All star team – målvakt: Simon Möller

IK Sävehof slutade etta i grundserien, gick succéartat till kvartsfinal i EHF European League och är framme i SM-final på nytt. Förgrundsfiguren tillika lagkaptenen Simon Möller har varit en av de starkast bidragande orsakerna till de fina resultaten. 
– Min utveckling har gått fortsatt framåt, säger Möller som för andra året i rad har utsetts till årets målvakt i Handbollsligan herr. 

Den egna produkten Simon Möller har tveklöst varit en av IK Sävehofs bästa spelare i år. Målvakten har radat upp fina prestationer, såväl i seriespel som i slutspel. Efter sju år i Handbollsligan har han förverkligat sin potential som en av Sveriges bästa målvakter.

– Det är väldigt hedrande såklart att bli utsedd till årets målvakt för andra året i rad. Min utveckling har gått fortsatt framåt. Jag spelar med bra lagkamrater och har ett stabilt försvar framför mig, berättar Möller som i går söndag spelade A-landskamp med det svenska herrlandslaget.

Landskampen mot Tyskland i Växjö var bara en av väldigt många matcher för Möller den här säsongen.

– Det har varit en helt otrolig säsong så här långt. Det har varit många matcher och mycket speltid. I och med att vi i den svenska ligan börjar mycket senare än storligorna i Europa har vårt schemat varit mycket tajtare än våra konkurrenter i Europa. Vi har typ spelat var tredje dag nästan hela säsongen.

Höjdpunkterna hittills enligt Möller var utslagsmatcherna i EHF European League, där Sävehof ställdes mot de tyska storlagen Hannover och Flensburg.

– Att slå ut Hannover och sedan möta Flensburg är den största framgången som Sävehof någonsin har presterat i Europa. Att ha fått vara med på den resan har varit helt otroligt stort. Men nu är det bara SM-guldet som jag har siktet inställt på.

I SM-final ställs Sävehof mot tabelltvåan Ystads IF. Samma YIF som också vann ATG Svenska cupen tidigare i vintras. Första mötet spelas i Partille Arena måndag 20 maj.

– Det kommer att bli en tuff uppgift för oss. Det är Sveriges två bästa handbollslag som möts, så jag tycker att det är en rättvis final. Jag tror att finalserien kommer bli rolig både för oss som spelar den men även för er som tittar på.

Med 285 räddningar i inhemskt serie- och slutspel har Möller en räddningsprocent på 35%. Det räckte till en förstaplats i grundseriens målvaktsliga.

– Jag kollar nästan aldrig statistik. Jag fokuserar på andra saker, så som min känsla i matchen och vad det är för typ av räddningar som jag gör. Det är väl mitt tips till unga målvakter, att inte stirra sig blind på räddningsprocent. Det är absolut en del av att vara målvakt, men det ger inte hela bilden av en match eller en säsong.

Likt sin kollega Oscar Sävinger (född 2002) är Möller (2000) fostrad i gulsvart. Bakom Möller och Sävinger kommer dessutom ytterligare två Sävehof-löften på målvaktspositionen: Arvid Norén (2004) samt Erik Andersson (2007). Norén är bofast i U20-landslaget medan Växjö-fostrade Andersson utsågs till USM:s bästa målvakt i sin ålderklass (P16).

– Det finns många anledningar till varför det kommer upp så många duktiga Sävehof-målvakter just nu. Generellt kan man säga att vi tillhör en väldigt bra förening. Utbildningen på alla positioner är väldigt bra. Men det har absolut hänt något de senaste åren på målvaktspositionen. Jag skulle säga att Sävehof med Oscar, Arvid och Erik har en chans att inte behöva värva en målvakt på de kommande tio åren, säger Möller som alltså lämnar sin moderklubb till sommaren. Hans nya klubbadress är inte klar ännu.

Vad ligger bakom den här utvecklingen, tror du?

– Jag skulle säga att det finns tre nycklar bakom den här utvecklingen. Daniel Larsson, Jesper Andersson och Fikret Handan. Jag har haft förmånen att ha alla tre som målvaktstränare. Daniel kom till A-laget för några år sedan och lyfte både mitt, Oscar Sävinger och Bertram Oblings spel. Det känns som att Daniel har fått sitt stora erkännande nu som coach. Han är ju med Per Johansson i Hollands damlandslag till exempel. Sen har Jesper Andersson gjort ett väldigt bra jobb som målvaktstränare för juniorerna genom åren. Speciellt nu med Arvid. Jag hoppas verkligen att han fortsätter på den vägen. Till sist har både jag, Oscar och Arvid haft Fikret Handan som målvaktstränare i ung ålder. Han är otroligt duktig på att lära ut grundteknik.

Det blir inte för stora skor för Oscar Sävinger att fylla nästa säsong?

– Nej, det tror jag inte. Det var ju många som sade samma sak till mig för två år sedan när Obling lämnade klubben. Då var det många som tvekade på mig och Oscar som målvaktspar. Jag tycker att han besitter alla kvaliteter för att bli en världsmålvakt. Sen är det en omställning att gå från andramålvakt till förstamålvakt. Man måste orka leverera i varje match, både i Europacupspelet och i den inhemska ligan. Men jag är helt övertygad om att han är redo för den uppgiften. Jag har bara goda saker att säga om den mannen.

Möller fick 72% av juryrösterna. Detta är tredje året i rad som en Sävehof-målvakt tar hem priset. Säsongen 2021/22 var det Bertram Obling som tog plats i All star team.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SIMON MÖLLERS SÄSONG 2023/24

Matcher: 30
Räddningar: 285/818=35%
Straffar: 11/39=28%
Assist: 13
Mål: 8
MEP-poäng: 63,37
Övrigt: Vann målvaktsligan i grundserien.

ALL STAR TEAM I HANDBOLLSLIGAN HERR 2023/24

Målvakt: Simon Möller, IK Sävehof
Vänstersex: Presenteras 15 maj
Mittsex: Presenteras 15 maj
Högersex: Presenteras 15 maj
Vänsternio: Presenteras 16 maj
Mittnio: Presenteras 16 maj
Högernio: Presenteras 16 maj
Försvarare: Presenteras 17 maj
Tränare: Presenteras 17 maj
Skyttekung: Axel Månsson, Lugi HF & Jonas Samuelsson, IFK Skövde
MVP: Presenteras 18 maj
Alla tränare i Handbollsligan herr, förbundskaptenen Glenn Solberg och mediarepresentanter har varit med i omröstningen.

RÖSTER TILL MÅLVAKT I ALL STAR TEAM

Simon Möller, IK Sävehof (72%)
Sebastian Abrahamsson, Önnereds HK (24%)
Marko Roganovic, Eskilstuna Guif (3%)

TIDIGARE VINNARE

2022/23: Simon Möller, IK Sävehof
2021/22: Bertram Obling, IK Sävehof
2020/21: Simon Sejr, Lugi HF
2019/20: Richard Kappelin, IFK Kristianstad
2018/19: Tobias Thulin, Redbergslids IK
2017/18: Dan Beutler, HK Malmö
2016/17: Nebojsa Simic, IFK Kristianstad

Foto: Bildbyrån