Alfred Ehn: ”Viljan större än kapaciteten”

Få spelare den här säsongen har varit lika skadedrabbade som IFK Kristianstads Alfred Ehn. Vänstersexan missade hela hösten och är nu i slutspelet noga med att inte belastas för hårt mellan varven.
– Det är smärtan som styr. Det är trist att inte kunna välja själv, säger Ehn som har spelat sporadiskt under våren.

IFK KRISTIANSTAD–IFK SKÖVDE
LÖRDAG 10 APRIL 16.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Det tog inte lång tid för IFK Kristianstad att skaka av sig sexmålsförlusten mot världslaget SC Magdeburg. Med ett par dagars distans tycker vänstersexan Alfred Ehn att det var ett steg framåt jämfört med helgens semifinalförlust mot IFK Skövde.

– Det hade lika gärna kunnat vara lika i paus. Vi hade behövt lite mer flyt framåt. I andra halvlek blev vi lite trötta och då sprang de ner oss. Men vi får ta med oss att vi stod upp bra i första halvlek, berättar Ehn.

En nyttig match med andra ord mitt i SM-slutspelet?

– Ja, absolut. Det är roligt och häftigt att spela mot europeiska toppklubbar. Kan vi spela på samma sätt mot Skövde på lördag ska det nog se bättre ut.

Ni var inte nöjda med er prestation i första semifinalen?

– Nej, det var vi inte. Vi pratade om att det fanns mer att ta av oss. Vi gav det inte en ärlig chans framåt. Det var för mycket stillastående, även om IFK Skövde också var ganska ängsliga.

Alfred Ehn har tillhört Kristianstad sedan 2018 och känner ingen osäkerhet inför semifinal 2. Trots två klara förluster i rad.

– Nej, det tycker jag inte. Det är inte min känsla i allafall. Vi har lärt oss att tackla motgångar lite bättre den här och förra säsongen.

De första två åren i Kristianstadtröjan var tämligen skadefria för Ehn. Men i slutet av förra säsongen tvingades vänsterkanten till en knäoperation. I höstas gjordes ytterligare ett ingrepp för att få bukt på problemet.

– Det var avbrott hela sommaren och hösten för mig. Först i vintras började jag träna lite smått.

Hur mår kroppen idag?

– Ganska bra. Men det är smärtan som styr. Det är trist att inte kunna välja själv hur mycket jag kan belasta knät. Viljan är större än kapaciteten om vi säger så.

Hur länge var du borta sist det gjorde ont?

– Det var i februari. Då avstod jag från träning i en vecka. Som tur är har jag inte haft ont sedan dess. Men det kan komma och gå.

– Skador tillhör tyvärr sporten. De kommer och går, fortsätter Ehn som hittills har gjort fem mål i SM-slutspelet.

Hur ser din kontakt ut med positionskonkurrenten Emil Frend Öfors?

– Vi pratar en del. Vi brukar alltid dela med oss av lite tips. Det är en skön kille.

Men ni slåss ändå om en och samma position. Det kan inte bli för kamratligt eller?

– Nej, det klart att det är konkurrens. Men nu har jag varit borta en del vilket har tagit bort den konkurrensen. Men i grund och botten handlar det om att göra det som är bäst för laget. När vi har Europaspelet blir det dessutom fler matcher. På det sättet är spel i Kristianstad lite mer tacksamt än i exempelvis ett lag med endast 30 matcher per säsong. Då spelar man kanske en gång i veckan, max två.

Dessvärre för Ehn och kompani räcker inte sjätteplatsen i grundserietabellen till något Europacupspel. Enda vägen är genom SM-finaldeltagande.

– Vi är medvetna om det. Det är absolut en morot för oss. Vi måste prestera bra.

Hur tungt vore det att gå miste om Europacupspel i höst?

– Vi har inte funderat på det. Man kan inte tänka i dem banorna. Men det är ju roligt och häftiga matcher, fortsätter Ehn som har kontrakt med klubben över nästa säsong.

Kan du någon gång tänka dig återvända till IFK Skövde?

– Det vet man inte. Det kan absolut hända, säger Ehn som är fostrad i Skaraborgsklubben Lidköpings HK.

Vad måste bli bättre på lördag jämfört med semifinal 1?

– Vi stod rätt bra bakåt sist. Det borde generera i en del enkla mål den här gången vilket vi är duktiga på. Sen får inte vi bjuda dem på kontringar. Vi måste hålla nere deras siffror med vårt stabila försvarsspel.

OLOF THYRELIUS ERICSON

SEMIFINAL 2

10 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad 25–22
17 april: IFK Kristianstad–IFK Skövde
24 april: IFK Skövde–IFK Kristianstad
5 maj: IFK Kristianstad–IFK Skövde
Ev 7 maj: IFK Skövde–IFK Kristianstad

Foto: Bildbyrån