Marcus Ekman: ”Alla måste vara lika delaktiga”

Eskilstuna Guifs resultatrad i oktober är ingen rolig läsning för sörmlänningarna. Efter ett par imponerande insatser under serieupptakten har Guif genomlidit den senaste månaden utan några poäng. Fyra raka förluster har tvingat Eskilstuna att tänka om till söndagens återstart mot topplaget HK Malmö.
– Vi har diskuterat vad vi kan göra annorlunda och tränat på nya spel, säger lagkapten Marcus Ekman inför hemmamatchen. 

ESKILSTUNA GUIF–HK MALMÖ
LÖRDAG 2 NOVEMBER 19:00
SÄNDS PÅ CMORE

Eskilstuna Guif och HK Malmö är sist ut bland lagen i Handbollsligan efter landslagsuppehållet. Medan HK Malmö har chansen att återta ledningen i serien, är Eskilstuna Guif i stort behov av två poäng för att inte tappa kontakten med de övriga slutspelslagen.

Guif kommer närmast från en tung hemmaförlust mot IFK Ystad. Slutsiffrorna skrevs hela 18–30. Dessförinnan hade Guif inkasserat noll poäng på resande fot. Bortamatcherna mot HK Varberg, Lugi HF och Alingsås HK slutade samtliga i hemmalagens favör. Sammantaget var det en tung oktober månad för klassikerlaget från Eskilstuna.

– Vi har spelat bra i de flesta matcherna förutom mot IFK Ystad där vi kommer upp i nivå. Vi har lett några matcher men det är mot slutet som vi inte orkar eller har förmågan att vinna. Vi är ett ungt lag med lite rutin, så förhoppningsvis kommer det senare under säsongen, menar lagkapten Marcus Ekman.

Vad har ni pratat om under uppehållet?

– Vi har diskuterat vad vi kan göra annorlunda och vad vi gjort mindre bra. Vi har tränat lite på nya spel framåt som bakåt. Det har varit ganska mycket taktiskt snack.

Hur jobbar man på att bli bättre under slutminuterna?

– Det är främst att vi måste förstå att alla i algen måste vara lika delaktiga. Fler måste ta större ansvar och inte lämna över det när det blir jobbigt. Alla i laget är lika viktiga, fortsätter Ekman, 21.

Skulle du säga att landslagsuppehållet kom lägligt för er?

– Svårt att säga. Vi behövde lite mer att tid att spela ihop oss, men det återstår att se. Det kanske har varit bra att få ett litet break och kolla igenom vårt spel i detalj.

Marcus Ekman ligger tvåa i Eskilstunas interna skytteliga bakom formidabla Eric Johansson. Ekman har likt större delen av Zoran Roganovics manskap rötterna i Guif. Som egen produkt gjorde han debut säsongen 2015/16.

På lördagskvällen ställs Marcus Ekman mot sin storebror Daniel Ekman, mittnia i Malmö. Lördagsmatchen blir första gången de båda bröderna möts i elitsammanhang.

– Jag tänker inte så mycket på honom utan mer på hela Malmö. De har ju många duktiga spelare. Men vi i laget kommer ha lite extra koll på honom. Vi har mötts på träning, så den situationen man-mot-man är inte så ny.

Hur bra koll har du på Malmö? Följer du brorsans matcher?

– Jag har kollat lite extra på Malmö det senaste. De har många duktiga och stora gubbar på niometer som kan skjuta rätt bra. Det är ett bra lag över hela banan. Det ska till mycket från vår sida. Men vi ska tro på det vi gör och förhoppningsvis ta poäng. Vi har som sagt tränat på många nya grejer och ser fram emot en en hemmamatch.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Marcus Ekman vs Daniel Ekman

Spelade matcher: 8 – 8
Mål: 35 – 17
Assist: 13 – 13
MEP-poäng: 18,15 – 12,05

Eskilstuna Guifs oktober

1 oktober: Alingsås HK 26–29
6 oktober: Lugi HF 27–29
15 oktober: HK Varberg 28–29
17 oktober: IFK Ystad 18–30

Eskilstuna Guifs november

2 november: HK Malmö (hemma)
7 november: OV Helsingborg (hemma)
17 november: IFK Skövde (hemma)
23 november: Önnereds HK (borta)