Felix Claar: ”Överraskad och jätteglad såklart”

Alingsås HK har inlett säsongen strålande och toppar tabellen med 14 inspelade poäng. Mycket tack vare Felix Claar som har hittat rätt från start. Inför toppmötet med HK Malmö berättar Claar bland annat om den kommande landslagssamlingen, samt vad Martin Boquist har betytt för hans utveckling. 
– Han kommer med väldigt nyttiga saker som man inte tänker på ibland, lyder Claars lovord om herrlandslagets assisterande förbundskapten. 

ALINGSÅS HK–HK MALMÖ
LÖRDAG 19 OKTOBER 16:00
SÄNDS PÅ CMORE

Felix Claar har stått för en ytterst stabil säsongsinledning i Alingsås HK. Som vanligt med andra ord. Norrköpingssonen har tillhört Handbollsligans toppskikt i flera år och gör sällan en underprestation. En fjärdeplats för närvarande i MEP-ligan talar sitt tydliga språk. Sin poängbästa match gjorde han borta mot Redbergslids IK, då han mäktade med åtta fullträffar och fem assister.

I september blev Claar uttagen till herrlandslagets samling i Kristianstad och Karlskrona. Två landskamper ska spelas mot Island, och en mittniaplats ska konkurreras ihop med Bundesligaproffsen Jim Gottfridsson och Linus Arnesson.

– Jag ska bara åka ner dit och göra min grej. Försöka prestera så bra så möjligt, berättar den 22-årige Claar.

Hur reagerade du när du fick beskedet? Hade du räknat med en plats?

– Nej, det hade jag inte gjort. Jag blev överraskad och jätteglad såklart. Det ska bli jätteroligt att få träna och förhoppningvis spela ihop med dem allra bästa. Jag ser fram emot det.

Felix Claar har ingått i ett talangprojekt under ledning av landslagets assisterande förbundskapten Martin Boquist. Tillsammans med Alfred Jönsson, Tobias Thulin och Jack Thurin har de rest med A-landslaget och fått testat på den internationella handbollens vardag.

Vad har talangprojektet och Martin Boquist i synnerhet betytt för dig och din utveckling?

– Boquist har varit i Alingsås några gånger och visat lite klipp på vad jag gör bra och vad jag kan göra annorlunda. Han kommer med väldigt nyttiga saker som man inte tänker på ibland. Han har absolut betytt en del för min utveckling.

Alingsås HK har som bekant vunnit det mesta under säsongsinledningen. Senast i Handbollsligan besegrade AHK Lugi HF på hemmaplan och innan dess mirakelvände man borta mot IFK Ystad. Inför lördagens match mot ligatvåan HK Malmö toppar Alingsås tabellen. Således en seriefinal som utspelar sig i Estrad Alingsås med avkast 16:00.

– De är ett lag med mycket fysik och tyngd. De har fått in Daniel Ekman som är spelskicklig. De har ett jättebra lag, säger Claar om motståndet och fortsätter:

– Vi ska bygga bakifrån och sätta grunden för vår seger där. Som det brukar vara.

HK Malmös nyförvärv från i somras Viktor Östlund utgör ett ständigt hot. Hur bra koll har du på honom?

– Vi var i Japan ihop i somras, så jag har lite koll på honom. Han har framförallt ett jättebra skott utifrån. Han kommer alltid i full fart och tvekar aldrig. När han väl bestämmer sig, då måste man gå dit i försvaret.

Är du överraskad över er serieledning efter åtta omgångar?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi har bara förlorat en match och gjort det bra. Många matcher har sett väldigt olika ut. Det är sjukt bra att vi lyckas gå segrande ur kamperna när det är slut. Vi har legat väldigt risigt till men ändå lyckats vända.

Finns det några delar i spelet du känner att ni har mer att ge?

– Vissa matcher har vi släppt in alldeles för mycket mål. De har runnit igenom för enkelt bakåt. Men det var bra mot Lugi senast.

Vad har ni pratat om under veckan? 

– Det har inte varit något speciellt. Igår (torsdag) och idag har vi fokuserat på Malmö och lagt lite taktik mot dem. Vi har haft lite toppningsfysik med vår fystränare.

Ni spelade Challenge Cup i Luxemburg förra helgen. Hur upplevde du dagarna utomlands?

– Det är alltid nyttigt och möta allt annat än svenskt motstånd. Sen var de inget jättebra lag kanske. Det lär bli tuffare framöver.

Ni lottades mot nederländska JD Techniek Hurry Up. Vad var din reaktion på lottningen?

– Det sa mig faktiskt ingenting. Jag har ingen aning hur dem är. Men det ska bli kul att åka till Holland iallafall.

OLOF THYRELIUS ERICSON

MEP-ligan

1. Eric Johansson, 45,14, Eskilstuna Guif
2. Jonathan Mollerup, 31,05, IFK Ystad
3. Lucas Pellas, 29,25, Lugi HF
4. Felix Claar, 28,05, Alingsås HK
5. August Wiger, 27,56, Redbergslids IK
6. Charles Hugoson, 26,67, IF Hallby
7. Anton Schultze, 26,42, Önnereds HK
8. Jack Thurin, 26,38, IFK Skövde
9. Richard Hanisch, 26,08, IFK Skövde
10. Gzim Salihi, 25,77, IK Sävehof

Handbollsligan-spelare uttagna i den kommande landslagstruppen

Felix Claar, Alingsås HK
Valter Chrintz, IFK Kristianstad
Philip Henningsson, IFK Kristianstad
Lucas Pellas, Lugi HF
Kim Andersson, Ystads IF