Anton Halén: ”Vi har ambitioner att ta ytterligare steg”

Anton Halén är tillbaka i svensk handboll och debuterar för sin nya klubb när guldfavoriten IFK Kristianstad inleder säsongen mot Önnered under onsdagskvällen.

IFK KRISTIANSTAD–ÖNNEREDS HK
ONSDAG 5 SEPTEMBER 19.00
KRISTIANSTAD ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Under onsdagskvällen drar Handbollsligan igång när IFK Kristianstad tar emot nykomlingen Önnereds HK på hemmaplan. I premiären kommer de regerande mästarnas trupp att innehålla flera nya namn. Ett av de mest intressanta nyförvärven är Anton Halén som återvänt till Sverige efter fyra säsonger i Bundesligaklubben Frisch auf Göppingen. 2013 blev den landslagsmeriterade kantspelaren svensk mästare med HK Drott och utsågs ligans bästa högersexa.

– Det känns kul och spännande att vara tillbaka. Framför allt att få komma till Kristianstad som är en spännande klubb just nu i Sverige, men även sett till Europaspelet. Jag är väldigt motiverad och taggad för säsongen.

Under tiden i Tyskland har Anton Halén följt klubben och imponerats av de senaste framgångarna.

– Man pratar om Kristianstad i Europa. Jag har försökt följa Handbollsligan så gott det går och då har man förstått att Kristianstad varit relativt överlägsna de senaste åren. Att man lyckades så bra i Champions League i fjol är också imponerade för en svensk klubb. Och nu har vi ambitioner att ta ytterligare steg. Det ska bli kul att få vara med på den resan.

Vad tar du med dig från Tyskland som gjort dig till en bättre spelare?

– Framför allt har jag utvecklats mest bakåt. Man har fått lite mer fysik och rutin efter att ha fått spela ganska mycket. Man har väl blivit ett steg bättre på allt hoppas jag. Det ska jag ta med mig till Kristianstad där det känns som att jag fått en liten ny roll. Bland annat ska jag försöka lära ut saker till de yngre spelarna. Förut har jag själv alltid känt mig som en ung spelare, men nu har jag Valter Chrintz som är tio år yngre än mig på samma position. Det blir en ny upplevelse också.

Två dagar före premiären ägde den årliga upptaktsträffen rum i Malmö. Där tippade elva av Handbollsligans 14 tränare att IFK Kristianstad fortsätter sin segerrad och försvarar guldet ännu en gång.

– Det är ju roligt att få komma till en klubb med sådan vinnarkultur. Det medför lite press, men det är så det ska vara. Det höjer bara laget. Utan pressen kanske det blir att man serielunkar istället. Alla lag vill slå oss och det får man se som motivation.

I premiären mot Önnered vill Anton Halén att IFK Kristianstad ska sätta tonen direkt i jakten klubbens femte raka SM-guld.

– Man har märkt på de senaste träningarna att det börjar dra ihop sig till ligastart. Alla är sugna på att spela och visa vad man går för. Vi kommer att ge 120 procent från början, så lagets inställning är jag inte orolig över.

MARCUS HEED

Kristianstads nyförvärv

Anton Halén, Frisch auf Göppingen
Emil Hansson, Ystads IF
Teitur Einarsson, Selfoss
Marc Canellas, BM Granollers
Ludvig Jurmala Åström, Tyresö Handboll
Adam Nyfjäll, Sønderjyske
Alfred Ehn, IFK Skövde

2000-talets svenska mästare på herrsidan

2000: Redbergslids IK
2001: Redbergslids IK
2002: HK Drott
2003: Redbergslids IK
2004: IK Sävehof
2005: IK Sävehof
2006: Hammarby IF
2007: Hammarby IF
2008: Hammarby IF
2009: Alingsås HK
2010: IK Sävehof
2011: IK Sävehof
2012: IK Sävehof
2013: HK Drott Halmstad
2014: Alingsås HK
2015: IFK Kristianstad
2016: IFK Kristianstad
2017: IFK Kristianstad
2018: IFK Kristianstad