”Förhoppningsvis har jag den häftigaste kvar”

Alingsås HK:s lagkapten Johan Nilsson har spelat en nyckelroll under slutspelet med hårt arbete framåt som bakåt. Med endast ett fåtal matcher kvar av karriären ser han nu fram emot avslutningen på årets finalserie. 

– Jag har spelat många häftiga matcher men förhoppningsvis har jag den häftigaste kvar, säger 26-årige Nilsson inför fredagens tredje SM-final mellan AHK och IK Sävehof. 

SM-FINAL: ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF
FREDAG 24 MAJ 19.10
SÄNDS PÅ TV4 & C MORE

Efter varsin seger är det helt jämnt mellan Alingsås HK och IK Sävehof inför den tredje SM-finalen. Visserligen har AHK hemmafördel med två av tre resterande finaler i Estrad men sett till årets slutspel har hemmaplan knappast spelat någon roll. 

AHK:s lagkapten Johan Nilsson var överraskad efter första finalen där Sävehof gick segrandes med 33–30. Matchbilden var inte den förväntade, med halvtidsresultat 15–16 och svängdörrar åt båda håll. 

– Jag förväntade mig en rätt målsnål match. Vi är två lag som har haft bra försvarsspel under hela slutspelet. Det blev inte som jag hade trott, säger Nilsson. 

Däremot föll den andra SM-finalen Nilsson bättre i smaken. AHK vann tämligen komfortabelt i Partille efter ett lysande försvarsspel. Segersiffrorna skrevs 22–16. 

Hur kunde ni gå från 33 mål insläppta på hemmaplan i lördags till 16 i Partille?

– Svårt att svara på. Vi spelade lite mer aggressivt. Vi tvingade Sävehof till lite mer svårare avslut och passningar. Då fick Niklas Kraft lite enklare skott att rädda. I den första matchen fick de med sig de mest marginaler. Men i tisdags var det vi som fick dem på vår sida. 

Det snackades mycket om Sävehofs sju-mot-sex spel efter första finalförlusten. Denna gången hanterade ni det mycket bättre. Hur kom det sig?

– Vi hade haft en match på oss och fått känna på dem. Vi snackade ihop oss ännu mer. Inför den första finalen kollade vi på andra lags försvarsspel mot Sävehof. Det är lite lurigt eftersom vi inte jobbar på samma sätt. Nu kunde vi kolla på oss själva. Det var den största skillnaden i förberedelserna. 

Vad säger du om publikinsatsen i finalserien än så länge?

– Båda fansen har gjort det jättebra. Det var ett magiskt tryck i Estrad senast. Stämningen i Partille var den överlägset bästa jag har upplevt i den arenan. De andra finalerna jag har spelat har det varit 10 000 på läktaren. Men det ger något extra när det är derby på det här viset i bäst av fem matcher. Det blir fler fester. Det är det jag föredrar med det här upplägget.

Om du fick blicka tillbaka i karriären. Vilka matcher skulle du plocka fram som dina häftigaste?

– Finalen vi vann i Malmö 2014 mot Lugi och den första matchen i Estrad mot IFK Kristianstad som gick till straffar. Även Champions League matchen hemma mot Barcelona i Estrad var häftig. Men förhoppningsvis har jag den häftigaste matchen kvar, avslutar Johan Nilsson som lägger skorna på hyllan till sommaren.

OLOF ERICSSON

SM-FINAL: ALINGSÅS HK–IK SÄVEHOF 1–1

18 maj: Alingsås HK–IK Sävehof 30–33
21 maj: IK Sävehof–Alingsås HK 16–22
24 maj: Alingsås HK–IK Sävehof
27 maj: IK Sävehof–Alingsås HK
Ev 30 maj: Alingsås HK–IK Sävehof

Foto: Bildbyrån