Johan Nilsson: ”Blivit som en familj”

Johan Nilsson gör sin 14:e säsong i grönvitt. Trotjänaren lyfter fram supportrarnas betydelse när Hammarby laddar för hemmapremiär mot Alingsås HK i Eriksdalshallen. 

– De är helt ”outstanding”, säger högersexan. 

HAMMARBY IF–ALINGSÅS HK
21 SEPTEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Premiäromgången är avklarad och för Hammarby IF inleddes säsongen med en bortaförlust mot IFK Skövde med 25–30.

– Jag tycker att vi skapade tillräckligt mycket lägen framåt för att det skulle bli en jämnare match. Men vi missade lite för mycket och spelet blev ganska ryckigt på grund av utvisningarna. Vi förlorade lite i första halvlek på att vi släppte iväg Skövde med för stor marginal för att vi skulle kunna hämta in det, säger Johan Nilsson.

I fjol var Hammarby en stor överraskning i Handbollsligan. Som nykomling slutade laget på sjunde plats och gick till slutspel där man åkte ut mot just IFK Skövde i kvartsfinal. Den här säsongen har laget tippats på sjätte plats i tabellen, enligt tränarna.

– Vår målsättning är att vi ska vara ett bättre lag i den sista omgången jämfört med den första. Att vi har en stadig utveckling som grupp. Sedan vill vi ta oss till slutspel och göra en utvärdering om vi tar oss dit. Samtidigt var alla inspelade poäng en bonus förra säsongen eftersom vi var tippade att sluta näst sist. Nu ska vi inte förlora några poäng att vi inte är tillräckligt ödmjuka.

Inför säsongen fick Hammarby behålla stora delar av laget och kryddat med nyförvärv som Oliver Wigmark, Richard Lindström, Mattias Windahl, Nils Petterson och Alexander Morsten.

– Det känns jättespännande. Vi har en grupp med hungriga killar som vill ta sig framåt. På träningarna märker man att det är ett gäng som hatar att förlora, och vi har ett bra klimat för att ta oss framåt.

Johan Nilsson själv har spelat i Hammarby sedan 2009. Nu gör den rutinerade högersexan sin 14:e säsong i grönvitt.

– Det är supportrarna som har en stor del i det. Det har blivit som en familj med alla runt om i klubben och spelarna i laget. Vi är några som varit här länge och det är fin gemenskap. Om man också får möjlighet att spela mycket handboll är det klart att man tar den chansen, berättar Nilsson, som i grönvita kretsar kallas ”Slaktarn”.

Hur ser du på stödet ni får av supportrarna?

– Det är helt ”outstanding”. Det är inget lag som kan mäta sig med det i Handbollsligan. Det är en positiv grej att det börjar fyllas på med klacksektioner i hallarna, men våra supportar är ett snäpp högre än de. Det är speciellt att spela i Eriksdalshallen, det är svårt att beskriva om man inte upplevt det själv.

Under onsdagen spelar Hammarby hemmapremiär i Eriksdalshallen när man ställs mot Alingsås som förlorade sin första match mot nykomlingen OV Helsingborg.

– Det ska bli fantastiskt. Någonstans är det en stor del att man håller på med handboll. Att spela matcher och det är roligast att göra det inför vår hemmapublik, så det ska bli jätteroligt. Jag kollade Alingsås premiär mot OV Helsingborg lite snabbt. Det känns som att de har bytt ut många spelare jämfört med förra året, och de var nog inte heller nöjda med sin prestation.

Hur ska ni kamma hem båda poängen i Eriksdalshallen?

– Det tråkiga svaret är att vi ska hålla oss till den matchplanen vi kommer överens om och hålla ner de tekniska felen. Då kommer det att gå vägen. Med hjälp av publiken kommer det att ge oss möjligheten att ta hem två poäng.

MARCUS HEED

OMGÅNG 2

Tis 20 sep: OV Helsingborg–Önnereds HK 27–29
Tis 20 sep: Lugi HF–Eskilstuna Guif 36–33
Ons 21 sep: Hammarby IF–Alingsås HK
Ons 21 sep: Ystads IF–Redbergslids IK
Ons 21 sep: HK Aranäs–IFK Kristianstad
Tor 22 sep: HK Malmö–IF Hallby
Tor 22 sep: IK Sävehof–IFK Skövde

Foto: Bildbyrån