All star team – målvakt: Simon Möller

För andra säsongen i rad är det en IK Sävehof-målvakt som tar hem priset som årets målvakt i Handbollsligan. Simon Möller glädjer sig över den prestigefyllda utmärkelsen. 

– Jag har aldrig blivit uttagen i ett All star team innan, varken i senior- eller ungdomssammanhang. Detta är något nytt för mig, säger Möller. 

Simon Möller går därmed i förre lagkamraten Bertram Oblings fotspår. Förra året var det dansken som tog hem priset som årets målvakt.

Hur kommer det sig att två olika Sävehof-målvakter tar plats i All star team två år i rad?

– Först och främst har vi en jätteduktig målvaktstränare i Daniel Larsson. Jag har fått jobba med honom i tre säsonger nu och han har hjälpt mig att ta mitt spel till nya nivåer. I år har jag blivit en bra förstamålvakt, inte bara en kille som kan hoppa in och vara bra i 15 minuter. Jag har haft en jämn nivå över hela säsongen, vilket har varit viktigt för mig, berättar Möller som fortsätter:

– Sen har vi en väldigt bra huvudtränare i Michael Apelgren som är duktig på att involvera oss målvakter i spelet. Vi får vara med och bestämma lite. Det är två faktorer, skulle jag säga.

Vad betyder det för dig att bli framröstad till ligans bäste målvakt?

– Jag har inte riktigt förstått det än. Jag har aldrig blivit uttagen i ett All star team innan, varken i senior- eller ungdomssammanhang. Detta är något nytt för mig. Därför är det lite svårt att ta in. Framför allt när man är inne mitt i ett slutspel. Men efter säsongen kommer jag nog vara jättestolt över det här priset.

En detalj som sticker ut i Simon Möllers målvaktsspel är de målgivande passningarna. Hittills står han noterad för 31 stycken, mer än någon annan målvakt.

– Jag har aldrig riktigt tränat på mina utkast. Jag var utespelare länge när jag var liten, så jag växte upp med en boll i handen. Att vara snabb ut med bollen sitter därför i ryggmärgen. Jag har alltid haft den energin. Sen måste man våga kasta också. Enligt min egen erfarenhet blir utkasten för korta eller för långa om man tvekar. Därför är det bästa att våga tro på det själv, och inte alltid lyssna på tränarna. Jag kör lite mitt egna race med mina utkast, säger 22-årige Möller som är egen Sävehof-produkt.

Till skillnad från de två senaste vinnarna (Bertram Obling & Simon Sejr) kommer Möller att stanna i Handbollsligan. Målvakten har skrivit på nytt kontrakt till 2025, och nästa säsong blir hans sjunde i Sävehofs A-lag.

– Jag trivs jättebra i Sävehof och där jag är nu i min karriär. Jag njuter av vardagen och tänker inte så långt framåt. Det är ingenting som jag tänker på just nu, svarar Möller på frågan om utlandet lockar.

På lördag spelas första SM-finalen mellan IFK Kristianstad och IK Sävehof. Avkast sker klockan 18.10 i Kristianstad Arena.

Möller, vars Sävehof är obesegrade i SM-slutspelet, blickar framåt med spänning:

– Det är två värdiga finallag. Kristianstad vann både serien och ATG Svenska cupen välförtjänt och har gjort en grym säsong. Vi känner att vi har en fin form efter segrarna mot Guif och Ystad i slutspelet. Samtidigt är vi ödmjuka inför den här uppgiften. Vi är medvetna om att vi kommer behöva vinna åtminstone en match där nere. Och att vinna en bortamatch mot Kristianstad är det svåraste man kan göra i svensk handboll. Det ska bli otroligt inspirerande att ta sig an den här uppgiften, avslutar årets målvakt säsongen 2022/2023.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SIMON MÖLLERS SÄSONG 2022/23

Matcher: 30
Räddningar: 319/930=34%
Straffar: 9/54=16%
Assist: 31
Mål: 4
MEP-poäng: 67,76

ALL STAR TEAM I HANDBOLLSLIGAN 2022/23

Målvakt: Simon Möller, IK Sävehof
Vänstersex: Presenteras 15 maj
Mittsex: Presenteras 16 maj
Högersex: Presenteras 16 maj
Vänsternio: Presenteras 17 maj
Mittnio: Presenteras 17 maj
Högernio: Presenteras 17 maj
Försvarare: Presenteras 18 maj
Tränare: Presenteras 18 maj
Skyttekung: Mathias Pedersen, Alingsås HK
MVP: Presenteras 19 maj
Alla tränare i Handbollsligan, förbundskaptenen Glenn Solberg och mediarepresentanter har varit med i omröstningen.

RÖSTER TILL MÅLVAKT I ALL STAR TEAM

Simon Möller, IK Sävehof (79%)
Rickard Frisk, Alingsås HK (10%)
Hayder Al-Khafadji, Hammarby IF (6%)
Niklas Kraft, Ystads IF (3%)

TIDIGARE VINNARE

2021/22: Bertram Obling, IK Sävehof
2020/21: Simon Sejr, Lugi HF
2019/20: Richard Kappelin, IFK Kristianstad
2018/19: Tobias Thulin, Redbergslids IK
2017/18: Dan Beutler, HK Malmö
2016/17: Nebojsa Simic, IFK Kristianstad

Foto: Bildbyrån