Jonatan Wilthorn: ”Känslorna får visa vägen”

En del har lidit med upplevelsen av fem missade kval under 2010-talet. Andra har bara saknat stadens lag i högsta serien. På fredagen är väntan över för OV Helsingborg.

– Det kommer garanterat bli mycket känslor, de får väl visa vägen, säger Jonatan Wilthorn.

OV HELSINGBORG–LUGI HF
FREDAG 8 SEPTEMBER 19.00
HELSINGBORG ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Säkerligen var det slumpen, alternativt hade mittnian en tumme med spelschemat som skickade fram hans tidigare klubb Lugi HF för premiärkvällen.

– Det var där allting tog fart på riktigt, tränarna trodde på mig och plockade upp mig. Vi spelade SM-semi och final, men det var hård konkurrens, säger 23-åringen och konstaterar att mittlåset, Nemanja Milosevic och Jakob Wickman Modigh, som då gav honom en tuff match om speltid, fortfarande regerar i vinrött.

Wilthorn själv valde att låta karriären byta riktning. För fyra år sedan, dagen efter han tog studenten på handbollslinjen i Lund skrev han på för OV Helsingborg.

Grönt ljus till fortsatt utveckling för försvarskuggen som gärna gör mer framåt.

– Det kommer att bli jag och Oscar Hansson som delar på mittniopositionen. Jag har oftast spelat vänsternio tidigare så det blir lite nytt med att styra spelet och hitta tajming med alla spelare.

Försäsongen har också inneburit förändringar i hans hemtama försvarsmiljö. OV Helsingborg stod säkert under vinnaråret i allsvenskan men har nu börjat arbeta in mer utgrupperade varianter.

– 6–0 är grunden, men det är bra med alternativ och att kunna skifta under match. Då får jag spela halvcenter men det viktiga i till exempel 3–2–1 är att vi har tydligare avtal så att alla vet vad som gäller. Det blir lite mer ytor och lite friare om alla inte håller sig till planen blir det svårare, säger Wilthorn.

Förvisso har OV Helsingborg också prövat det motsatta under upptakten, i ett par av de tre förlustmatcherna mot nya ligakonkurrenter.

– Nyttigt att få möta Skövde och Hammarbys utgrupperade försvar, så länge vi spelade disciplinerat är vi jämbördiga men vi fick också känna på kontringar och de straffade oss snabbt. I alla fall bra att vi inte kommer in i oktober och inte mött 3–2–1 på två år.

I premiären kliver ni in i Helsingborg Arena, också en signal om att allvaret ökar?

– Ja, Idrottens hus har varit vår borg men arenan är häftig och allt blir mer professionellt och mycket större. Sen krävs det mer folk för att få samma stämning, hoppas att helsingborgarna kommer och stöttar oss, säger Wilthorn och anar en öppning för handbollen i den inarbetade idrottsmiljön.

– Det är folk som hugger en på stan och vill snacka så det finns ett stort intresse från början. Och HIF spelar ju i näst högsta serien, kanske deras publik vill komma och se på oss i höst.

FREDRIK HASSELGREN

Skånederbyn under september

8 september: OV Helsingborg–Lugi HF
9 september: Ystads IF–IFK Kristianstad
13 september: HK Malmö–Ystads IF
13 september: IFK Kristianstad–OV Helsingborg
17 september: OV Helsingborg–HK Malmö
20 september: IFK Kristianstad–Lugi HF
28 september: OV Helsingborg–Ystads IF
28 september: Lugi HF–HK Malmö

OV Helsingborgs skytteliga 2016/17 (i Allsvenskan)

Linus Nilsson, 172 mål
Mattias Meltzer, 114 mål
Oskar Hansson, 96 mål
Niclas Närenborn, 86 mål
Simon Stridsberg, 77 mål
Henrik Hurtig, 61 mål

Jonatan Wilthorn, 14 mål

Bilden: Såväl OV Helsingborg som Jonatan Wilthorn är tillbaka i den högsta serien. Premiären spelas mot Wilthorns tidigare klubb Lugi HF. Foto: Bildbyrån.