Henningsson: ”Inte svårt att bli taggad”

Efter nästan tre veckors uppehåll är IFK Kristianstad tillbaka i spel. Bara det bästa återstår, semifinalen mot Ystads IF och en hägrande final i Malmö Arena.

– Det är inte så svårt att bli taggad inför en sån här match. Det kommer att vara mycket folk och derby också, inga problem, säger Philip Henningsson.

SEMIFINAL 1: IFK KRISTIANSTAD–YSTADS IF
KRISTIANSTAD ARENA, 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE

IFK Kristianstads isländska landslagsspelare, bland annat Philip Henningssons vänsterniokollega Olafur Gudmundsson, anslöt sist till laget med rask omställning från EM-kval till slutspelspuls.

Även Henningsson har hunnit med en restur, det blir inte fler under säsongen eftersom Kristianstad spelar inom Skåne för det som återstår.

Samling och träningsmatch med ligalandslaget var en ny upplevelse för 21-åringen.

– Spännande att komma med till något sånt, man träffar spelare från olika ställen. Har man varit med en gång har de koll på en, jag vill gärna vara med igen.

En omgivning med spelare som vill upp från olika elitklubbar bör vara en bra tummelplats för Kristianstads nyförvärv med nytt kontrakt till 2019 och lite av en kometsäsong att glädjas åt.

Henningsson tvekar aldrig, har kraft i svårstoppad satsningar och lägger till fler och fler positiva detaljer i försvarsjobbet.

– Jag har nästan fått dela på speltid med Olafur och känner stort förtroende. Självklart är det tuffare konkurrens, jag tänker bara att jag ska köra 100 procent när jag får chansen.

I kvartsfinalserien mot Guif var han god för tre till fyra mål per match.

– Guif har mycket skickliga genombrottspelare så vi fick stå ganska lågt på dem. Ystad har mer skytte som vi behöver täcka bort. Vi får göra lite små korrigeringar kring hur vi spelar i försvaret men i det stora hela har vi vårt stabila grundspel.

När de eliminerade LUGI hamnade mycket fokus på Kim Andersson och Anders Persson. Hur mycket har ni pratat om stjärnduon?

– Så klart pratar vi om de två, det är två väldigt bra spelare som tagit dem långt. Men de är i semifinal med ett duktigt lag över hela banan, de andra niorna och bra kantspelare behöver vi också se upp med.

Kristianstad närmar sig derbyt med respekt, men räds inte motståndet. Även om Ystad presterade 5–1-försvar som en av de stora orsakerna till avancemanget.

– Vi har mött 5–1-försvar innan i serien och gjorde det bättre ju längre serien gick. Vi har våra spel och litar på det, det handlar mycket om att inte fastna och hålla bredden. Blir vi stillastående gör vi det lätt för dem.

Skottstatistik 9M-spelare i kvartsfinal

IFK Kristianstad (3 matcher): 
Stig-Tore Moen 18/29 (62 procent)
Philip Henningsson 10/17 (58 procent)
Gunnar Stein Jonsson 6/8 (75 procent)
Inge Aas Eriksen 6/8 (75 procent)
Albin Lagergren 2/2 (100 procent)
Richard Hanisch 2/4 (50 procent)
Olafur Gudmundsson 2/11 (18 procent)
Ystads IF (5 matcher):
Kim Andersson 26/55 (47 procent)
Eric Forsell Schefvert 21/29 (72 procent)
Emil Hansson 14/32 (43 procent)
Anton Hallbäck 10/19 (52 procent)
Lukas Sandell 9/18 (50 procent)
Alexander Borgstedt 2/4 (50 procent)
Jesper Gustavsson 2/8 (25 procent)
Jonathan Svensson 0/4

Aktuella svenska landslagsspelare i semifinalspelet

A-landslaget:
Max Darj, Alingsås HK
Jesper Konradsson, Alingsås HK
Jerry Tollbring, IFK Kristianstad
Ligalandslaget:
Emil Frend Öfors, Alingsås HK
Philip Henningsson, IFK Kristianstad
Olle Forsell Schefvert, IK Sävehof

Bilden: IFK Kristianstads Philip Henningsson kommer till semifinalserien stärkt av förra veckans spel med ligalandslaget. I kväll väntar Ystads IF. Foto: Bildbyrån.