Ludvig Hallbäck: ”Vill spela försvarsspel också”

Ludvig Hallbäcks nio mål till trots föll Ystads IF borta mot Alingsås HK i söndags. Nu jagar laget revansch när HK Malmö kommer på besök i ett kittlande skånederby. Handbollsligan tog ett snack med 19-åringen inför toppdrabbningen.
– Det är många bitar som behöver klaffa om vi ska gå segrandes, säger Hallbäck inför prestigematchen.

YSTADS IF–HK MALMÖ
FREDAG 7 FEBRUARI 19.30
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Med mindre än tio omgångar kvar av seriespelet inleds sakta men säkert jakten på åtråvärda topplaceringar. Ystads IF åkte på en tung smäll borta mot Alingsås HK förra veckan när skåningarna föll med uddamålet.

– De straffade oss i andra halvlek när vi bjöd på enkla misstag. Det blev en extra tung förlust eftersom vi hade matchen i egna händer men inte kunde knyta ihop säcken. Det var segt att vi inte hade samma skärpa under slutminuterna, berättar Ludvig Hallbäck som satte nio kassar i Estrad Alingsås.

Hur gick snacket efter slutsignal?

– Vi hade ett bra snack där vi gick igenom det som vi gjorde dåligt. Nu gäller det att ändra på det och ta två poäng. Vi ser fram emot den här matchen mot Malmö och är revanschsugna. Det är en tuff match på förhand men förhoppningsvis kan det gå vägen med hjälp av hemmaplansfördelen.

Har ni någon målsättning i tabellen nu när vi närmar oss slutspurten?

– Ja. Vi hade gärna legat några placeringar högre upp. Så det har inte riktigt gått som önskat hittills. Men vi fokuserar på att hitta formen nu och komma till slutspelet med en bra känsla. Där kan vad som helst hända.

Inför säsongen lämnade din bror Anton Hallbäck för Önnered. I sommar lämnar din far Jerry för Aranäs. Hur ser du själv på din framtid i Ystads IF?

– Det var såklart tråkigt att brorsan lämnade. Jag trivdes bra med honom, han har alltid varit ett stöd för mig. Men det är kul för honom att han trivs i Göteborg och utvecklas. För pappa och mamma blir det bra tror jag att komma tillbaka till Göteborg och Aranäs. Att det bara blir jag som är kvar ser jag inget ont i. Det ska nog gå bra det också.

Hur mycket har de betytt för din utveckling?

– Mycket, särskilt under Aranäs-tiden. Farsan var ju tränare där i många år. Men även Niklas Virolainen har betytt en del.

Vilka går du till i laget för råd om handbollsdetaljer?

– Det beror på lite vad det är för situation. Jag får ofta lite tips och idéer av Kim (Andersson) och ”Dado” (Dalibor Doder). Gällande spelidén och taktiken brukar jag gå till farsan och Oscar (Carlén). Vi hjälps åt bra på träning.

Efter EM var det en del snack om tvåvägsspelare. Du spelar som bekant främst anfallsspel. Har du funderat på att vässa ditt försvarsspel?

– Absolut. Jag vill spela försvarsspel också. Men vi har många duktiga försvarsspelare som ska vara på banan och prioriteras. Men jag vill gärna bli en tvåvägsspelare.

Hur har du tänkt gå tillväga med det?

– Det är något jag jobbar med och försöker utveckla på varje träning. Det är viktigt att på sikt lägga till det och på så vis springa med i andra fasen från start. Det blir inte samma grej om man kommer in från bänken jämnt.

Slutligen, vad måste ni se upp med hos Malmö?

– De är ett bra lag med ett stabilt försvarsspel. Sen har de ett par gubbar som gör mycket mål som Hampus Olsson. De har ett bra lagspel. Det är många bitar som behöver klaffa om vi ska gå segrandes, avslutar Hallbäck.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Intern skytteliga i Ystads IF

1. Ludvig Hallbäck & Jim Andersson, 103
3. Hampus Andersson, 79
4. Kim Andersson, 75
5. Jonathan Svensson, 65
6. Jakob Nygren & Johan Dahlin, 36
8. Alexander Borgstedt, 32
9. Mario Lipovac & Lasse Balstad, 30