Dalibor Doder: ”Alla ska ta ett stort ansvar”

Dalibor Doder är tillbaka i svensk handboll och från sin drygt två månaders långa handskada. Handbollsligan tog ett snack med Ystads IF:s storstjärna som bland annat berättar om sina krav på sig själv i YIF-tröjan.
– Hålla mig skadefri, säger Doder skämtsamt inför tisdagens hemmamatch mot de regerande mästarna IK Sävehof.


Det var i augusti som olyckan höll sig framme för Ystads IF:s stjärnvärvning Dalibor Doder. Den rutinerade landslagsmannen skadade tumme i en vänskapsmatch mot danska GOG och togs ur spel i drygt två månader. Totalt missade han Handbollsligans första nio omgångar.

– Det var frustrerande men det är sånt som händer, säger han.

Malmö HP-fostrade Dalibor Doder kom till Ystads IF från tyska GWD Minden. Där spenderade han bland annat fyra säsonger ihop med nuvarande lagkamraten Anders Persson. Duon spelade även tillsammans i IFK Ystad under mitten av 2000-talet. Förutom 14 års spel utomlands har Doder även representerat Sverige i 146 landskamper och sex mästerskap, ofta med Kim Andersson.

Hur skulle du beskriva din första tid i Ystad?

– Intressant. Det var längesen jag spela i Ystad men jag kan stan. Jag blev väl mottagen av laget. Jag har spelat med några killar sedan innan. Det är en go blandning av gamla och unga, så det känns bra.

Ni kommer senast från en bortaseger mot Lugi där du fick göra fem mål. Hur känns den egna formen?

– Jo, jag fick komma in och göra några baljor. Det var in i hetluften direkt. Det var spännande att spela mot Lugi. Det var mitt gamla lag även om jag inte känner några utav deras spelare idag. Bara tränarna, haha.

Hur viktigt var det att två poäng?

– Det var ju jätteskönt. Men säsongen är lång och det gäller att jobba vidare och ta varje match i taget. Vi måste hålla uppe formen och vinnarinställningen.

14 år utomlands med spel i spanska och tyska högstaligan. Det är sannerligen inte många i Handbollsligan som kan visa upp ett liknande CV. Vilka erfarenheter tar du med dig till Ystad och hur kan du bidra till laget?

– Det är väl den rutinen man har fått genom åren med proffsspel och landslag. Vi äldre spelare kan bidra med vår erfarenhet. Jag tror som sagt vi har en bra blandning i Ystad.

Vilka krav har du på dig själv och laget?

– Hålla mig skadefri. Att hjälpa till laget med erfarenhet och rutin, likt Kim och Anders. För laget är målsättningen framförallt slutspelet. Väl där gäller det att toppa formen. Då kan vi gå hur långt som helst.

Din lagkamrat på niometer, Henrik Knudsen skadade sig hemma mot Önnereds HK sist. Hur tänker du kring det avbräcket och ansvaret som dels lär skjutas över på dig?

– Det är ett stort avbräck. Han värvades när jag skadade mig så det var surt att han skadade sig när jag kom tillbaka. Men alla ska ha ett stort ansvar på plan, det spelar ingen roll vem som står där.

På tisdag väntar hemmamatch mot Sävehof. Hur bra koll har du på de svenska mästarna?

– Vi har kollat lite video så jag har bra koll. De har bra spelare så det gäller för oss att se upp. William Bogojevic, Gzim Salihi och Jonathan Edvardsson är alla bra spelare. De började inte spela handboll igår direkt. Vi har en plan hur vi ska lösa det på tisdag.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Ligaspelare med flest landskamper/mål

1. Kim Andersson, Ystads IF, 240/824
2. Fredrik Petersen, IFK Ystad, 157/430
3. Dalibor Doder, Ystads IF, 146/430
4. Fredrik Lindahl, HK Malmö, 58/107
5. Kristian Svensson, IFK Skövde, 56/89
6. Niclas Barud, Alingsås HK, 46/20
7. Viktor Östlund, HK Malmö, 43/101
8. Magnus Persson, HK Malmö, 32/34
9. Philip Henningsson, IFK Kristianstad, 28/18
10. Anton Halén, IFK Kristianstad, 25/50