All star team – mittnio: Oli Mittún

Blott 18 år gammal har Sävehofs Oli Mittún blivit utsedd till årets mittnio i Handbollsligan herr. Nu laddar han och lagkamraterna för klubbens andra herrfinal i följd. 

– När alla gör sitt bästa, och vi spelar som ett lag, finns det inget lag i Sverige som är bättre än Sävehof, säger Mittûn. 

För två år sedan var det den tre år äldre kusinen Elias Á Skipagøtu som fick priset som ligans bästa mittnio. Nu är det Oli Mittúns tur. Den färöiske talangen, som är född 2005, har en viktig roll i Sävehofs anfallsspel. 

– Det är såklart alltid roligt att få sådana här priser. Det här är ju min andra säsong i svensk handboll. I den första fick jag inte spela så mycket, men nu har jag en större roll, vilket var meningen, berättar Mittún som fortsätter:

– Jag tycker att vi har två bra spelare på varje position. Det kunde lika gärna ha varit ”Wille” (William Andersson Moberg) som fick det här priset. Det gör mycket att vi har konkurrens i laget. Det betyder att man verkligen måste ge 100% på varje träning och match. 

Även Sävehofs Simon Möller och Felix Möller har tagit plats i Handbollsligans All star team. Därmed har Sävehof knipit tre av sex kategorier så här långt. 

Är ni Sveriges bästa lag?

– När alla gör sitt bästa, och vi spelar som ett lag, finns det inget lag i Sverige som är bättre än Sävehof. Det har vi visat många gånger i ligan och i Europa den här säsongen. Men vi har också en dålig lägstanivå. 

Den första SM-finalen mellan Sävehof och Ystads IF spelas nästa vecka måndag 20 maj. Finalserien spelas i bäst av fem matcher.

– Det blir tufft för oss. De har många rutinerade spelare, medan vi har fler yngre spelare. Det ska bli jäkligt kul att spela finalerna, säger Mittún som nyss avslutade en runda frisbeegolf i Skatås tillsammans med lagkamraterna Simon Möller, Malte Celander, David Sandberg och Oscar Sävinger. Vem som vann?

– Malte. Jag tror han är den enda som spelar seriöst.

OLOF THYRELIUS ERICSON 

OLI MITTÚNS SÄSONG 2023/24

Matcher: 30
Mål: 166
Assist: 79
Utvisningar: 2
MEP-poäng: 98,90

ALL STAR TEAM I HANDBOLLSLIGAN HERR 2023/24

Målvakt: Simon Möller, IK Sävehof
Vänstersex: Emil Frend Öfors, IFK Kristianstad
Mittsex: Felix Möller, IK Sävehof
Högersex: Jonas Samuelsson, IFK Skövde
Vänsternio: Oskar Joelsson, Ystads IF
Mittnio: Oli Mittún, IK Sävehof
Högernio: Presenteras 16 maj
Försvarare: Presenteras 17 maj
Tränare: Presenteras 17 maj
Skyttekung: Axel Månsson, Lugi HF & Jonas Samuelsson, IFK Skövde
MVP: Presenteras 18 maj
Alla tränare i Handbollsligan herr, förbundskaptenen Glenn Solberg och mediarepresentanter har varit med i omröstningen.

RÖSTER TILL MITTNIO I ALL STAR TEAM

Oli Mittún, IK Sävehof (41%)
Axel Månsson, Lugi HF (38%)
Julius Lindskog Andersson, Ystads IF (14%)
Daniel Ekman, IFK Skövde (3%)
William Andersson Moberg, IK Sävehof (3%)

TIDIGARE VINNARE

2022/23: Gustav Davidsson, Hammarby IF
2021/22: Elias Á Skipagøtu, IK Sävehof
2020/21: Jonathan Edvardsson, IK Sävehof
2019/20: Felix Claar, Alingsås HK
2018/19: Matias Helt Jepsen, IFK Skövde
2017/18: Alfred Jönsson, Lugi HF
2016/17: Linus Arnesson, Redbergslids IK

Foto: Bildbyrån