Markus Sjöbrink: ”Får inte fira för länge”

Lugi HF stod för säsongens hittills mäktigaste vändning när man besegrade Ystads IF på bortaplan med slutsiffrorna 29–28. Handbollsligan tog ett snack med lagkaptenen Markus Sjöbrink dagen efter segern för att prata om moralen i laget samt tankarna inför söndagsmatchen mot Eskilstuna Guif. 
– Vi har en väldigt bra stämning i laget, berättar Sjöbrink. 

LUGI HF–ESKILSTUNA GUIF SÖNDAG 6 OKTOBER 15.00
SÄNDS PÅ C MORE

Seriens yngsta lag Lugi HF har imponerat under säsongsinledningen. Laget står på åtta poäng efter sex omgångar och har med hjälp av en värdefull kämpaglöd besegrat lag som OV Helsingborg och HK Malmö.

Närmast la man Ystads IF på rygg. Trots underläge 13–20 i andra halvlek lyckades Lugi gå ikapp och förbi. Stora matchvinnare blev unga Casper Käll med sju mål samt målvakten Simon Sejr Jensen som spikade igen under slutminuterna.

Inför söndagens hemmamatch mot Eskilstuna Guif berättar lagkaptenen Markus Sjöbrink vad som låg bakom den osannolika vändningen mot YIF.

– Det var främst tack vare vår träff bakåt. De gjorde 19 mål i första halvlek men efter pausvilan står vi upp bättre bakåt, samtidigt som Simon var fantastisk i målet. Vi fick lite momentum och kände att vi hela tiden var på väg ikapp. Det kan gå fort i handboll, säger 23-åriga Sjöbrink, en av de äldsta spelarna i Lugi.

Det är inte ofta man vinner ett Skånederby på ett sådant sätt. Firade ni något efter matchen?

– Det var rätt lugnt. Vi hade en go stämning i omklädningsrummet och njöt lite.  Men nu är det fokus på söndagens match, man får inte fira för länge.

Hur mycket imponeras du av de unga spelarna?

– Det är klart att man imponeras. Speciellt av 00:orna med Käll i spetsen. Man ser på träningen att de är duktiga men det är jätteroligt när de visar det på match som Casper gjorde igår (torsdag). Han var jätteduktig.

Hur är det att vara lagkapten över ett sådant ungt lag?

– Jättekul. Man är ju en av de äldsta i laget och har spelat flest säsonger i Handbollsligan. Det gäller att bidra med den rutinen. Men killarna har spelat ihop i många år i juniorlag så de känner sig trygga.

Ni har har vunnit tre matcher med mycket små marginaler. Vad säger du om er moral?

– Den är fantastisk. Vi fortsätter att jobba på under matcherna och känner ingen jättestress av att ligga under. Den vetskapen kommer bli otroligt viktigt framöver. Vi känner att chanserna till poäng alltid finns där. Vi var själva med om det förra året när IFK Skövde vände ena kvartsfinalen på en halvlek. Vi är medvetna om att det går.

Nu väntar hemmamatch mot din tidigare klubb, Eskilstuna Guif. Hur går tankarna?

– Dem har varit duktiga. De har ett i stort sett helt nytt lag. De är lite liknande oss med många unga spelare. Jag tror på en jämn match. De har fått bra träff på sitt offensiva försvarsspel och i anfallsspelet har Eric Johansson varit otroligt duktig. Vi måste se upp med honom.

Hur bra koll har du på Johansson?

– Jag har rätt bra koll på honom. Han kom upp under mina sista år i Guif. Jag var hans tränare i några tematräningar så jag känner honom ganska bra. Man såg redan då att han hade mycket i sig. Det är en ödmjuk kille. Det är kul att det går bra för honom.

Han blev nyligen utsedd till månadens spelare i Handbollsligan. Hur ska ni få stopp på honom?

– Jag tror det gäller att ligga tajt på han. Han är bra på att hålla distans till försvarsspelaren och skaffa utrymme för sina niometersskott, avslutar Sjöbrink.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Lugis interna MEP-liga

1. Lucas Pellas, 24 år
2. Karl Wallinius, 20
3. Fredrik Olsson, 23
4. Markus Sjöbrink, 23
5. Casper Käll, 19

Eskilstuna Guifs interna MEP-liga

1. Eric Johansson, 19 år
2. Marcus Ekman, 21
3. Pavle Karacic, 27
4. Vasilije Kaludjerovic, 21
5. Rickard Åkerman, 28