All star team – MVP: Gustav Davidsson

Den sista och mest prestigefyllda utmärkelsen i årets All star team går till Hammarby IF:s lagkapten Gustav Davidsson. 

– Det är en enorm ära, säger Handbollsligans MVP säsongen 2022/2023. 

I fjol var det Sävehofs Elias Á Skipagøtu som fick priset och dessförinnan Jonathan Edvardsson och Felix Claar. Nu är det Gustav Davidssons tur.

– Jag tänkte lite på de tidigare vinnarna, och att man får vara med av den skaran av spelare är en enorm ära. Jag är väldigt stolt, glad och tacksam. För fyra år sedan när jag kom till Hammarby trodde jag verkligen inte att det här skulle hända.

I och med priset som årets MVP är Hammarby IF den bäst representerade föreningen i Handbollsligans All star team säsongen 2022/2023. Totalt tar de hem fyra av elva priser.

– Som lagkapten blir man jättestolt. Det är tre personer som lyfts fram, men man ska inte glömma att hela laget har gjort en fantastisk resa. Detta är definitivt ett kvitto på att Hammarby är en klubb på uppgång, och det är många som har bidragit till det.

Till hösten väntar proffsäventyr i tyska Rhein-Neckar Löwen för Davidsson. Kontraktet med den tyska toppklubben är skrivet på två år.

– Jag drömde om att spela i Tyskland som liten grabb. Jag ser fram emot att testa vingarna i en helt annan miljö. Det ska bli kul att träna med världens bästa spelare varje dag.

Vad har du för förväntningar på den tyska högstaligan?

– Att den lever upp till ryktet som världens bästa liga där inga matcher är lätta. Sen ska det bli kul att följa publikintresset också. Det kommer nog vara ett 10 000-tal åskådare på vissa matcher. Jag är van vid det höga trycket i Hammarby med 2 000 sjungande fans, och det är något jag älskar, berättar Davidsson som flyttar till Tyskland i mitten på juli.

– Försäsongen drar igång den 13:e juli, så jag ska nog ner några dagar innan dess och köpa lite Ikea-möbler.

Tidigare i våras fick Gustav Davidsson chansen att göra sin A-landslagsdebut. En erfarenhet som gav honom mersmak.

– Självklart blir man motiverad av det. Jag har en dröm om att bli en landslagsspelare på mittnio. Jag hoppas att flytten till Rhein-Neckar kan hjälpa en på den vägen.

ALL STAR TEAM I HANDBOLLSLIGAN 2022/23

Målvakt: Simon Möller, IK Sävehof
Vänstersex: Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad
Mittsex: Felix Möller, IK Sävehof
Högersex: Sebastian Karlsson, IK Sävehof
Vänsternio: Markus Olsson, IFK Kristianstad
Mittnio: Gustav Davidsson, Hammarby IF
Högernio: Edwin Aspenbäck, Hammarby IF
Försvarare: Philip Stenmalm, Ystads IF
Tränare: Patrik Fahlgren, Hammarby IF
Skyttekung: Mathias Pedersen, Alingsås HK
MVP: Gustav Davidsson, Hammarby IF
Jury: Mikael Franzén (Alingsås HK), Jerry Hallbäck (HK Aranäs), Zoran Roganovic (Eskilstuna Guif), Patrik Fahlgren (Hammarby IF), Anders Hallberg (IF Hallby), Toni Johansson (OV Helsingborg), Stian Tönnesen (IFK Kristianstad), Nemanja Milosevic (Lugi HF), Björn Sätherström (HK Malmö), Marinko Kurtovic (Redbergslids IK), Henrik Signell (IFK Skövde), Michael Apelgren (IK Sävehof), Oscar Carlén (Ystads IF), Pontus Ward Wiklund (Önnereds HK), Glenn Solberg (förbundskapten), Robin Nilsson (Kristianstadsbladet), Ola Selby (Handbollskanalen), Jennie Linnéll (CMore), Charlie Sjöstrand (CMore), Per Kahl (Radiosporten), Jan Larsson (Skaraborgs Allehanda), Niklas Wihlborg (Sydsvenskan), Johan Flinck (Aftonbladet), Emil Schälin (Avkast), Christoffer Ekmark (Skånesport), Philip Trollér (Göteborgs-Posten), Christian Stål (Alingsås Tidning), Per Gillberg (Eskilstuna-Kuriren), Jan Ohlsson (Ystads Allehanda).

RÖSTER TILL MVP I ALL STAR TEAM

Gustav Davidsson, Hammarby IF (31%)
Markus Olsson, IFK Kristianstad (17%)
Fredrik Olsson, Lugi HF (10%)
Mathias Pedersen, Alingsås HK (10%)
Elias Á Skipagøtu, IK Sävehof (6%)
Sebastian Karlsson, IK Sävehof (6%)
Jonathan Svensson, Ystads IF (6%)
Mishels Liaba, Önnereds HK (3%)
Philip Jonsson, HK Aranäs (3%)
Albin Broman, IF Hallby (3%)

TIDIGARE VINNARE

2021/22: Elias Á Skipagøtu, IK Sävehof
2020/21: Jonathan Edvardsson, IK Sävehof
2019/20: Felix Claar, Alingsås HK
2018/19: Felix Claar, Alingsås HK
2017/18: Patrik Fahlgren, Hammarby IF
2016/17: Linus Arnesson, Redbergslids IK

Foto: Bildbyrån