Hammarby vill lösa mental knut

I flera säsonger har Hammarby gått igenom serien med vinst i varannan match. En enda seger när Handbollsligan snart når halvvägs känns både ovant och obehagligt i de innersta kretsarna.

– Klart att vi inte är nöjda. Vi har spelat okej i vissa stunder, men inte i tillräckligt långa perioder, säger Nils Pettersson.

HAMMARBY IF–ESKILSTUNA GUIF
ERIKSDALSHALLEN 19.00
SÄNDS PÅ C MORE

Den besvärande förlustraden har hållit Hammarby i bottenskiktet under hela hösten. Det nya nu är att laget är tillbaka som jumbo.

Ett bakslag i kampen för att få med huvudet varje gång, vilket de två senaste insatserna pekar på. Hammarby var nära poäng mot LUGI för en vecka sedan, men ur slag i helgens streckduell med IFK Ystad.

– En hel del sitter i det mentala, vi kan mycket bättre. Det vi bygger tillsammans på träningen, där vi lägger grunden i vardagen måste vi också ta med oss till matcherna, säger Nils Pettersson.

Hur vill ni tänka just nu?

– Vi har inte så mycket annat att göra än att kämpa på. Det är vi i laget som ska ändra det här, vi måste tro på oss själva, just nu handlar det om att hitta tryggheten i spelet.

Vilka ändringar har ni gjort hittills?

– Vi gör ändringar varje dag och försöker slipa på det, men det är återigen viktigare att kämpa och inte ge upp. Tajmingen i attackerna måste bli bättre, som vi spelat över säsongen är det mest strul i anfallsspelet, säger Nils Pettersson.

Vänstersexan toppar Hammarbys interna skytteliga, har en given nyckelroll som gedigen tvåvägsspelare men upplever också hur det knyter sig framåt.

I stort sett en halvlek per match nätar Bajen tio gånger eller färre, det ställer oerhörda krav på försvarsspelet.

– Jo, men vi har ändå en grund i försvaret och behöver hitta tillbaka till flytet. Spelsättet i sig är samma med aggressivt försvarsspel som ska leda till mycket kontringar

Vad kan du själv bidra med i det här läget?

– Jag har varit med ett tag och kan komma med rutin och trygghet i försvarsspelet, se till att vi försöker gjuta mod i varandra.

Nästa poängchans är Mälardalsderbyt mot Eskilstuna Guif, vilka tankar har du om matchen?

– Guif spelar med fart så det gäller att hänga med från början. Vi måste absolut komma rätt i försvarsspelet, bygga därifrån så att vi stoppar deras snabba spelare och kan lyftas av publiken. Det vore skönt att vinna lite nu.

FREDRIK HASSELGREN

JUMBOLAG I HANDBOLLSLIGAN

13–28 september: IFK Ystad
28 september–5 oktober: Hammarby IF
5 oktober–10 december: IFK Ystad
10 december– : Hammarby IF

Kommande matcher mellan lagen på nedflyttnings- och kvalplats:

16 december: IFK Skövde–IFK Ystad
21 december: Hammarby IF–IFK Skövde
26 december: HK Aranäs–IFK Ystad

Hammarby mot Guif i Eriksdalshallen

160303: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 30–34
151015: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 24–24
141118: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 27–29
131110: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 30–27
130213: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 22–21
121010: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 27–27
120208: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 25–33
110204: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 25–29
100918: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 21–27
100309: Hammarby IF–Eskilstuna Guif 28–31