Mathias Møller: ”Tycker om den svenska modellen”

Alingsås HK tvingas slita hårt för att hålla sig kvar i tabelltoppen. Med skador på nyckelspelare som Johan Nilsson och William Andersson Moberg krävs det att andra kliver fram. Som exempelvis nye dansken Mathias Møller.

– Min roll är att spela på alla positioner på nio meter. Just nu är vi inte så många, säger Møller inför fredagens hemmamatch mot Redbergslid. 

ALINGSÅS HK–REDBERGSLIDS IK
FREDAG 17 DECEMBER 19.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Det var efter landslagsuppehållet i november som Århussonen Mathias Møller gjorde sina första matcher i Handbollsligan. I sin debut slängdes 23-åringen in borta mot Hammarby i Eriksdalshallen. Med sex mål bidrog han i hög grad till AHK:s bortaseger med 32–29. Detta efter att ha varit knäskadad i september och oktober.

Sedan dess har det blivit ytterligare tio mål i AHK-tröjan vilket gör dansken till AHK:s fjärde bästa målskytt de senaste fem matcherna i Handbollsligan. En period som sammanfaller med den tunga skadan på Johan Nilsson.

Högernian drog korsbandet den 29 oktober hemma mot IFK Skövde och sedan dess har AHK tagit fem av tio möjliga poäng i seriespelet. Dessutom åkte man ut med huvudet före i ATG Svenska cupens kvartsfinal mot IK Sävehof.

Hur upplever du att ert anfallsspel har funkat sedan korsbandsskadan på Johan Nilsson?

– Jo, vi har haft det lite jobbigt med tre högerhänta på nio meter. Johan spelade väldigt bra i början av säsongen så självklart kommer vi sakna honom. Men det är som det är och vi måste bli bättre, berättar Møller.

Vilken är din roll i laget?

– Jag har spelat en del högernio men egentligen är min roll att spela på alla positioner på nio meter. Just nu är vi inte så många. Jag ska vara en all-round typ.

AHK har under ovan nämnd period spelade tre oavgjorda matcher. Hemma mot IF Hallby, borta mot Önnereds HK samt borta mot Redbergslids IK. De sistnämnda gästar Estrad på fredagskvällen.

– Ett ganska bra lag med stort självförtroende. Vi har pratat om att de har förstärkt laget med nya spelare. Men mest har vi fokuserat på oss själva och vårt anfallsspel. Vi ska göra som mot Önnered sist och ta två poäng hemma, fortsätter Møller.

Sin handbollsfostran fick Møller i Århus, en av Danmarks handbollsfästen. Sju år gammal började han med sporten.

– Vi var många ungdomar som spelade handboll. Århus är ett jättestort handbollsområde. Min farfar har spelat handboll själv och var assisterande tränare i Bjerringbro-Silkeborg i sju år.

Under sin tid i Danmark representerade Møller det danska ungdomslandslaget.

– Det var en jätterolig tid. Man fick massor av stora upplevelser och bra kamrater. Det är något man blickar tillbaka på, berättar Møller och nämner Mathias Gidsel och Emil Jakobsen som två av hans tidigare U-landslagskamrater.

Hur trivs du i Alingsås?

– Jag trivs jättebra. Det var jobbigt i början att komma till ett nytt land och försöka förstå svenskan. Under min tid som knäskadad kände jag mig långt hemifrån. Men det blir bättre och bättre. Alingsås är en jättebra förening.

Vilka är dina mål i AHK?

– Att vinna så många matcher som möjligt. Sen tycker jag det är jätteroligt att spela i Europa. Jag tycker också om den svenska modellen i slutspelet med kvartsfinal, semifinal och final. Jag ser fram emot att spela dem matcherna och märka av trycket.

Hur viktig var förra veckans hemmaseger mot Önnered?

– Jätteviktig. Vi har spelat många oavgjorda matcher så det var väldigt viktigt. Dels för lagets självförtroende men även att vi är kvar i toppen av ligan.

Har självförtroendet varit dåliga?

– Inte dåligt. Vi har inte förlorat så många matcher. Vi har bara inte vunnit så många. Det blir viktigt att ta två nya poäng på fredag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Alingsås HK:s facit de senaste fem matcherna i Handbollsligan

10 november: Hammarby IF (b), 32–29
24 november: IF Hallby (h), 21–21
1 december: Redbergslids IK (b), 28–28
8 december: Önnereds HK (b), 29–29
12 december: Önnereds HK (h), 30–29

Alingsås HK:s interna skytteliga senaste fem matcherna

1. Daniel Blomgren, 33
2. Mathias Pedersen, 28
3. Rasmus Torbjörnsson, 17
4. Mathias Møller, 16
5. Jesper Filén, 10
6. Christoffer Thor, 9
7. William Andersson Moberg, 8
8. Jacob Lundahl, 7
9. Albin Hägglund Junler, 6
10. Niclas Barud, 4

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån