Klubbarna delar lika på SM-bonusen

Svensk Elithandboll, Handbollsligan (herr), SHE (dam) och Svenska Spel har tillsammans beslutat att samtliga lag i ligorna – totalt 26 lag – delar på årets SM-bonus från Svenska Spel på totalt 300 000 kronor.

– Vi tycker det känns mest rättvist i och med att vi inte kunde kora en SM-vinnare på sportsliga grunder. Dessutom är det ett tufft ekonomiskt läge för alla våra föreningar och i det här läget vill vi vara solidariska, säger Peter Gentzel, vd för Svensk Elithandboll.

I normala fall utgår en SM-bonus till de fyra finallagen. Guldmedaljörerna får 100 000 kronor och silvermedaljörerna 50 000 kronor i bonus. Årets slutspel blev emellertid inställt på grund av coronaviruset och därför väljer handbollsligorna att dela lika på bonusen

På herrsidan delar fjorton lag på 150 000 kronor och på damsidan delar tolv lag på lika stor summa

– Vi har diskuterat frågan om finalbonusen med klubbarna och vi hade samsyn i frågan. På grund av läget vi befinner oss i nu så känns det bäst om alla får ta del av pengarna från Svenska Spel, säger Peter Gentzel.

– Det är ett mycket fint initiativ från handbollen och självklart stöttar vi det. Det är viktigt med solidaritet i det här läget, säger Svenska Spels sponsringschef Nicklas Biverståhl.

Grundserien i SHE vanns av H65 Höör före Skuru IK. I Handbollsligan slutade Alingsås HK (bilden) etta och HK Malmö tvåa.

Det här är första gången som SM-bonusen från Svenska Spel delas lika på det här sättet.

Foto: Bildbyrån