Josip Cavar: ”Det var en käftsmäll”

Hans namn hamnade oförskyllt i blickfånget under registreringsincidenten när LUGI HF tappade poäng och serieledning. Allt oftare nämns Josip Cavar för bra räckvidd och starkt närspel i sitt nya lag.

– Man sätter press på sig själv, kommer till en stor förening. Då är det dags att leverera, säger han.

LUGI HF–HK MALMÖ
SPARBANKEN SKÅNE ARENA 19.00
SÄNDS PÅ TV4 SPORT & C MORE

Karriären började tidigt i Vetlanda, efter flytten till Göteborg för gymnasiestudier kom Josip Cavar i kontakt med elitserien i Redbergslids IK.

– Jag började där som 16-åring och stannade fem säsonger. Ett år blev det rätt så mycket speltid då vi hade två målvakter skadade, en annorlunda situation för jag var rätt så ung och orutinerad.

Bosniens landslag kallade under ungdomstiden, efter U21-VM fick dock Cavar med sig en skada hem. Det blev färre minuter på plan, tonvikt på reservlaget och han gick istället på lån till Alstermo.

Hösten 2014 tog en avgörande tid vid i IFK Ystad.

– Det var där det vände, jag fick extremt mycket förtroende från tränaren och hade en viktig roll i laget.

Nu är du tillbaka högst upp i seriesystemet, hur har starten i LUGI varit?

– Träningsmängden är den jag ville ha, två pass om dagen. Vissa matcher har gått riktigt bra, vissa mindre bra. Man behöver ju komma in i det, säger Josip Cavar vars klubbyte stötte på patrull i pappersarbetet.

Hastigt och mindre lustigt försvann fyra poäng från kontot då hans övergång inte var registrerad till matcherna mot Alingsås och Sävehof.

– Det var en käftsmäll, nu skrattar vi mest åt det i laget. Även om det inte fanns något jag kunde gjort åt det sätter det sig i huvudet, men nu tänker jag inte på det.

Starkt försvar är ett välkänt segerrecept för LUGI som dessutom tagit till sig säsongens förändringar i taktikboken. Vinrött bryter gärna spelmönster i sju mot sex, tar in en extra utespelare medan målvakten tillbringar anfallet på bänken.

– Det var jobbigast för utespelarna i början, vissa sprang hem efter tekniskt fel och tänkte inte på att ta bytet. Då var det mycket frågetecken, nu tycker jag att vi fått fördel av det. Vi har ju en storskytt (Simon Jeppsson) som kan avsluta eller spela vidare om det är störst chans till mål för de andra.

Vilka krav ställer upplägget på dig som målvakt?

– Det blir iallafall mycket spring fram och tillbaka, man måste fokusera direkt när man kommer in. Det har hänt ett par gånger att jag trodde jag hade koll på situationen och de sköt från helplan i öppet mål. Sen fick jag höra det av tränaren efteråt, det är iallafall sånt som tänder en.

I söndags glänste Josip Cavar med hög räddningsprocent till tung bortavinst mot Eskilstuna Guif. Det kan bli segerrepris inom två dagar mot HK Malmö, Skånederbyt där superrutinerade målvaktskollegan Oscar Jensen avgjorde senast.

–  Vi fungerar bra ihop och hjälper varandra, sen finns konkurrensen där. Blir jag utbytt blir jag förbannad för egen skull, för laget är det viktigt och jag blir fortfarande lika glad när ”Ogge” räddar.

FREDRIK HASSELGREN

Målvaktsduellen i Skånederbyt

Josip Cavar, LUGI HF 101/284, 35 procent under säsongen
Oscar Jensen, LUGI HF, 55/137, 40 procent under säsongen
Dan Beutler, HK Malmö, 107/280, 38 procent under säsongen
Niklas Kraft, HK Malmö, 52/42, 36 procent under säsongen

Spelare från Småland i Handbollsligan

Josip Cavar, LUGI HF (Vetlanda HF)
Nikola Djordjevic, Redbergslids IK (IF Hallby)
Markus Sjöbrink, Eskilstuna Guif (Eksjö BK)
Patrik Lindblad, Hammarby IF (IF Hallby)
Mattias Kvick, IFK Ystad (IK Cyrus)
Filip Långh, IFK Ystad (Eksjö BK)

Josip Cavar kom till LUGI HF inför säsongen och har imponerat. I kväll väntar match mot lokalkonkurrenten HK Malmö. Foto: Bildbyrån.