Erik Persson: ”Inne i en bra period”

Efter två segrar mot IFK Kristianstad och HK Malmö har Eskilstuna Guifs slutspelshopp väckts till liv. Högernian Erik Persson menar att siktet är inställt på topp åtta.
– Det vore viktigt för hela laget. Man utvecklas som allra mest i ett slutspel, berättar Persson inför onsdagens hemmamatch mot LUGI HF.

ESKILSTUNA GUIF–LUGI HF
ONSDAG 10 FEBRUARI 19.00
SÄNDS PÅ CMORE

Handbollsligan närmar sig sin slutspurt. Tabelläget utkristalliserar sig och för Eskilstuna Guif återstår sju matcher.

Närmast ställs de mot seriefemman Lugi på onsdag kväll. En match mellan två formstarka lag som båda har inlett vårsäsongen med två segrar.

– Just nu är vi inne i en bra period. Det har sett bra ut på träningarna och vi har byggt upp en stark lagmoral. Vi sliter som djur för att vinna vilket har bäddat för de här segrarna, säger 22-årige Erik Persson som gör hittills sin bästa säsong i karriären.

78 mål från din sida hittills och en andraplats i Guifs interna skytteliga. Hur förklarar du ditt lyft i år?

– Dels har jag spelat mer. Men framför allt var det min korsbandsskada i slutet av 2018 som hindrade utvecklingen i fjol. Nu har jag byggt upp min fysik från grunden och hittat min roll spelmässigt. Det har gått mycket bättre.

Det ryktades om att Champions League-klubben Vardar var intresserade av både din och din lagkamrat Eric Johanssons underskrift. Låg det någon sanning i det?

– Ja, det fanns ett intresse från Vardar. Så det som sades stämde. Det var väldigt kul att de var intresserade men mer vill jag inte kommentera.

Men hur kul är det att ha intresse från en storklubb som Vardar?

– Såklart är det kul. Det är kvitto på att man gör något bra. Men jag ser inte mig själv som en färdig spelare än. Det ligger i framtidsplanerna. Jag behöver utvecklas ytterligare, fortsätter Persson som nyligen förlängde sitt kontrakt med Guif i två år.

Varför förlängde du med Guif?

– Jag känner att jag utvecklas bra med Zoran (Roganovic) och får mycket speltid. Jag får ut det jag vill av min handbollskarriär just nu i Guif.

Ni har med era två inledande segrar på vårsäsongen närmat er slutspelsstrecket. Vågar ni titta uppåt?

– Ja, det gör vi. Vi siktar mot slutspel. Det är inget uttalat mål men det är där man vill vara.

Vad ger du er för chanser att nå topp åtta?

– Fortsätter vi på den här vägen finns det goda chanser. Men vi måste ha fötterna kvar på jorden och inse att vi inte är något topplag. Vi ligger där vi ligger av en anledning.

Tidigare i höstas gick det tyngre för er med stora förluster var och varannan vecka. Hur förklarar du den här vändningen?

– Vi är ett ungt lag och på något sätt hade vi förväntat oss djupa dalar och höga toppar. Under säsongens gång har vi hittat en nivå i spelet och etablera en tydligare spelidé. Vi får ut mer av vårt spel. Alla gör sitt.

Vad skulle det betyda för er att spela SM-slutspel?

– Det såklart i hetluften man vill vara. Det vore viktigt för hela laget. Man utvecklas som allra mest i ett slutspel.

Marcus Ekman är tillbaka i truppen efter sin korsbandsskada. Hur viktigt är det att han är på plan igen?

– Jätteviktigt. Vi har spelat ihop sedan många år tillbaka. Han är otroligt talangfull med en bra blick. Han är duktig på att skapa lägen.

Den tidigare landslagsspelaren Mattias Zachrisson tog posten som assisterande tränare tidigare i höstas. Vad har Zackes intåg i Guif betytt för er?

– Han bidrar med mycket erfarenhet. Både han och Zoran har många individuella tips. Sen skiljer det sig lite detaljmässigt men en ny röst tillför alltid. Zacke har erfarenhet kring det mesta.

Hur ser rollfördelningen ut mellan dem på träning?

– Just nu jobbar Zacke mycket med våra kantspelare på träning. Han har fått upp deras effektivitet tycker jag. Han gör ett bra jobb.

På onsdagskvällen får ni besök av Lugi som också har inlett vårsäsongen starkt. Hur bedömer du motståndet?

– Lugi är ett formstarkt lag. De har duktiga kantspelare och Casper Käll som styr upp det i mitten. Nyckeln till två poäng ligger i att undvika de tekniska felen och att vara fortsatt skärpta. Sen gäller det att starta matchen på rätt sätt och hitta en bra tändning. Försvarsspelet behöver stämma direkt, avslutar Persson.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Högerniornas skytteliga

1. Andreas Lang, Alingsås HK, 121 mål
2. Tobias Johansson, Redbergslids IK, 99
2. Jack Thurin, IFK Skövde, 99
4. David Florander, OV Helsingborg, 97
5. Philip Jonsson, HK Aranäs, 87
6. Erik Persson, Eskilstuna Guif, 78
6. Kim Andersson, Ystads IF, 78
6. Magnus Persson, HK Malmö, 78
9. Teitur Einarsson, IFK Kristianstad, 74
10. Erland Sund, HK Varberg, 72

Foto: Bildbyrån