Daniel Bergqvist om det historiska slutspelet

För första gången någonsin kommer SM-slutspelet i handboll till Kungsbacka. På skärtorsdagen tar HK Aranäs emot IFK Kristianstad. 

– Jag har ju några år på nacken i den här klubben. Det är skithäftigt att få uppleva det här, säger Daniel Bergqvist som tillhört klubben sedan 2013. 

HK ARANÄS–IFK KRISTIANSTAD
TORSDAG 6 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ CMORE OCH SPORTKANALEN

För HK Aranäs är årets slutspelsdeltagande historiskt. Kungsbackaklubben, som länge varit en framgångsrik plantskola, är för första gången med och tävlar om SM-guldet på seniorsidan. Lagets målvakt Daniel Bergqvist kom till klubben 2013. Då låg de i allsvenskan. Nu i hans sista säsong som aktiv handbollsspelare får han chansen att spela slutspel.

– Jag har ju några år på nacken i den här klubben. Det är skithäftigt att få uppleva det här, säger Bergqvist.

Det är inte bara herrlaget i Aranäs som har imponerat under den gångna säsongen. Även damlaget har gjort det historiskt bra. I och med förstaplatsen i damallsvenskan är de klara för spel i SHE kommande säsong.

Vad säger du om klubbens resa de senaste åren?

– Det har gjorts förändringar i klubben sedan Johan Falk klev in som klubbchef. Damerna har fått jobba med i stort sett samma material under flera säsonger i rad. Sen kommer det yngre spelare underifrån som förstärker representationslagen. Jag tror det är en kombination med att klubben har träffat rätt i värvningarna, samtidigt som de yngre spelarna från de egna leden faktiskt är förberedda och duktiga. Vi i herrlaget har ju lyckats behålla flera av de yngre spelarna. Det är roligt att se deras utveckling över flera år.

Vad säger du om din målvaktskollega Alexander Lindéns utveckling? Nästa år spelar han i Ystads IF…

– Det är ju häftigt. Jag tror det är nyttigt för klubben att visa att den formen av utveckling är möjlig här. Man får kanske lite större plats i Aranäs än om man går lite tidigare till någon av toppklubbarna. Alexanders resa är häftig. Han har verkligen jobbat till sig det här.

För Bergqvist blir alltså årets SM-slutspel det sista han gör som aktiv spelare på handbollsplan.

– Det blir inget mer handbollsspelande för min del. Därför blir detta slutspelet så himla roligt att spela. Tidigare har vi fått kriga oss kvar i Handbollsligan. Den här gången får vi spela om de lite roligare platserna.

Vad ska du göra till hösten?

– Det blir ju att jobba med mitt vanliga jobb. Man får ta lite mer semester och umgås med vänner och familj. Troligtvis blir det lite mer padelspelande, svarar Bergqvist som till vardags jobbar som projektledare och säljare inom solenergi.

Ni förlorade första kvartsfinalen med fyra bollar. Vad ska ni göra annorlunda för att försöka kvittera matchserien till 1–1?

– Anfallsspelet behöver bli bättre över hela matchen. Vi körde fast lite i andra halvlek borta mot Kristianstad. Sen gäller det att bli stå bättre bakåt också. Jag tror det är svårt att peka på något specifikt. Men vi har definitivt möjlighet att utjämna matchserien.

Avkast sker klockan 19.00 på torsdag kväll i Kungsbacka Sporthall.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kvartsfinal 1

Måndag 3 april, 19.00: Kristianstad–Aranäs 29–25
Torsdag 6 april, 19.00: Aranäs–Kristianstad
Söndag 9 april, 17.00: Kristianstad–Aranäs
Ev. torsdag 13 april, 19.00: Aranäs–Kristianstad
Ev. torsdag 20 april, 19.00: Kristianstad–Aranäs

Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån