Christopher Hedberg: ”Vi börjar få till kantspelet”

En inkastad målvakt i storform och en något mörbultad högersexa. IFK Skövdes trupp rapporterar blandad status men god form inför hemmapremiären mot Ricoh HK.

– En viktig match, oavsett om vi kommer att vara med och slåss där nere eller uppe eller i mitten, säger Christopher Hedberg.

IFK SKÖVDE–RICOH HK
TORSDAG 14 SEPTEMBER 19.00
ARENA SKÖVDE
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

På ett kampbetonat och samtidigt elegant sätt lyckades Skövde stänga dörren bakom den knackiga försäsongen och öppna med en seger borta mot Eskilstuna Guif.

Bland annat tack vare god återväxt på målvaktssidan. Michael Andersson var borta och Marcus Holmén fick utgå i första halvlek. Ersättaren Petter Andersson gjorde sin andra och klart bästa insats i högsta serien.

– Synd att ”Micke” är borta men Petter var den största orsaken att vi vann, säger Christopher Hedberg om 18-åringen som kan få nytt förtroende på torsdag även om rutinerade men mindre matchvana Robert Lechte då finns med i valet.

En sak kan den nykläckta keepern knappast krävas på. Samma lysande samarbete, lobbar till kontringar, som namnen levererat inför Skövdepubliken.

– Visst, vi saknar ”Mickes” utkast, utan honom får vi spela på ett helt annat sätt för att få igång de lätta målen. Förra året levde vi mycket på kontringar så det gäller att sätta igång bollen fort och göra en andra passning.

Skövde klarar inte att gå tunt på målvaktssidan längre perioder. Kanske var premiären ändå ett slags fingervisning om vad resurserna medger just nu.

– Jag tycker vi har ett bra lag med bredd i år. Dessutom börjar vi få till kantspelet som vi började med i slutet av förra säsongen. Då blir det inte lika lätt för motståndaren att bara packa in, säger Hedberg som ser större utrymme för både sig själv och Alfred Ehn på andra kanten.

Från höger avlossade han skott till sex mål i söndags, trots ett avbrott efter att han åkte hårt i golvet efter få minuter.

– Det kändes bra både bakåt och framåt och fysiken i sig har blivit bättre. Styrka och hopp och sådana grejer fungerar och det gör allt lite lättare, säger Hedberg som lidit mer av smällen under dagarna för träning och återhämtning.

– Jag har gått på behandlingar för ryggen, men jag spelar oavsett. Det är bara att bita ihop, säger han.

– Visst, det gör ont nu men när säsongen är igång behöver kroppen också komma igång. Så fort domaren blåser går man in i matchbubblan.

Förra säsongen hade ni 2–1 i matcher på Ricoh, men uddamålet skiljde varje gång. Vad säger det inför höstens första möte?

– Att allt kan hända och därför är det viktigt att vi kommer ner på jorden och krigar på samma sätt som mot Guif. Vi är iallafall nöjda att vi har dem två gånger hemma den här säsongen.

FREDRIK HASSELGREN

Förra säsongens möten

10 oktober 2016: Ricoh–Skövde 24–23
Flest mål Ricoh: Iris Ganibegovic (5). Skövde: Rasmus Wremer & Felix Kasch (6). Det avgörande målet av Iris Ganibegovic i matchminut 59.
16 november 2016:  Skövde–Ricoh 32–31
Flest mål, Skövde: Rasmus Wremer (9). Ricoh: Henrik Olsson (7). Det avgörande målet av Alfred Ehn efter 59.09.
22 mars Ricoh–Skövde 20–21
Flest mål, Ricoh: Andreas Lang & Jesper Linnéll (4). Skövde: Jack Thurin (5). Michael Andersson räddade kvitteringschans på kantläge i slutminuten.

IFK Skövdes hemmapremiärer under 2010-talet

20 september 2010: Alingsås 23–23
18 september 2011:  Eskilstuna Guif 30–34
20 september 2012:  VästeråsIrsta 35–32
20 september 2013:  Sävehof 25–25
13 september 2014:  Alingsås 23–30
12 september 2015:  Sävehof 20–26
21 september 2016: Hammarby 31–25

Bilden: Christopher Hedberg svarade för en stark insats i premiären när han överlistade Eskilstuna Guif målvakter sex gånger. Foto: Bildbyrån.