Max Santos: ”Var inte jätteduktig på handboll”

Åtta mål från Max Santos räckte inte för att HK Malmö skulle besegra Sävehof senast. Nu får skåningarna en ny chans att bryta trenden när man tar emot Aranäs – ett speciellt möte för 25-åringen från Kungsbacka.

– Jag har Aranäs att tacka för mycket, säger HK Malmös mittsexa.

HK MALMÖ–HK ARANÄS
6 NOVEMBER 16.30
SÄNDS PÅ CMORE

Tidigare i veckan var HK Malmö nära att ta poäng från IK Sävehof. Matchen stod länge och vägde, men i slutändan lyckades skåningarna inte få med sig något poäng.

– Jag tycker vi spelade bra och gjorde en bra match totalt sett. Det är nästan i de sista fem minuterna som vi förstörde för oss själva. Vi hade tre tekniska fel, missade straff och brände även något friläge. Samtidigt gjorde Sävehof det bra – de satte sina lägen och gjorde inga misstag. I slutet av matchen avgjordes allt, säger Max Santos.

Samtidigt stod mittsexan för årets bästa insats. Max Santos var säkerheten själv framåt med åtta mål på åtta skott.

– Det blir ju en blandad känsla. Man är glad att man göra många mål, men i slutändan vill man vinna matcherna. Man är fortfarande sur att laget förlorat, så man kan väl säga att det blir som ett tröstpris.

HK Malmö är inne i en tuff period just nu. Laget har inte vunnit på fyra matcher och ligger näst sist i tabellen inför helgens omgång.

– Vi har åkt på tung förlust efter tung förlust. Det är alltid i de sista fem minuterna som vi förlorar känns det som. Vi åkte till Skövde och gjorde en bra match där vi ledde med fem mål, men ändå förlorade. Mot OV Helsingborg var vi riktigt dåliga och sedan snodde vi nästan en poäng av Hammarby. Matchen mot Önnered var riktigt jobbig. Med en minut kvar ledde vi med uddamålet, men vi lyckades ändå förlora.

Hur ska ni vända på detta?

– Mycket ligger ändå på att fokusera på det vi gör bra. Och sedan utveckla det vi kan bli bättre på. Vi måste fortsätta att köra. Det låter klyschigt, men det är så man måste göra. Mycket handlar om självförtroende. Hallby tog en seger nyligen och nu har de vunnit fyra matcher i rad.

På söndag står HK Malmö inför en viktig match mot HK Aranäs.

– Jag tycker Aranäs är tufft motstånd. De spelar mycket sju mot sex och gör det bra. De har en bra blandning av spelare där Philip Jonsson är en pådrivare. De har rutinerade spelare och unga hungriga som bildar ett jobbigt gäng. Vi måste visa hjärta och kämpa i 60 minuter, det är ofta det man får göra mot Aranäs.

För Max Santos blir matchen extra speciell då han vuxit upp i klubben tillsammans med sin familj.

– Aranäs har varit en stor del för hela min familj. Min bror spelade där i över tio år och min pappa var materialförvaltare i flera år innan han gick bort förra året. Det är jättefina människor i Aranäs och jag känner många av spelarna. Jag var inte jätteduktig på handboll när jag var ung, så har Aranäs att tacka för mycket, säger Santos och fortsätter:

– I början tyckte jag främst att handboll var kul för att kompisarna var där. För när jag var liten var jag egentligen lite tjock och otränad. Jag tränade för att det var kul och det för först som a-pojk det började att lossna. Som andraårsjunior fick jag chansen i laget och sedan har det bara fortsatt. Jag tror inte att jag var sedd som en talang innan jag var 16 år gammal typ.

Vad förväntar du dig för typ av match mot Aranäs?

– Jag förväntar mig en grötig match. En match där båda lagen kämpar med hjärtat. Jag tror också att det blir mycket fart där båda vill trycka ner varandra. Matchen kommer nog att präglas av fart och hjärta.

MARCUS HEED

Skytteligan i HK Malmö

1. Magnus Persson, 38 mål
2. Anton Blickhammar, 35
3. Adam Tumba, 34
4. Inge Aas Eriksen, 31
5. Max Santos, 28
6. Charles Hugoson, 24
7. Tim Hilding, 20
8. Hugo Stuivers, 11
9. Arvid Johansson, 3
9. Love Sundewall, 3

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån