Forsell-Schefvert: ”Får inte fastna i deras jättar i försvaret”

När säsongen är över väntar HSG Wetzlar. Innan dess ska Olle Forsell-Schefvert ge allt för bästa möjliga final – efter tio år i IK Sävehofs klubbfärger.

– Man ska ju lämna när man är på topp. Det låter kanske kaxigt att säga, men jag känner mig ändå klar här. För att utvecklas som spelare och individ behöver jag uppleva något annat, säger han.

IK SÄVEHOF–LUGI HF
PARTILLE ARENA 19.45
SÄNDS ÄVEN PÅ TV4 SPORT & C MORE

Kontraktet med det tyska mittenlaget blev offentligt för en vecka sedan. Olle Forsell-Schefvert står inför ett två år långt miljöombyte, i ligan han länge hoppats hamna i.

– Får man chansen ska man ta den. Bundesliga är rankad som världens bästa liga och man lär få reda på vad man har att jobba med. När man ser matcher känns det ibland som en helt annan sport, mycket snabbare och mycket tuffare.

Sävehof har hemvändare som Jonas Larholm och Per Sandström. Vad har du snappat upp av deras erfarenheter av proffsliv?

– Framför allt det professionella i allting. Träning två gånger per dag, att man måste vara 100 procent taggad varje match, hur man ska uppträda mot media och utanför plan, säger Olle Forsell Schefvert som tar med sig en av Handbollsligans mest fruktade stegisättningar vid flytten.

Har du några inspirationskällor bland vänsternior internationellt?

Pascal Hens i Balingen, men det är mest för frisyren.

– Annars är det Duvnjak (Domagoj) som kan spela på flera positioner och Mikkel Hansen är ju en idol. Han kan skjuta och har split vision för att antingen gå på genombrott eller ligga bakom en målgivande passning, säger Forsell-Schefvert.

Tre seriematcher och ett okänt antal slutspelsdrabbningar återstår av hans tid i Partille.

Målskillnaden ligger Sävehof i fatet i slutspurten och några större tabellskutt går inte att kräva. Ändå finns mål att beta av inom halvannan vecka.

– Det viktigaste är att vinna de resterande matcherna, var vi slutar i serien spelar inte så stor roll men vi måste markera lite, säger Forsell-Schefvert om tabellsexans kommande uppgifter.

Måndagens gäst LUGI HF är serietvåa, en tänkbar konkurrent också framöver.

– De förlorade derbyt mot Kristianstad och kommer i alla fall inte vela göra en likadan match. De kommer säkert laddade till tusen, vi får se upp med skyttarna Simon Jeppsson och Alfred Jönsson och inte fastna i deras jättar i försvaret.

Olle Forsell-Schefvert var enskilt bäste spelare när svartgult mötte vinrött i fjorårets kvartsfinalserie och har i utgångsläget kraft och fötter för att sätta in attackerna där försvaret står som svagast.

Under fem säsonger i eliten med Sävehof har han gått från fläckvist förtroende till en resurs över hela banan.

– När jag började hade vi Kristian Bliznac, Fredrik Larsson, brorsan (Eric) och Michael Apelgren, en stark uppställning på nio meter så min väg för att ta en plats var försvarsspel. Sen var det segt med en skada 2014 som satte stopp, när jag kom tillbaka flyttade Thynell (Mattias) till Danmark och jag fick chansen av laget och ”Bagarn” (Magnus Johansson).

Så, först mycket försvar men nu gör du allting. En nödvändig utveckling för att lyckas i Europa?

– Ja, det är nästan bara tvåvägsspelare som spelar just nu. Handbollen går snabbare och man hinner inte med så många byten, säger Olle Forsell-Schefvert.

FREDRIK HASSELGREN

Olle Forsell-Schefverts tidigare säsonger i Handbollsligan

2012/13: 34 mål
2013/14: 37 mål
2014/15: 13 mål
2015/16: 112 mål

V9-Duellen – Olle Forsell-Schefvert mot Simon Jeppsson

Moderklubb: GF Kroppskultur–LUGI HF
MEP: 82,7–108,3
Spelmål (skottprocent): 130 (55)–152 (55)
Straffmål: 0–46
Assist: 80–107
Tilldömda straffkast: 12–0
Orsakad straffkast: 15–3
Tekniska fel: 46–72
Utvisning: 11–4

Bilden: Olle Forsell–Schefvert gör sina sista matcher i Partille Arena. Som mest återstår åtta hemmamatcher, som minst tre. Foto: Bildbyrån.