Blom: ”Vet att vi kan vinna igen”

Med nyförvärvet Rex Blom, 28, fick IFK Skövde en så kallad försvarsgeneral. Men resan från debut i högsta ligan till etablering, snart elva år senare, har varit lång.

– Staffan Olsson gav mig fem minuter i första matchen. Jag gjorde i alla fall ett mål, minns ”T-Rex”.

IFK SKÖVDE–IK SÄVEHOF
MÅNDAG 6 MAJ 19.00
SÄNDS ÄVEN PÅ C MORE

SM-semifinalserien mellan Skövde och Sävehof rullar vidare medan Alingsås HK – sensationellt – redan säkrat en plats i finalrundan efter 3–0 i matcher mot regerande mästare IFK Kristianstad, guldmedaljörer fyra år på raken.

– Alingsås har förtjänat platsen. Nu är det upp till oss eller Sävehof att åstadkomma samma sak, säger Rex Blom.

Ni har i tredje mötet åter fördel av hemmaplan där ni denna säsongen vunnit 18 matcher av 19?

– Självförtroendet är på topp varje gång vi springer in i arenan inför vår stora och pålitliga publik. Däremot är detta ingen garanti för vinst om vi inte gör vårt jobb.

Vad säger du om statistiken att elva av hittills spelade 21 matcher i SM-slutspelet har slutat med seger för – bortalaget?

– Ett kvitto på hur jämnt och ovisst det är denna säsongen. Men ingenting vi funderar på utan vi fokuserar på varje enskild uppgift. Vi har vunnit fyra gånger av fem mot Sävehof och vet givetvis att vi kan vinna igen.

Ditt eget ”negativa facit” mot Sävehof stavas två röda kort – och ett brutet båtben?

– Åkte dit rejält i november när vi mötte just Sävehof på hemmaplan. Tvingades därefter gå med handen i gips i tolv veckor, hela vägen fram till efter VM-uppehållet i februari. Men nu är jag okej. Röda kortet i Partille i september är glömt. Och det senaste i Skövde, i första semin, är i högsta grad olyckligt.

I grundserien satte du 16 mål på 16 avslut i de 17 matcher du spelade – hur känns det att tituleras Försvarsgeneral & Mr Hundra Procent?

– Alldeles utmärkt även om avslutningsprocenten sjunkit i slutspelet. Sånt man mest skämtar om i omklädningsrummet. Det viktigaste är att vinna matcherna.

Du gick på kryckor härom veckan?

– Åkte på en fotledsstukning mellan kvarts- och semifinal. Kryckorna var mest en säkerhetsåtgärd eftersom det fanns utrymme till vila mellan matcherna. Nu kör och tränar jag för fullt igen.

Sävehof har ”lurat er” med framförallt bra sju mot sex-spel i anfallet och offensivt försvarsspel de senaste matcherna. Med många mål via genombrott, kant- och linjeavslut?

– Kom ihåg att vi vann i Skövde senast. Men i Partille kom vi inte upp i nivå för att hitta justeringar till att vinna. Sävehof spelar väldigt flexibelt och smart. Vi måste vara på tårna för att ställa om och möta vad allt nytt de kommer med. Å andra sidan har vi skickat in några bollar i deras tomma kasse när de satsar allt framåt… 

Som ett schackspel, alltså?

– Bra liknelse. När man möts head to head så ofta och intensivt utvecklas situationer där man måste vara både förberedd och flexibel. En minsta liten påläst detalj kan vara hur viktig som helst i slutändan.

Hur minns du din debut i elitserien – med Hammarby hösten 2008?

– Jag spelade för HK Tyrold i division 2, lånades in för att Bajen saknade folk. Staffan Olsson var tränare. Vi mötte Lugi. Jag fick spela, egentligen endast försvar, men följde med upp i en kontring, och gjorde mål. Stort för en då 18-åring.

Säsongen 2011/12 lirade du med IFK Tumba i högsta ligan?

– Vi åkte ut, tyvärr. Men jag fick uppleva några bra ungdomsår redan i Tyrold  med bland annat ett JEM-brons där jag ingick i samma årskull som Andreas Nilsson, Mattias Zachrisson, Rickard Lönn, Richard Hanisch och Leo Larsson. In kom så småningom även Linus Arnesson.

Därefter värvades du till Halden Tåpphåndball i norska ligan?

– Av Jonas Wille som ringde sent i juni 2015. Han sökte en försvarsspelare och hade fått nys om mig genom min kompis Victor Skillhammar. I det läget upplevde jag det som att jag kört fast i min utveckling och ville pröva något nytt. Samtalet kom i rätt ögonblick.

Nu är Jonas Wille smått helgonförklarad – och din tränare i IFK Skövde?

– En väldigt bra person som betytt och betyder mycket för mig.  Jonas är taktiskt och fysiskt väldigt kunnig. Duktig på att bygga lag, behålla kultur och förvalta struktur, samtidigt som han kan fokusera på och utveckla individuella detaljer.

Sommaren 2018 ringde alltså Jonas Wille igen?

– Ha, ha. Ja, nu önskade han en försvarsspelare till sitt nya svenska lag efter ett år som tränare i Danmark. Jag hade genomgått två mindre knäoperationer och nappade på anbudet.

Till hösten hämtar ni ytterligare en Halden-spelare till Skövde – storskytten Kristian Jacobsen Stranden?

– Väldigt skicklig och intressant med sin skyttekraft och längd på en bit över två meter. Men nu lägger vi fokus på Sävehof innan vi fortsätter att prata om framtiden, tack.

Du kan väl ändå säga någonting om vad som döljer sig och eventuellt händer med din klassiska hårknut – om IFK Skövde når hela vägen fram till SM-guld?

– I så fall ryker håret, jag lovar. Liknar väl i nuläget Jesus om jag skulle låta det falla rakt ut. Men klippte faktiskt topparna relativt nyligen för första gången på 2,5 år…

Du bör väl även säga något om Stockholmshandbollen innan vi avslutar? 

– Jättetråkigt givetvis med nedflyttning för både AIK och Hammarby. Och dessutom kvalmiss för Skånela. Nu måste 08-handbollen ta ett krafttag för att komma tillbaka. Inget lag från huvudstaden i högsta ligan är ingen bra signal. Här behövs både ekonomiska muskler, bättre organisationer, och större uppmärksamhet för att nå nivå igen.

Du, som svensk, mötte en dansk tjej (Melanie Felber) med schweiziska rötter, i Norge och flyttade till Skövde – hur förklarar du detta?

– Melanie spelar också handboll. Med landslagsmeriter. Vi träffades på ett kafé där vi båda arbetade. Hon spelar numera i Skara där hon nyligen utsågs till klubbens främsta spelare senaste säsongen i elitserien.

Och tillsammans har ni en liten son, Keean, 15 månader?

– …som blivit lite av en maskot i både Skara och Skövde. Med vårt späckade schema är han väldigt ofta med mamma och pappa och barnvakten i hallarna.

KJELL-OVE ”KOA” ANDERSSON

IFK SKÖVDE–IK SÄVEHOF 1–1

26 april: IFKSkövde–IK Sävehof 30–29
29 april: IK Sävehof–IFK Skövde 26–23
6 maj: IFK Skövde–IKSävehof
9 maj: IK Sävehof–IFK Skövde
Ev 15 maj: IFK Skövde–IK Sävehof