Ludvig Hallbäck inför European Cup-finalen

Efter att SM-slutspelet avslutats på både herr- och damsidan återstår bara ett svenskt lag kvar i tävlingsspel. Under helgen reser Ystads IF till Grekland för dubbla finaler i European Cup mot AEK Aten.
– Det vore grymt att få avsluta min tid i Ystad med en titel, säger Ludvig Hallbäck som lämnar i sommar för danska Bjerringbro-Silkeborg.

AEK ATEN–YSTADS IF
FREDAG 28 MAJ 18.00
SÄNDS PÅ TV10 & VIAPLAY

För första gången i klubbens historia är Ystads IF framme i final i European Cup (före detta Challenge Cup). En turnering som två svenska lag har vunnit tidigare (IFK Skövde 2004 & IK Sävehof 2014).

Finalmötet med AEK Aten blev uppskjutet för två veckor sedan då YIF upptäckte smittspridning av covid-19 i laget. Därför fick resan till Grekland vänta tills på onsdagen den 26 maj då Oscar Carléns mannar gick ombord på flyget.

– Vi har framför allt satt säkerheten först. Nu har vi väntat ut det och det ska bli gött att sätta sig på planet, säger Ludvig Hallbäck strax före avgång på onsdagsförmiddagen.

Aranäs-fostrade Hallbäck följde med storebror Anton och pappa Jerry Hallbäck när flyttlasset gick från Kungsbacka till Ystad 2017. Men efter knappt fyra år är han ensam kvar. 2019 lämnade Anton för Önnered och ett år senare flyttade Jerry hem till Aranäs.

– Det har varit ett lärorikt år för mig utan familjen. Man har lärt sig saker på och utanför plan och utvecklats på sitt sätt. Men det har varit roliga år med dem här nere. Det är jag tacksam för, fortsätter ”Ludde”.

I sommar är det din tur att lämna Ystad. Hur går tankarna inför flytten till danska Bjerringbro-Silkeborg?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Fokuset har legat här och nu på det vi ska göra, svarar Hallbäck som fortsätter:

– Men självklart ska det bli spännande att flytta till Danmark. Det ser jag fram emot. Men det blir vemodigt också att lämna Ystad. Precis som det var att lämna Aranäs en gång i tiden. Det är många kompisar kring och utanför handbollen som man kommer sakna.

På vägen till final har Ystad tagit sig förbi litauiskt, österrikiskt, estländskt och cypriotiskt motstånd. Hallbäck är tämligen nöjd med cupprestationerna hittills.

– Det har inte varit jättestarka prestationer sett till hela säsongen. Men vi har gjort jobbet och gått vidare. Framför allt var det väl första semifinalen på Cypern som inte var så bra. Vi låg under länge men lyckades skaffa oss ett okej utgångsläge inför returen på hemmaplan. Det var livsviktigt för avancemang.

Ni åkte som bekant ut i kvartsfinal i SM-slutspelet mot Lugi. Har du hunnit smälta den förlusten?

– Där och då var det jäkligt tungt. Vi ville så mycket mer än att åka ut i kvartsfinal. Våra förhoppningar var större. Men nu har vi fått en nytändning i laget och vill avsluta på topp. Dessutom är det roligt att få komma iväg och spela handboll utomlands. Det är inte så många som gör det varje säsong, fortsätter Hallbäck som även berättar att träningen mellan slutspelsuttåget och European Cup-finalen har mestadels bestått av en blandning av vanlig försäsong och handbollsträning.

Inför fredagens final medger Hallbäck att scoutingen har varit svår. Särskilt mycket videomaterial på AEK Aten finns inte att tillgå.

– Det kommer säkert bli tuffa matcher. Det är inte den traditionella svenska handbollen vi möter utan vi kommer få anpassa oss lite grann. Jag har inte den bästa kollen men det ska ändå bli roligt.

Hur skönt vore det att avsluta tiden i Ystad med ett guld?

– Det vore grymt. Vi kommer självklart gå för det och försöka ta med oss bucklan hem till Sverige.

Helgens väderprognos i Grekland pekar på temperaturer uppåt 30 grader.

Hur mycket kommer du njuta av vädret i Aten?

– Haha, en hel del. Det blir en bonus, skrattar Hallbäck.

OLOF THYRELIUS ERICSON

YSTADS IF, EUROPEAN CUP

Omgång 2: 
14 november: VHC Sviesa, Litauen (h), 36–33
21 november: VHC Sviesa (b), 36–29
Båda matcherna spelades i Ystad
Ystads IF vidare till tredje omgången efter sammanlagt 72–62
Åttondelsfinal: 
SG Insignis Handball Westwien, Österrike (b), 10–0
SG Insignis Handball Westwien (h), 10–0
Ystads IF tilldelades segern i båda matcherna efter att SG Insignis Handball Westwien lämnat walkover på grund av covid-19
Kvartsfinal: 
20 mars: Pölva Serviti, Estland (b), 28–23
27 mars: Pölva Serviti (h), 29–25
Ystads IF klart för semifinal efter 57–48 sammanlagt
Semifinal:
17 april: Sabbianco Anorthosis Famagusta, Cypern (b), 24–26
24 april: Sabbianco Anorthosis Famagusta (h), 26–22
Ystads IF klart för final efter 50–48 sammanlagt
Final:
28 maj 18.00: AEK Aten, Grekland
30 maj 20.00: AEK Aten
Båda matcherna spelas i Aten och visas på TV10 & Viaplay

Foto: Bildbyrån