Albin Broman: ”Han har hjälpt mig ta stora kliv”

I fjol: 28 mål och 19 assister på 26 matcher. Denna säsong: 50 mål och 23 assister på 11 matcher. Albin Broman har haft en explosionsartad utveckling under hösten, och lyfter nu fram tränaren Anders Hallberg.

– Jag har fått extra hjälp med detaljer offensivt och han har hjälpt mig ta stora kliv, säger Broman.

IK HALLBY–OV HELSINGBORG
25 NOVEMBER 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & CMORE MIX

På fredag tar IF Hallby emot OV Helsingborg hemma i Jönköping, och inför mötet är tabellen otroligt jämn. Hallby är ett av hela fem lag som står på 10 poäng och parkerar som 11:a i tabellen, medan Helsingborg skrapat ihop 7 poäng och ligger hacket efter på 12:e plats.

– Vi hade en lite tuffare start på säsongen, trögstartad, med tuffa motstånd. Sen kom vi in i det med några raka segrar innan vi tappat lite igen, säger Albin Broman.

Fredagens drabbning är den första av sju matcher för Hallby i Handbollsligan innan nyår och det stundande VM-uppehållet, och lagets högernia tror att effektiviteten blir en nyckel i den viktiga matchen mot Helsingborg.

– Känslan är att vi hela tiden kommer till många lägen, men bollen måste sättas dit. Men det känns som vi har bra möjligheter här.

Överlag är det dock försvaret som kommer prioriteras under de återstående veckorna av 2022.

– Försvaret har varit tryggheten i laget innan, men nu har det varit lite upp och ner. Om vi kan sätta ett aggressivt försvarsspel kommer även andra saker att lösa sig, säger Albin Broman, som har Ystads IF som moderklubb. Broman tillhörde YIF fram tills 2021.

Anders Hallberg gör sin första säsong som tränare i Hallby och det är alltså han som ska få fram ett aggressivare och mer effektivt lag. Albin Broman beskriver Hallberg som en tränare som ser detaljerna och är skicklig på att utveckla spelarna.

– Han är väldigt duktig på att se detaljer i spelet och på att förklara för oss spelare vad vi ska få ut i olika delar av spelet. Han hjälper individen att ta kliv hela tiden och gör rollerna i laget tydliga.

Albin Broman lyfter också fram sin tränare som en stor anledning till sin egen fina höst.

– Jag har fått extra hjälp med detaljer offensivt och han har hjälpt mig ta stora kliv. Det har också lett till mer speltid vilket hjälpt mig. Sen är det också så att förra året var mitt första år och tar det tar tid att komma in i en ny klubb, ett nytt lag, säger Broman.

JONATHAN TEDEBORG

Omgång 12

25 november, 19.00: IFK Skövde–Önnereds HK
25 november, 19.00: HK Aranäs–Alingsås HK
25 november, 19.00: Ystads IF–Lugi HF
25 november, 19.00: IFK Kristianstad–HK Malmö
25 november, 19.00: Redbergslids IK–IK Sävehof
25 november, 19.00: IF Hallby–OV Helsingborg
25 november, 19.00: Eskilstuna Guif–Hammarby IF

IF Hallbys interna skytteliga

1. Gustaf Wedberg, 57 mål
2. Albin Broman, 50
3. Hampus Söderman, 38
4. Hampus Dahlgren, 31
5. Oskar Hedvall, 29
5. Martin Mårtensson, 29
7. Sebastian Waage Messestadt, 15
8. Robin Svensson, 14
8. Didrik Sundelius, 14
10. Jesper Jakobsson, 7

Foto: Bildbyrån