extra. Men personligen har jag ingenting emot Sävehof som klubb. Det blir en häftig kvartsfinal mellan två formstarka lag och där små saker kommer att avgöra.

Hur är stämningen i RIK i dag? 

– Det är en bra känsla, det ska bli kul att slutspelet drar igång. Vi har haft lite sjukdomar i truppen, men hade full trupp på träningen i går. Så det känns riktigt bra.

Vad behöver ni göra för att gå vinnande ur kvartsfinalserien? 

– Först och främst behöver vi få till ett bra målvaktsspel som funkar tillsammans med försvarsspelet och som kan ge enklare mål i första- och andarnas. Vi behöver också slå hål på dem tidigt, kan vi göra det så kan de bli lite gnälliga och då är mycket vunnet.

Hur tryggt är det att ha Tobias Thulin och Tony Heeringson bakom er? 

– Oerhört tryggt. Vi har ett väldigt starkt målvaktspar som kompletterar varandra på bästa möjliga sätt. Det är bara att titta på statistiken i grundserien, där Tobias vann målvaktsligan.

Hur sammanfattar du grundserien för egen del? 

– Det gick lite knackigt i början, men sedan har det blivit bättre och bättre. Jag har fått mycket förtroende av Jasmin (Zuta) och ”Slangen” (Magnus Wislander) och det har stärkt mig mycket som individ. Jag har dessutom jobbat mycket med Pär Jilsén, han har hjälpt mig i mitt individuella spel, att hitta stabil grund och bli bättre i läget.

Har knorrens uppfinnare lärt dig att knorra? 

– Haha, ja, det har han också. Den är bra att kunna plocka fram i trängda lägen.

Emil är för övrigt inte den enda vänstersexan med Mellegård som efternamn som spelar kvartsfinal i dag. Någon bil bort, i Heidhallen, ska kusinen Olivia Mellegård och hennes lagkamrater i IK Sävehof försöka göra ställningen till 2–0 i matchserien mot Heid.

Och med tanke på att hon spelar i Sävehof lär hon inte hålla på RIK i er kvartsfinal? 

– Hon kanske inte hejar på Redbergslid, men jag tror ändå att hon hejar på mig. Vi har bra kontakt och jag kommer att försöka åka och titta på henne i slutspelet. Det är alltid kul att se henne spela. Hon är en otrolig handbollsspelare som har tagit enorma kliv. Hon håller hög klass och etablerat sig i landslaget.

Har du landslagsdrömmar? 

– Det är klart att jag skulle vilja dra på mig en gulblå tröja, sen är konkurrensen stenhård. Det finns redan spelare som Jerry Tollbring, Emil Frend Öfors, Hampus Wanne och Andreas Berg på den positionen, som alla är unga. Men det är inget som stoppar mig, jag vi så klart vara med och fajtas där så småningom.

DANIEL VANDOR

MELLEGÅRDS FACIT 2016/17 i HANDBOLLSLIGAN & SHE

Olivia Mellegård, IK Sävehof: 19 matcher, 62 (8) mål, 12 assist, 40,48 i MEP
Pontus Mellegård, HK Aranäs: 22 matcher, 53 (6) mål, 44 assist, 26,23 i MEP
Emil Mellegård, Redbergslids IK: 32 matcher, 139 (15) mål, 8 assist, 81,15 i MEP

PAPPA MIKAEL MOT SONEN EMIL I RIK

Säsonger: 8–3
Matcher: 240–66
Missade matcher: 0–30
Mål: 752–208
Målsnitt: 3,13–3,15
SM-guld: 5–0

SENASTE MÖTENA MELLAN RIK OCH SÄVEHOF

170313 Redbergslids IK–IK Sävehof 22–24
161125 IK Sävehof–Redbergslids IK 27–28
160913 Redbergslids IK–IK Sävehof 32–26
160209 Redbergslids IK–IK Sävehof 30–23
151218 IK Sävehof–Redbergslids IK 22–28
150921 Redbergslids IK–IK Sävehof 29–30
150225 Redbergslids IK–IK Sävehof 22–21
141128 IK Sävehof–Redbergslids IK 19–16
141014 Redbergslids IK–IK Sävehof 20–24
140303 Redbergslids IK–IK Sävehof 24–31

Bilden: Emil Mellegård gjorde 139 mål för RIK under grundserien och har nu bättre målsnitt – 3‚15 mot 3,13 – än pappa Mikael hade på 90-talet. Foto: Bildbyrån.