Lasse Balstad: ”Mycket sitter i huvudet”

Få spelare har haft en lika stark utvecklingskurva den här säsongen som Ystads IF:s Lasse Balstad. Handbollsligan tog ett kort snack med norrmannen som hoppas kunna avsluta sin tid i Sverige med ett SM-guld.
– Man märker att folk i stan hoppas på guld. Men vi är duktiga på att ta en match i taget, säger Balstad inför kvartsfinal 3 mot Lugi.

YSTADS IF–LUGI HF
ONSDAG 31 MARS 20.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Ystads IF kommer stärkta till kvartsfinal 3 mot Lugi HF. Senast lagen möttes gick Oscar Carléns gäng segrandes med 24–15. I helgen säkrade man dessutom semifinalavancemang i European Cup.

Lasse Balstad var tämligen nöjd med sitt lags prestation mot estländska Pölva Serviti.

– Vi gjorde jobbet men inte så mycket mer. De var ett bra lag. Men hade vi spelat optimalt hade vi vunnit med bättre siffror. Överlag kändes det dock bra. Vi hade bra kontroll, säger Balstad efter segersiffrorna 62–53 över två matcher.

Hur påverkar Europacupmatcherna er slutspelsuppladdning?

– Det är egentligen bara skönt att spela fler matcher. Vi kan arbeta mot att hitta den goa känslan och vinna matcher. Det är perfekt träning även om Europamatcherna betyder mycket för oss.

I slutspelet fick YIF en tung start. Med 34 insläppta mål på hemmaplan föll man i den första drabbningen med Lugi. Men förra veckan fick man gruvlig revansch i Lund.

– Den stora skillnaden mellan kvartsfinal 1 och 2 var vår energi. Vi hade mycket bättre inställning och intensitet. Mycket sitter i huvudet. Man behöver hitta slutspelskänslan, fortsätter Balstad vars Ystad besegrade Lugi med 24–15.

Tycker du att ni har hittat den känslan nu?

– Det får vi se imorgon. Jag tycker det i allafall. Vi jobbar stenhårt och är tydliga mot oss själva.

Lugi har varit ett av seriens målfarligaste lag i år. Vad är det svåraste med deras anfallsspel?

– De är snabba killar. Om de får flyt i sitt anfallsspel springer de runt med oss. Då är det väldigt svårt att stoppa. Det är nästan bara unga talanger som inte är rädda för att gå på mål. Det är ett lag jag har respekt för.

Det låter som att du tänker på deras Casper Käll?

– Haha, ja. Det är mycket Casper. Men de andra som spelar runt är också bra. Sen har de skyttehot från Karl Wallinius. Han skjuter riktigt bra. Det är svårt att hitta en formation som kan stoppa båda dem. Men det lyckades vi med i förra matchen, menar Balstad som länge har spelat trea i YIF:s försvar.

Efter sommaren lämnar dock norrmannen för nya äventyr. Spel i danska Fredericia väntar där ännu snabbare och tyngre motståndare väntar.

– Jag är självklart spänd inför spel i Danmark. Den verkar bara bli bättre för varje år. Det ska bli spännande att känna på den nivån. Jag hoppas jag kan komma in snabbt och bidra.

Hur har du utvecklats som spelare under dina tre år i Ystad?

– En hel del. Både i försvar och anfall, även om jag inte spelar mycket framåt. Men jag har lärt mig mycket från både Oscar (Carlén) och Kim (Andersson). De har nyttig erfarenhet från större ligor. Man får lära sig det man kan.

Anrika Ystads IF har inte vunnit SM-guld sedan 1992. Men nu är förhoppningarna i stan större än på många år.

– Man märker att folk i stan hoppas på guld. Men vi är duktiga på att ta en match i taget. Det har vi gjort hela säsongen och det ska vi fortsätta med nu. Våra tankar kan inte vara någon annanstans.

Hur lyder ditt segerrecept på onsdag mot Lugi?

– Det är enkelt. Samma energi och intensitet som senaste mötet. I alla delar av spelet men speciellt i försvaret.

OLOF THYRELIUS ERICSON

KVARTSFINAL 2

17 mars: Ystads IF–Lugi HF 31–34
25 mars: Lugi HF–Ystads IF 15–24

31 mars: Ystads IF–Lugi HF
3 april: Lugi HF–Ystads IF
Ev 6 april: Ystads IF–Lugi HF

Foto: Bildbyrån