Anton Hellberg: ”Viker ner oss för lätt”

Under måndagen avgörs det vilket lag som åker direkt ner till Allsvenskan. Handbollsligan tog ett kort snack med Hammarbys Anton Hellberg inför säsongsavslutningen och bortamatchen mot HIF Karlskrona.
– Förmodligen min viktigaste match i karriären, berättar 26-åringen som även byter klubbadress i sommar till HK Malmö.

HIF KARLSKRONA-HAMMARBY IF
MÅNDAG 18 MARS 19.00
SÄNDS ÄVEN I SPORTKANALEN

Trots halvtidsledning med 11–6 kammade Hammarby hem noll poäng i senaste matchen mot IFK Ystad. Anton Hellberg var likt resten av ”Bajen” otroligt besviken på insatsen i den andra halvlek. 

– Jag har ingen aning varför vi inte lyckas vinna den matchen. Det är helt sjukt att vi inte vinner. Fahlgren sa det bra efter matchen: ”När vi ligger under med två känns det som att vi ligger under med fem.” 

Vad sa ni till varandra i omklädningsrummet efter slutsignal?

– Det var mest sura miner. Vi tjurade ner oss på torsdagskvällen och fredagen. Nu är det bara att släppa det och vinna på måndag. 

I och med den tunga förlusten måste Hammarby vinna borta mot Karlskrona. En klurig uppgift på förhand för de grönvita, speciellt med tanke på att de inte har vunnit på bortaplan än.

– Jag vet inte om vi spelar annorlunda. Men vi blir lite fega, så fort det går emot viker vi ner oss. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Bortaspelet är svaret varför vi ligger där vi ligger. I hemmatabellen ligger vi på tiondeplats men kammar man hem noll poäng borta åker man ur. 

Hur går tankarna inför måndagens match?

– Det ska bli kul med match. Lite spänt såklart. Vi måste ju vinna, något annat finns inte. 

Hammarby har inte åkt ur toppserien sedan första säsongen 2002. En imponerade svit minst sagt. Närmast att åka ur var man debutsäsongen då man slutade en poäng ovanför direktnedlyttning och skickade ner Wasaiterna, Guif, Djurgården och Lugi till Allsvenskan.

– Det vore rent ut sagt för jävligt att åka ner. Av egen erfarenhet i Västerås vet jag att det är betydligt roligare att kvala sig kvar. Jag vet inte om jag fokuserar så mycket på statistiken och historiken, men nästa år vill jag komma till Eriksdalshallen och spela mot Hammarby.

Hur går tankarna om klubbytet till HK Malmö?

– Det ska bli jätteroligt. Men jag har fullt fokus på Hammarby just nu. Det var skönt att det blev klart snabbt. Jag känner att jag tar ytterligare ett steg i min karriär i Malmö. 

Vad fick du för vibbar av klubben?

– Ganska bra på helheten. De var tydliga med att de kunde hjälpa till med jobb och bostad. Sedan pratade jag en hel del med Nisse (Pettersson) också. Han hade bara gott att säga om klubben. 

Vad måste göra på måndag för att segra?

– Spela handboll i sextio minuter. Vi kan inte börja båda halvlekarna med att släppa in fyra direkt som Malmö borta exempelvis. Spela jämnare helt enkelt. 

OLOF ERICSON

Bottenstriden

12. HIF Karlskrona – 16 poäng, –123
13. AIK – 15 poäng, –88
14. Hammarby – 14 poäng, –109

Sista omgången

AIK-IFK Kristianstad
HIF Karlskrona-Hammarby IF
HK Malmö-IFK Skövde
Eskilstuna Guif-IFK Ystad
Redbergslids IK-Lugi HF
Önnereds HK-Alingsås HK
Ystads IF-IK Sävehof

Slutspelsvalen görs i Cmores direktsändning efter matchen.

Foto: Bildbyrån