Martin Dolk tillbaka i finrummet

Få spelare i svensk handboll kan mäta sig med Martin Dolks kompetens och klubblojalitet. Bajen-profilen är efter två långa år i allsvenskan tillbaka i högstaserien med Hammarby och redo att på nytt etablera klubben i Handbollsligan. 

– Hela vår grupp är väldigt sugna på den här prövningen. Det var länge sedan jag var såhär taggad inför en säsong, säger ”Dolken”.

HAMMARBY IF–LUGI HF
LÖRDAG 11 SEPTEMBER 17.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med 47 poäng av 52 möjliga tog Hammarby IF hem herrallsvenskan i överlägsen stil förra året. De trefaldiga SM-guldmedaljörerna spenderade totalt två år i andraserien där kulturbärare som Andreas Halvarsson och Gunnar Pettersson hjälpte dem tillbaka till finrummet. Båda har valt att avsluta sina karriärer under sommaren.

Kvar är dock Martin Dolk. Publikfavoriten går sin 15:e säsong i A-laget till mötes och sätter stora ord på sina känslor inför comebacken i Handbollsligan.

– Det ska bli fruktansvärt roligt. Det var länge sedan jag var såhär taggad inför en säsong. Hela vår grupp är väldigt sugna på den här prövningen. Det är många nya namn som ska visa sig i högstaligan, säger Dolk som fostrades i Westermalms IF men anslöt till Bajen 2006 från GT 76.

– Det var Ronny Karlsson, en gammal Bajen-målvakt, som på något vänster omvandlade oss till Bajen-juniorer, berättar Dolk vidare.

Vilken roll fyller du i laget med all din erfarenhet?

– Ledarna har påpekat att jag ska vara en stöttepelare för grabbarna i laget. Men jag kommer även vara ett bollplank för ”Falle” (Patrik Fahlgren) och Kalle Mattsson. Jag är nära både spelargruppen och ledarstaben. Är det något jag behöver flika in med ska jag inte vara feg.

I Eriksdalshallen är Hammarby kända för att ha god stöttning från sin hemmapublik. Men inledningsvis i höst blir det evenemang med reducerad publikkapacitet.

– Det är helt klart ett minus. Det hade varit svinkul med välfyllda läktare på premiären. Men man får ta det för vad det är. Hammarby-supportrar brukar ändå kunna låta en del.

I ATG Svenska cupen lyckades Hammarby inte ta sig vidare från gruppspelet. Laget vann båda sina matcher mot allsvenska Vinslöv och Anderstorp. Men till följd av för stora förlustsiffror mot IFK Kristianstad slutade Bajen trea med sämre målskillnad än Vinslöv och IFK.

– Ja, det var tråkigt och lite snöpligt. Sen kan man tycka vad man vill om cupen och shoot-out. Att vissa matcher ska spelas vid vissa tillfällen och så vidare. Men jag tycker det är svinkul att cupen är igång igen. Jag hoppas att vi kan göra bättre i från oss nästa år. Men just den här gången var det inte jättehemskt att åka ut. Nu kan vi lägga ett hundraprocentigt fokus på Handbollsligan, fortsätter Dolk som både kan spela som vänstersex, vänsternio och mittnio.

Vad kan vi förvänta oss från Hammarby i Handbollsligan?

– Lite speciell handboll med svenska mått mätt. Vi har ett 5-1 försvar som är väldigt jobbigt att möta. Jag tycker fortfarande det är skittråkigt att möta det på träning. Om vi gör det vi har kommit överens om kommer det ställa höga krav på motståndarna. Framåt hoppas jag vi är smarta men inte för smarta. Det får inte vara på bekostnad av inspirationen och fingertoppskänslan.

Säsongen 2012/13 vann Dolk skytteligan med 214 mål gjorda. På frågan om samma målskörd finns i honom än idag ställer han sig tveksam, om än med en liten förhoppning:

– Jag hade tänkt ”nu jävlar, nu håller jag hela säsongen”. Men så gick jag sönder efter typ en vecka. Det är lite strul med foten som ska röntgas snart. Även baksida lår spökar lite. Men jag försöker vara på banan. Sen om det blir på kant eller på nio meter får tränarna bestämma. Men jag kommer vara väldigt hungrig när jag väl spelar. Så länge jag är på banan ser jag inte en stor målskörd som något problem, säger Dolk som hoppas vara tillgänglig för spel på lördag i premiären mot Lugi HF.

Var hamnar Hammarby i tabellen?

– Det är svårt att säga. Vårt huvudmål är att hålla oss kvar. Men om vi får det att stämma som vi vill kan jag se oss komma mellan 8:e och 10:e plats. Men då ska det stämma.

Och vad hamnar ”Dolken” i skytteligan?

– Haha, inte en aning. Jag bryr mig inte så mycket. Men det vore superkul att hamna på topp tio. Det viktigaste är att jag bidrar till laget.

Vilket lag ser du mest fram emot att möta igen?

– Det är en bra fråga. Jag vet inte riktigt. Jag ser fram emot att besöka alla stora hallar ute i Sverige igen. Det ska bli roligt att mäta sig med de allra bästa igen.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Spelare med flest antal A-lagssäsonger i respektive lag

Alingsås HK: Johan Nilsson, 11 säsonger
HK Aranäs: Daniel Bergqvist, 8 säsonger
Eskilstuna Guif: Marcus Ekman & Erik Persson, 6 säsonger
IF Hallby: Marcus Erlandsson, 12 säsonger
Hammarby IF: Martin Dolk, 14 säsonger
IFK Kristianstad: Markus Olsson, 8 säsonger
Lugi HF: Albin Carlsson & Casper Käll, 4 säsonger
HK Malmö: Fredrik Lindahl, 12 säsonger
Redbergslids IK: Tobias Johansson, 8 säsonger
IFK Skövde: Adam Samuelsson, 10 säsonger
IK Sävehof: Sebastian Karlsson, 8 säsonger
IFK Ystad: Christopher Schnell & Christoffer Nilsson, 8 säsonger
Ystads IF: Kim Andersson, 9 säsonger
Önnereds HK: Sebastian Abrahamsson, 15 säsonger

Hammarby i högstaserien

Antal säsonger: 17
Debutsäsong: 2002/03
Bästa ligaplacering: Förstaplats (2006/07 & 2007/08)
Antal SM-guld: Tre (2006, 2007 & 2008)
Skytteligavinnare: Martin Dolk, 214 mål, 2012/13

Nykomlingar senaste tio åren

2011/12
14. Caperiotumba
2012/13
13. Skånela IF
14. VästeråsIrsta HF
2013/14
12. H43
13. Önnereds HK
14. Rimbo HK
2014/15
12. Ricoh HK
2015/16
12. HIF Karlskrona
13. HK Aranäs
2016/17
14. IFK Ystad
2017/18
14. OV Helsingborg
2018/19
10. IFK Ystad
11. Önnereds HK
13. AIK
2019/20
10. IF Hallby
13. OV Helsingborg
14. HK Varberg
2020/21
13. HK Aranäs

Foto: Bildbyrån