Bjarni Valdimarsson inför returen mot Kristianstad

Fyra dagar efter att de senast möttes ska IFK Kristianstad och IFK Skövde på nytt göra upp om två poäng. Handbollsligan tog ett snack med Skövdes Bjarni Valdimarsson inför matchen som spelas om från i höstas, då Skövdes protest efter ett felaktigt domslut i slutet av matchen gick igenom. 

– Det ska bli roligt att komma ner dit igen. Jag hoppas det är fullt hus i Kristianstad, säger Valdimarsson. 

IFK KRISTIANSTAD–IFK SKÖVDE
SÖNDAG 6 MARS 16.00
SÄNDS PÅ CMORE

Det är upplagt för en spännande drabbning i Kristianstad Arena tidigt på söndag kväll. IFK Kristianstad gästas av IFK Skövde, precis som i höstas då lagen möttes för första gången.

Då lämnade IFK Skövde in en protest efter ett felaktigt domslut i matchens sista minuter. Skövde fick bifall och beslutet om omspel togs från Svenska Handbollförbundets protestutskott.

– Det ska bli roligt att komma ner dit igen. Jag hoppas det blir fullt hus. Vi måste spela disciplinerat för att ha en chans, säger IFK Skövdes Bjarni Valdimarsson inför ”omspelsmatchen”, som spelas fyra dagar efter att Kristianstad besegrat Skövde på bortaplan, 21–24.

– Vi hade ett bra försvarsspel matchen igenom. Det hade kunnat gå båda vägar. Men vi hade lite problem i anfallsspelet som jag tror vi kan lösa tills matchen på söndag, fortsätter vänsternian.

Valdimarsson ligger tvåa i Skövdes interna skytteliga och är ett av säsongens utropstecken så här långt. Islänningen gör sin andra säsong i klubben.

– Ja, jag är nöjd hittills. Förra året hade jag lite problem med skador som satte käppar i hjulet för mig, fortsätter Valdimarsson på svenska.

Du har redan lärt dig det svenska språket…

– Ja, det måste jag. Jag lär mig allt i omklädningsrummet och på våra videomöten.

Hur trivs du i Skövde?

– Bra. Jag gillar staden. Det är en mysig stämning här.

Likt många isländska handbollsproffs är Valdimarsson född och uppvuxen i Selfoss. Den lilla staden, med drygt 8 000 invånare, ligger en knappt timmes bilfärd österut från huvudstaden Reykjavik.

– Det är många från det isländska landslaget som är från Selfoss. Omar Ingi Magnusson, Elvar Örn Jonsson, Janus Dadi Smarason, Teitur Einarsson, Bjarni Mar Elisson, Haukur Thrastarsson, berättar Valdimarsson stolt.

Varför är Selfoss så bra på att fostra handbollsspelare?

– Det är en bra fråga. Det är lite samma stämning i Skövde som i Selfoss. Handbollen är nummer ett två och tre. Många börjar spela handboll där.

Från sin vänsternio-position är Valdimarsson ett av Skövdes främsta anfallsvapen.

– Mitt fokus ligger på att utveckla så många grejer som möjligt. Genombrott, hoppskott. Jag vill ha en bred arsenal.

I fjol föll Skövde i SM-finalen mot IK Sävehof. I år tycker Valdimarsson att laget har goda förutsättningar att gå minst lika långt.

– Vi började säsongen lite tunna. Men nu har vi fått folk tillbaka. När det kommer till kritan i slutspelet kommer vi vara starka. Vi vill ta guld. Vi har allt i våra händer.

Hur ska ni vinna på söndag borta mot Kristianstad?

– Jag tycker vi ska gå tillbaka till grunderna, vad som funkat bäst för oss i år. Less is more, som man säger. Vi kommer inte förändra hela vårt spelsätt bara för att vi förlorade mot dem tidigare i veckan.

OLOF THYRELIUS ERICSON

IFK Skövdes skytteliga

1. Viktor Hallén, 102 mål
2. Bjarni Valdimarsson, 91
3. Jack Thurin, 89
4. Fredrik Mossestad, 66
5. Matias Helt Jepsen, 59
5. Dan Beck Hansen, 59
7. Rex Blom, 26
8. Erik Sääf, 24
9. Kristian Svensson, 22
10. William Elovson, 20
10. Adam Ljungqvist, 20

Foto: Jörgen Jarnberger/Bildbyrån