Gudmundsson: ”Inte omöjligt att vi kan ta nästa steg nu”

I våras lyfte han SM-bucklan när IFK Kristianstad blev mästare för tredje året i rad. I kväll börjar Olafur Gudmundsson och hand lagkamrater marschen mot en ny triumf. HIF Karlskrona står för motståndet när Handbollsligan tjuvstartar. 

– Jag har längtat länge. Det är så klart mycket roligare att spela riktiga matcher jämfört med träningsmatcher och löparbanan, säger islänningen. 

IFK KRISTIANSTAD–HIF KARLSKRONA
19.00 KRISTIANSTAD ARENA
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

I kväll är det dags för smygpremiär av Handbollsligan, en vecka före den ordinarie förstaomgången. Anledningen är att SM-finalen spelas tidigare än vanligt (10 maj 2018) och att två av IFK Kristianstads matcher behövs lyftas ur ordinarie omgångar för att minst 14 Champions League-matcher ska klämmas in i schemat.

För Olafur Gudmundsson gör det ingenting att tävlingssäsongen drar igång i kväll. Han lämnar nämligen gärna försäsongen bakom sig.

– Det är tufft med försäsong. Alltid mycket löpningar, gym, hård träning och resor. Nu blir det lite lättare träningar och mer taktiskt.

Hur sammanfattar du försäsongen? 

– Vi började lite skeptiskt mot GOG och Flensburg, men har kommit in i det efter det. Vi spelade en bra turnering i Tyskland med bra resultat och har varit. I Danmark och Serbien också. Vi hade en del skador och sjukdomar senast, men vi vet att vi har en högstanivå som är hög. Dessutom har vi fått behålla de flesta spelarna. Vi har inte så många nya spelare och då är det inte så svårt att spela ihop laget.

Hur har nyförvärven Helge Freiman och Rickard Kappelin sett ut? 

–  Riktigt bra, tycker jag. De är proffs och dessutom svenskar, så det är egentligen inte svårt för dem att komma in i det. De har haft det bra både på och utanför planen.

Och vad betyder tappet av Jerry Tollbring och Nebojsa Simic? 

– Det är svårt att säga så här i början, men det är ju två spelare som nästan på egen hand kunde vinna matcher åt oss. De kan göra saker som man inte riktigt kan träna sig till. Jerry kunde ju göra tio mål från omklädningsrummet. Sen ska det bli kul att se Viktor Hallén på Jerrys kant. Viktor lade ner väldigt mycket jobb under förra säsongen och jag ser fram emot att se honom i vinter. Han har ett tufft och aggressivt försvarsspel, visar mycket känslor på planen, har ett bra avslit. Jag gillar hans spelstil och mentalitet.

Om du får välja mellan slutspel i Champions League och SM-guld, vad väljer du då? 

– Jag kan inte välja, jag vill ju ha båda. Samtidigt är slutspelet grunden i allt vi gör. Om vi inte vinner SM-guld får vi ju inte spela i Champions League. De senaste två åren har vi varit nära att gå vidare i Champions League, det har avgjorts i sista matchen. Det är inte omöjligt att vi kan ta nästa steg nu. Vi har spelat bra på hemmaplan och vunnit mot bra motstånd, nästa steg är att plocka lite fler poäng på bortaplan, visa att vi kan hantera den pressen. Det är ingen lätt målsättning, men det är något vi siktar på.

På vilket sätt har du utvecklats under ditt år som lagkapten? 

– Jag tror inte att bindeln spelar så jättestor roll för mig som handbollsspelare, men kanske har jag fått lite mer erfarenhet från matcherna både med Kristianstad och landslaget. Just nu känner jag mig väldigt pigg i kroppen och jag har stora förhoppningar på mig själv. Jag spelar i ett bra lag och har en stor roll.

Fortsätter du att bära regnbågsbindeln? 

– Absolut. Det är något som klubben och Johan Jepson startade och jag tänker fortsätta med det. Vi har ett stort publiktryck och vi kan ge tillbaka och bidra med något annat än bara handbollen så är det bra. Vi kan visa att alla är lika mycket värda, att alla får vara med.

Märks det i Kristianstad att det är premiärdags? 

– Ja, det tycker jag. Det är otroligt mycket handbollssnack i stan och nu kan alla gå till arenan och träffas. Det är nog trevligt för publiken att det är på en fredag då familjer kan gå tillsammans.

DANIEL VANDOR

SÄSONGENS LAGKAPTENER

Alingsås HK: Johan Nilsson
HK Aranäs: Daniel Bergqvist
Eskilstuna Guif: Mattias Tholin
OV Helsingborg: Oskar Hansson
HIF Karlskrona: Nicklas Grundsten
IFK Kristianstad: Olafur Gudmundsson
Lugi HF: Jakob Wickman Modigh
HK Malmö: Robert Månsson
Redbergslids IK: Tobias Johansson
Ricoh HK: Jesper Linnéll
IFK Skövde: Kristian Svensson
IK Sävehof: Joakim Larsson
Ystads IF: Alexander Borgstedt
Hammarby IF har ännu inte utsett sin lagkapten   

2000-TALETS SVENSKA MÄSTARE

2000: Redbergslids IK
2001: Redbergslids IK
2002: HK Drott Halmstad
2003: Redbergslids IK
2004: IK Sävehof
2005: IK Sävehof
2006: Hammarby IF
2007: Hammarby IF
2008: Hammarby IF
2009: Alingsås HK
2010: IK Sävehof
2011: IK Sävehof
2012: IK Sävehof
2013: HK Drott Halmstad
2014: Alingsås HK
2015: IFK Kristianstad
2016: IFK Kristianstad
2017: IFK Kristianstad