Hampus Söderman om Hallbys slutspelsjakt

Jönköpingslaget tillika tabellnian IF Hallby spelar en nyckelmatch på fredagskvällen. Två poäng i mötet med HK Malmö vore av stor vikt för Hallbys slutspelsjakt. 

– Det är aldrig kul att sitta hemma och följa ett slutspel från soffan. Det är helt värdelöst, berättar Hampus Söderman och målar upp sitt mardrömsscenario för våren. 

IF HALLBY–HK MALMÖ
FREDAG 24 MARS 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

På fredagskvällen går omgång 25 i Handbollsligan i mål. IF Hallby gästas av HK Malmö i Jönköpings Idrottshus i en av flera viktiga matcher.

Märstasonen Hampus Söderman är en av de bärande spelarna i slutspelsjagande IF Hallby. Jönköpingslaget, som var nykomlingar i Handbollsligan säsongen 2019/20, har gått miste om SM-slutspel två säsonger i rad och hoppas nu på att årets försök blir tredje gången gillt. Om laget misslyckas med att nå topp åtta väntar försäsong redan om två veckor.

– Det är aldrig kul att sitta hemma och följa ett slutspel från soffan. Det är helt värdelöst, berättar Söderman som gör sin andra säsong i Hallby.

Inför fredagens hemmamatch ligger Hallby på niondeplats i tabellen. Två poäng skiljer laget från närmsta konkurrent HK Aranäs på åttondeplats.

Senast förlorade Hallby borta mot Lugi med 26–34.

– Anfallsspelet var bedrövligt rent ut sagt, konstaterar Söderman.

Som spelfördelare i Hallbys anfallsspel lämnar han en hel del kritik mot sig själv.

– Man känner en liten inre stress och press. Jag byter ofta i försvar och pratar ihop med mig Anders (Hallberg) på bänken om hur vi ska spela. Mot Lugi var vi lite väl inrutade i anfallet, och de spelade ett försvarsspel som överraskade oss lite.

Söderman vet vilka lärdomar han och Hallby ska dra från förlusten i Lund:

– Man kan inte förbereda sig på allt, utan man måste ha lite egna initiativ också.

Sett över hela säsongen har dock Söderman haft en fin utveckling. Med 81 mål, 48 assist och 46,60 MEP-poäng gör han statistiskt sin bästa säsong hittills i Handbollsligan. Dessutom har hans kollega på högernio, Albin Broman, haft en av seriens stora genombrott.

– Jag trivs bra i det här anfallsspelet. I vissa matcher har det varit lite mycket slarv och missar. Men det är ett anfallsspel som passar mig och bevisligen Broman också.

Med 146 gjorda mål är Broman i allra högsta grad med i kampen om skytteligatiteln i Handbollsligan.

Kommer du försöka hjälpa Albin vinna skytteligan?

– Självklart. Men det får vi se som ett delmål just nu, det är inte så hög prio på skytteligan. Om vi fortsätter på den inslagna vägen har han väldigt goda möjligheter att vinna. Men det viktigaste just nu är slutspel.

Söderman är fostrad i Skånela IF, klubben som hans mamma Jessica Carlsson representerade på 1990-talet. Den varma gemenskapen i Vikingahallen, samt Hampus storebror och nuvarande lagkamrat Andreas Söderman, var två anledningar till att Hampus valde handbollen och inte fotbollen som ung.

– Jag tyckte handbollen var roligare. Sen var brorsan väldigt duktig och en förebild för mig.

Utöver Hallby har Söderman representerat IFK Skövde i Handbollsligan.

Hur vill du beskriva ditt liv som elithandbollsspelare?

– Man tränar varje dag, även helger. Sen har jag två morgonpass i veckan. Det blir också mycket videoanalys. Dels med laget men även för mig själv. Man ser sina egna brister i spelet och vad man behöver jobba på. Totalt blir det väldigt mycket tid som läggs på handbollen.

Hans sambo är Emma Wahlström, stjärnspelare i IF Hallbys damlag.

– I och med att vi båda tränar varje dag blir det väldigt mycket handbollssnack. Jag skulle säga varje morgon, dag och kväll, skrattar Hampus.

Avkast mellan Hallby och Malmö sker klockan 19.00 i Jönköpings Idrottshus.

Hur mycket skulle det betyda för er i spelargruppen att nå SM-slutspel?

– Väldigt mycket. Det skulle betyda mycket för hela organisationen runtomkring också. Hallby har verkligen lyckats etablera sig i Handbollsligan. Nu är nästa steg slutspel. Man vill inte att säsongen ska ta slut nästa vecka. Även om jag inte har något emot träning är det mycket roligare att springa i en hall än i en backe.

OLOF THYRELIUS ERICSON

HALLBYS SPELSCHEMA

24 mars, 19.00: IF Hallby–HK Malmö
31 mars, 19.00: IK Sävehof–IF Hallby

OMGÅNG 25

Ons 22 mars, 19.00: Alingsås HK–Hammarby IF, 33–34
Tor 23 mars, 19.00: IFK Skövde–IK Sävehof, 32–29
Tor 23 mars, 19.00: Eskilstuna Guif–Lugi HF, 35–33
Fre 24 mars, 19.00: Redbergslids IK–Ystads IF
Fre 24 mars, 19.00: IFK Kristianstad–HK Aranäs
Fre 24 mars, 19.00: IF Hallby–HK Malmö
Fre 24 mars, 19.00: Önnereds HK–OV Helsingborg

Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån