Jildenbäck: ”Har blivit besviken flera gånger”

Hampus Jildenbäck har haft olika roller och status under sex säsonger i LUGI. Först i skuggan som grön elitspelare, sedan återkomsten från Norge 2013 har högersexan steg för steg blivit en spänstig och stark maktfaktor. 

– När jag kom tillbaks hade jag inget namn, fick ta en risig lön och kriga mig uppåt, säger han.

RICOH HK–LUGI HF
SOLNAHALLEN 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

Och nu?

– Nu trivs jag både med handbollen och träningsmässigt. Vi har en bra kultur och alla vill göra det extra i gymmet, innan suckades det mer, säger Hampus Jildenbäck.

Du verkar själva vara på topp träningsmässigt?

– Jag inser själv att jag har vissa begränsningar, har inte superteknik och en naturlig handled som många kantspelare har. Då måste jag vara på topp fysiskt för att leverera, kommer väl förberedd till matcherna.

Du har öppnat för att lämna för utlandsspel nästa år, hur går tankarna just nu?

– Jag hoppas att få testa på men jag verkar vara svårsåld, har inte haft något konkret att ställa mg till.

Beror det på att du inte synts så mycket internationellt?

– Det kan ha med det att göra, många klubbar i Europa har inte stenkoll på Handbollsligan och jag har inte gjort några landskamper eller något som sticker ut. Dessutom lägger de flesta mycket resurser på en jättestark skytt, på sex meter tar man vad man har, säger 29-åringen.

Skulle en flytt göra till eller från för dina möjligheter till spel i landslaget?

– Om jag går utomlands och levererar sitter jag i en annan sits. Men jag förstår att det är en annan sak att tävla här på min nivå jämfört med det Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson håller på med i Kiel och Berlin.

Hur tufft är det att vänta på chanser som du gör?

– Ska jag vara ärlig har jag blivit besviken flera gånger, när erbjudanden uteblivit och jag inte ens varit med i bruttotruppen. Jag kan ha åldern emot mig, men jag skulle ljuga om jag säger att jag inte tänker på när jag kör hårt på gymmet.

Var vill du hamna?

– Jag tror att jag hade kunnat göra det helt okej i en bra tysk eller fransk klubb. Danmark känns inte som tillräckligt jämfört med det vi håller på med nu men man ska aldrig säga aldrig.

Deadline för klubbletandet är 1 mars, då förlängs kontraktet med LUGI automatiskt. Och Jildenbäck utesluter inte en fortsättning i staden där han också ägnar sig åt mastersutbildning i ekonomi.

– Jag är klar till sommaren, känner trygghet här och har pratat med Tomas (Axnér) som också drog ut när han var 29. Det känns inte som jag behöver chansa med något nu.

Har hans bakgrund som kantspelare hjälpt dig?

– Väldigt mycket, jag får stort förtroende och vi har gått igenom mycket om vad jag vill förbättra. Jag tror han ser lite av sig själv i mig, säger Hampus Jildenbäck som snart ger sig i kast med vårens seriematcher.

I förberedelserna till bortamötet med Ricoh har tränare Axnér också haft ett lurigt finger med i spelet.

– Han har sett mycket handboll, kom tillbaka från VM med fem-sex nya grejer som vi körde på träningen. Förnyelse är alltid uppfriskande, man behöver inspiration under januariuppehållet istället för att bara nöta på.

FREDRIK HASSELGREN

HAMPUS JILDENBÄCK I LUGI

2006/07: 21 matcher (serie & kvartsfinal)/27 mål
2007/08: 29 matcher (serie & kval)/97 mål
2013/14: 52 matcher (serie, kvart-, semi- & final + EHF-cupen)/153 mål
2014/15: 33 matcher (serie & kvartsfinal)/113 mål
2015/16: 37 matcher (serie & kvartsfinal)/149 mål
2016/17: 18 matcher/74 mål
Totalt 190 matcher/613 mål

RICOH HK VS LUGI HF

161229 LUGI HF–Ricoh HK 33–21
160215 Ricoh HK–LUGI HF 18–24
151216 LUGI HF–Ricoh HK 21–21
150401 Ricoh HK–LUGI HF 23–30
141010 LUGI HF–Ricoh HK 25–25

Bilden: Hampus Jildenbäck har blivit 29 år, men har inte gett upp drömmen på varken proffslivet utomlands eller på landslagsspel. Foto: Bildbyrån.