Månadens spelare i oktober: Olle Forsell Schefvert

På onsdag drar Handbollsligan igång igen efter de, för Sverige, lyckade EM-kvalmatcherna. Innan det är det dags att presentera Månadens spelare i oktober – en utmärkelse som går till IK Sävehofs Olle Forsell Schefvert.

Det är positiva tongångar i Partille för tillfället. IK Sävehofs damer fortsätter att imponera i Champions League och har hittills också vunnit rubbet i SHE. Samtidigt visar herrarna att vårans semifinalplats inte var någon tillfällighet. Laget ligger fyra i tabellen och är obesegrat i nya Partille Arena.

En av lagets bästa spelare den här säsongen är Olle Forsell Schefvert, som tagit ytterligare kliv i sin utveckling. Under oktober var han den spelare i hela Handbollsligan som tog flest MEP-poäng och han är därmed Månadens spelare. 14 mål på de två sista matcherna i månaden och 27 totalt bidrog till MEP-poängen 20,55.

– Oj, det känns kul att höra, det hade jag ingen aning om. Men jag tycker att det har gått bra för både laget och för egen del.

Kan du peka på något speciellt som gjort att det gått så bra?

– Jag har fått mycket ansvar. Förra året fick jag mycket ansvar framåt, nu får jag mycket ansvar både framåt och bakåt. Sen har vi en stabil harmoni i laget. Vi har skitroligt tillsammans. Alla accepterar allas olikheter och när vi väl är på planen är det 100 procent fokus på handbollen.

– Sen går vi runt på mycket folk och har bra fart i benen. Målfabrikationen sprids ut på många. Att vi är fräscha i slutet beror mycket på att vi byter runt mycket. I våras tror jag vi hade fyra matcher i rad där vi torskade med uddamålet, det har vi inte haft nu.

Vad betyder Jonas Larholm för laget?

– Massor. Det är en grym och otroligt smart handbollsspelare, något utöver det vanliga. Jag har honom och (Johan) Fagerlund att tacka för mycket att det gått så bra för egen del.

Och vad har den nya arenan betytt?

– Också jättemycket. Allt har blivit så professionellt. Vi har allt på samma plats. Hallen, gymmet, kansliet. Det är vår borg. Samtidigt känns det märkligt när man går förbi Partillebohallen också och ser att den är stängd, jag har många minnen därifrån.

Och så har ni en bowlinghall också. Hur är du där?

– Jag är tyvärr inte så vass där. Har kanske gått 250 som mest på två serier, det är inte så mycket att hänga i granen. Vi hade ett lagmästerskap förut, jag tror att det var (Johan) Blickhammar som vann, en liten skräll. Det var mer kraft än teknik i alla fall.

På handbollsplanen har både målsnittet och effektiviteten ökat den här säsongen för Forsell Schefvert. Från 3,7 mål i snitt förra säsongen till 5,0 nu. Och från 41 till 57 i skottprocenten.

– Jag har varit medveten om att skottprocenten var dålig i fjol och arbetat på att värdera lägena. Man kollar lite statistik efter matcherna och det finns säkert där undermedvetet på något sätt, men jag tror ändå inte att man går runt och tänker på statistiken under match. Har man gjort sju på sju så slutar man inte att skjuta. Och jag är en som gärna snor åt mig bollen när handen är uppe.

Hur bra är Sävehof i år?

– Det var väl en liten chock att vi kom till semifinal förra året och vi vill ju inte sikta lägre. Till slutspel ska vi ju oavsett, sedan kan vad som helst hända. Klubben har haft en långsiktig satsning många har kontrakt även över nästa år. Kontinuiteten är bra.

Olle kommer från en riktig handbollsfamilj. Pappa heter Ulf och har en gedigen tränarkarriär med uppdrag i klubb- och landslag i Sverige, Danmark, Tyskland och Grekland. Mamma Britt spelade 129 A-landskamper för Sverige och har också blivit utsedd till Årets spelare i svensk handboll (1990). Storebror Eric spelade länge i IK Sävehof, men tog i somras klivet till Ystads IF, laget som Sävehof mötte i sin senaste match.

– Det var konstigt att möta honom, jag visste inte riktigt hur jag skulle reagera. Vi har haft våra fajter under åren (skratt). Det är klart att jag saknade honom i början efter att han försvann till YIF, han är en komplett spelare både framåt och bakåt. Samtidigt har det varit positivt för honom att komma till en klubb där han får spela. Miljöombytet har varit nyttigt för honom.

Och faktum är att det fanns en tredje broder Forsell Schefvert på planen: lillebror Anders som är A-pojk.

– Det var häftigt. Anders ville väldigt gärna vara golvtorkare i den matchen och det var kul att ha honom på planen ibland.

Vad är för- och nackdelarna med att ha två föräldrar med så gedigna handbollsbakgrunder?

– Nackdelen är väl att de sagt ett och annat genom åren som man inte velat höra, även om det i grunden har varit av omtanke. Fördelen är att de kan så otroligt mycket, de vet de pratar om.

Kim Andersson i september, du i oktober. Vem tror du kan bli Månadens spelare i november?

– Jag tror mycket på Simon Jeppsson, han har imponerat i höst. Överlag ser LUGI starkt ut.

DANIEL VANDOR

OLLE FORSELL SCHEFVERT

Född: 13 augusti 1993
Längd/vikt: 196 kg/98 kg
Klubb: IK Sävehof
Moderklubb: GF Kroppskultur
Landskamper: 21 J, 9U
Meriter: UVM-guld 2013, seger i Challenge Cup

SCHEFVERTS FACIT I HANDBOLLSLIGAN I OKTOBER

Matcher: 5 (7 totalt under säsongen)
Mål: 27 (40)
Assist: 15 (22)
Tekniska fel: 6 (17)
Utvisningar: 1 (3)
MEP: 20,55 (24,39)

MÅNADENS SPELARE I HANDBOLLSLIGAN

September: Kim Andersson, Ystads IF
Oktober: Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof

ELITSPELARE FRÅN GF KROPPSKULTUR

Kristina Bundsen, BK Heid
Johanna Bundsen, IK Sävehof
Jenny Alm, Team Esbjerg
Frida Alm, IF Hellton
Elin Enhörning, IK Sävehof
Emma Petersson, Boden Handboll
Mikael Appelgren, Rhein Neckar Löwen
Anders Alfredsson, Alingsås HK
Olle Forsell Schevfert, IK Sävehof
Eric Forsell Schefvert, Ystads IF (HK Drott som moderklubb)

BÄST SNITT-MEP PER POSITION I OKTOBER

Målvakt: Nebojsa Simic, IFK Kristianstad, 3,3
Vänstersex: Fredrik Petersen, HK Malmö, 3,9
Vänsternio: Linus Arnesson, Redbergslids IK, 4,6
Mittnio: Alfred Jönsson, LUGI HF, 2,3
Högernio: Kim Andersson, Ystads IF, 2,9
Högersex: Hannes Söderberg, HK Aranäs, 3,9
Mittsex: Atli Ævar Ingolfsson, IK Sävehof, 3,4

Bilden: Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof, var den spelare som drog in flest MEP-poäng i Handbollsligan i oktober och får därmed utmärkelsen Månadens spelare. Foto: Bildbyrån.