Inför upptaktsträffen: Tollbring tillrättavisar tränarnas tips

20-åringen har redan vunnit dubbla SM-guld, imponerat i Champions League och varit fullständigt briljant i OS. Men Handbollsligans skytteliga tror han inte att han kommer att vinna.
– Där är tränarna helt fel ute, säger Jerry Tollbring.

På tisdag är det dags för SHE och Handbollsligans upptaktsträffar på Casino Cosmopol i Malmö. Damerna inleder 10.30 och 13.15 är det herrarnas tur. Inför upptaktsträffarna har alla huvudtränare i SHE och Handbollsligan fyllt i en enkät där de bland annat tippat vilka som kommer att bilda säsongens All Star Team, utses till Årets Tränare, få Svenska Spels utmärkelse Årets Komet och vinna skytteligan.

Med sju röster fler än någon annan är IFK Kristianstads vänstersexa Jerry Tollbring – som fyller 21 år när Handbollsligan har premiär 13 september – tränarnas självklara favorit att bli skyttekung.

– Där är de helt fel ute, den lär jag inte vinna. Jag tror inte att någon från topplagen vinner skytteligan, de lagen går runt på fler spelare. Vem som vinner den? Svårt att säga, men Linus Arnesson (Redbergslid) skulle kunna göra det, säger Jerry Tollbring.

Jerry Tollbring gjorde A-landslagsdebut i januari 2016. Jonas Källmans rygg krånglade under EM i Polen och Kristianstadsspelaren flögs ner till Polen och byttes in i truppen. Det blev några sekunders speltid under en utvisning där Fredrik Petersen flyttades upp på nio meter. Till nästa match var Källman tillbaka.

I OS-kvalet i mars var det återigen Källman och Petersen som kamperade ihop på vänstersex, men när OS-truppen presenterades var Källman borta och Tollbring inne. Väl i OS fick han hoppa in och skjuta en straff i öppningsmatchen mot Tyskland. Och en till. Och en till. Totalt satte han 15/16 straffar, 9/10 avslut från kanten och 3/3 avslut på kontringar under turneringen och blev en stor publikfavorit.

– Jag gillar att få förtroende. Får jag chansen försöker jag ta den. Jag får tänka att jag kan bli matchvinnare och skulle jag missa så missar jag. Då får jag sätta nästa.

Vad är hemligheten med ditt lyckade straffskytte?

– Jag vet inte. Jag kollar ju aldrig video på målvakter innan, utan det är när jag står där som jag kollar och försöker få målvakten i rörelse.

Om han upplevs som lugnet själv på handbollsplanen medger han att han har desto större problem att tygla humöret på golfbanan, där han har 23,6 i handicap.

– Men jag har faktiskt varit hetsig på handbollsplanen också, men jag har väl lugnat ner mig sedan jag kom till Kristianstad. Jag har inte varit lika bra att ta för mig här.

Har det varit så illa att du fått något rött kort?

– Ja, det har till och med hänt i elitserien. Jag vet att jag fick ett rött borta mot Hammarby. Jag snackade mycket och var het på den tiden.

När Rimbo, den lilla orten i Roslagen med strax över 4 000 invånare, fick ett elitserielag i handboll 2013 var det mycket tack vare familjen Tollbring. Pappa Dick tränade laget, mamma Helene skötte allt det administrativa och brödratrion Jeff, Ken och Jerry levererade på planen.

Rimbos sejour i elitserien blev bara ettårig, men minstingen i familjen, vänstersexan Jerry, smällde in 175 mål och erbjöds ett kontrakt med IFK Kristianstad. Då hade inte IFK vunnit något SM-guld på 62 år, efter Tollbrings ankomst har laget vunnit två på två år och bland annat slagit Bundesligamästaren Rhein-Neckar Löwen i Champions League.

Som yngre bror till Jeff, Ken och Cassandra i en familj där det har tävlats i allt har Jerry härdats och lärt sig att ta stryk och samtidigt inte vara rädd för de som är fysiskt större.

– Jag har dem att tacka för mycket. Vinnarskallen kommer absolut därifrån, man hatar att förlora, särskilt mot sina syskon. De har hjälpt mig jättemycket och jag har helt klart fått spelförståelse från dem. Jag var med på deras träningar när jag var för liten, och stod i något hörn och sköt.

Här ser du tisdagens upptaktsträffar på C More:
10.30: SHE
13.15: Handbollsligan

DANIEL VANDOR

Tränarna tippar grundseriens skyttekung

8 röster: Jerry Tollbring (Kristianstad).
1 röst: Linus Arnesson (Redbergslid), Robert Månsson (Malmö), Zoran Roganovic (Malmö) och Tim Sörensen (Kristianstad).
Fotnot: Två tränare röstade blankt.