Jonathan Edvardsson: ”Stor respekt för Ystads IF”

En efterlängtad premiäromgång är avklarad och med raska steg tar vi oss an den andra omgången. Först på programmet är matchen mellan IK Sävehof och Ystads IF i Partille Arena.
– Ystad är väldigt svårstoppade om de har dagen, säger lagkapten Jonathan Edvardsson.

IK SÄVEHOF–YSTADS IF
TORSDAG 17 SEPTEMBER 20.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det var sköna besked för IK Sävehof i seriepremiären borta mot IF Hallby. Efter en jämn inledning tog gästerna över mer och mer. Slutresultatet skrevs 29–26 till Sävehof vars bästa målskyttar hette Henrik Tilsted och Jonathan Edvardsson.

– Jag var supersugen på att spela igen. Därför tänkte jag inte så mycket på att det var premiär. Det var bara skönt att kunna vara med och bidra. Gott med full pott efter första matchen, säger lagkapten Edvardsson.

Vad var det som fällde avgörandet till er fördel?

– Vi skärpte till oss och spelade mer disciplinerat i andra halvlek. Sen fick vi hjälp av Simon (Möller) i mål som gjorde några viktiga räddningar mot slutet.

Hur skönt var det annars att ta två poäng i premiär borta mot Hallby?

– Superskönt. Förra året spelade vi lika där så det var skönt att gå segrandes den här gången. Vi fick svar på saker i spelet.

Med säsongens första seger inkasserad laddar nu Sävehof om till höstens första hemmamatch. I den får man finbesök från landets allra sydligaste delar. Ystads IF gästar Partille Arena och kommer precis som de gulsvarta med en seger i bagaget.

– Vi har full respekt för dem. Vi mötte dem på försäsongen och lyckades tyvärr inte vinna då. De är duktiga och är väldigt svårstoppade om de har dagen. Vi vet om att mycket behöver stämma för oss. De har några stjärnspelare som är extra svåra att stoppa. Framförallt Kim Andersson och Ludvig Hallbäck, berättar Edvardsson som fortsätter:

– Jag tycker deras omställningar är farliga. Det är något vi har pratat om. Vi måste följa den matchplan vi har kommit överens om och göra så helhjärtat.

Matchen kommer att spelas inför nästintill tomma läktare. Hur har det påverkat spelet hittills tycker du?

– Sist mot Hallby var vi så himla laddade så vi behövde inte den energin från publiken. Men det är vanligtvis något som vi tycker är både kul och viktigt. Vi saknar trycket i hallen, även om vi har full respekt för varför det är tomt. Det ställer ännu högre krav på oss i laget som måste hjälpa och lyfta varandra. Som mittnia är det dock enklare att styra spelet nu när alla hör en, haha.

Ni har fått in Michael Apelgren som ny tränare inför säsongen. Hur vill du beskriva honom som ledare?

– Han är själv gammal mittnia vilket märks. Han har satt en tydlighet i vårt försvar och anfall. Tillsammans med Linus Ekman är de ett otroligt engagerande tränarpar. Deras energi präglar hela truppen. Samtidigt är de måna om att vi ska utvecklas som individer och lag. Det rimmar bra enligt mig när alla har den ambitionen.

Hur är han utanför plan?

– Han är själv en kille i laget och visar gärna vägen när vi spelar minihandboll. Han försöker alltid sitt bästa, även om mitt lag alltid vinner. Han är härlig.

Ni har haft tre olika huvudtränare på lika många år. Hur mycket skiljer sig träningsupplägget tycker du?

– De allra flesta tränare som kommer vill sätta sin prägel direkt och få in sitt system. Men vi har ju kvar några småavtal mellan spelarna som sitter i sedan tidigare.

Hur mycket av det guldvinnande Sävehof från 2019 finns kvar idag?

– Vi är inte riktigt samma lag som då och angriper både försvar och anfall på andra sätt. Men vi har försökt ta med oss godbitarna. Så är det alltid.

Din lagkamrat William Bogojevic lämnade i somras för proffsäventyr i Danmark. Är det något som lockar dig?

– Jag har absolut ambition att spela utomlands någon gång. Men jag har mycket att lära mig fortfarande och har grymma förutsättningar i Partille. Nu med Micke (Michael Apelgren) tillbaka så känner att jag kan utvecklas ännu mer.

Har du siktat in dig på någon drömliga?

– Nej, inget land eller liga speciellt.

Avslutningsvis, vinst i premiären och ny tränare på plats. Vad kan vi förvänta oss av Sävehof i år?

– Vi har pratat om det där som grupp. Jag förundras över vårt lag när någon exempelvis inte är med på något spelmoment. Då hör man det. Vi är ett galet gäng vinnarskallar som älskar att tävla. Men vi är medvetna om att det finns många bra lag i serien. Har vi inte vår dag får vi erkänna oss besegrade helt enkelt. Men vi strävar såklart mot vinst. Säger jag något annat ljuger jag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Andra omgången i Handbollsligan

17/9: IK Sävehof – Ystads IF
18/9: Alingsås HK – IF Hallby
18/9: IFK Kristianstad – Önnereds HK
19/9: HK Varberg – HK Malmö
19/9: Eskilstuna Guif – IFK Skövde
20/9: OV Helsingborg – IFK Ystad
21/9: Lugi HF – Redbergslids IK