Pettersson: ”Behöver vara smartare”

Mimershallen i Kungälv är på lördag spelplats för höstens sista SHE-match. Vi tog ett snack med hemmalagets lagkapten Wilma Pettersson som i hög grad bidragit till Kungälvs uppgång.

– Vi dippar inte lika mycket som tidigare säsonger. Vi är fler som tar ansvar, säger Pettersson inför mötet med svenska mästarna Skuru.

KUNGÄLVS HK–SKURU IK
LÖRDAG 20 NOVEMBER 15.00
SÄNDS PÅ CMORE

Elfteplats blev Kungälvs HK:s placering när SHE-tränarnas förhandstips samlades inför ligastarten i september.

Men redan efter två omgångar visade KHK sina tvivlare fel. Inledande segrar mot Heid och Lugi lyfte laget till förstaplats och två månader senare är de fortsatt på övre tabellhalvan, närmare bestämt femma.

– Vi har vunnit några matcher som vi på förhand inte trodde vi skulle ta några poäng i. Men helst hade jag velat vinna någon match till. Än så länge är vi nöjda med starten, säger lagkapten Wilma Pettersson som länge har varit en av ledarna i Kungälv.

– Framför allt har vi blivit jämnare i våra prestationer. Vi dippar inte lika mycket som tidigare säsonger. Vi är fler som tar ansvar. Vad det beror på vet jag inte. Vi har som grupp blivit mognare kanske, fortsätter vänsternian som leder KHK:s interna MEP-liga och som i september blev uttagen i Månadens lag.

Vad ligger bakom din egna storform?

– Jag fick en bra försäsong. Det är ju det enda positiva med att inte gå till slutspel. Man har lång tid på sig att träna upp kroppen. Utöver träningarna med laget har jag också kört mycket extraträningar med Jasmin Zuta. Han gillar inte att jag ger honom beröm men jag har Jasmin att tacka för mycket.

Varför gillar inte Jasmin beröm?

– Han säger att det jag som ligger bakom allt. Han har inget med det att göra. Men extraträningarna har betytt mycket för mig. Lagträningarna är också nyttiga men man får inte samma utrymme där.

Vad kommer ditt driv i från?

– Det är en klyscha men jag vill bli bäst. Framför allt tycker jag det är fruktansvärt roligt. Det finns inget bättre än att träna handboll.

Vad säger din huvudtränare Hamed Khazrai när du åker på extraträningar med Jasmin Zuta?

– Haha, de är bra kompisar och pratar med varandra. Det är inga konstigheter.

Statistiskt har Wilma Pettersson aldrig spelat bättre handboll än nu. Detta trots att hon var skadad hela fjolårssäsongen. En av hennes bättre prestationer under hösten kom borta mot Önnered då hon stod för sex mål och fem assist.

Tillsammans med Mia Lagumdzija och Maja Fredén bildar hon också en slagkraftig niometerslina.

– Vi pratar handboll på ett annat sätt jämfört med tidigare år. Det är Hameds förtjänst skulle jag säga. Han vill att vi ska prata med varandra om det som händer på banan. Det är vi som måste ta det yttersta ansvaret och försöka hitta lösningar, fortsätter Pettersson vars moderklubb är Stenungsunds HK.

På lördag avslutar Kungälv höstsäsongen med hemmamatch mot Skuru IK. Precis som de övriga lagen i SHE vet Pettersson vad som väntar när de regerande mästarna kommer på besök.

– Historiskt har vi haft svårt för dem. Speciellt att stå emot deras kontringsspel. Det är ofta till följd av för många tekniska fel.

Det är många lag som går i Skurus fälla. Hur ska ni undvika det och i stället spela er förbi deras offensiva försvar?

– Det handlar om att inte vara så rädd för att de stör uppe på nio meter. Vi ska ta det lugnt och kolla var det finns ytor. Vi behöver vara smartare.

Är det spelintelligens som är nyckeln för att besegra Skuru?

– Nja, det har individuella kvaliteter som andra lag inte besitter. Men de spelar smart med dem resurserna de har. De tänker handboll lite bättre än andra lag.

Hur ser VM-uppehållet ut för din del?

– Jag ska faktiskt åka utomlands till Spanien. Förhoppningsvis får jag lite sol. Vi får se, skrattar Pettersson.

Avkast i Mimershallen sker klockan 15.00. Skuru är hittills obesegrade I SHE medan Kungälv spelar blott sin tredje hemmamatch. Pettersson och kompani har under hösten besegrat BK Heid, Lugi HF, Önnereds HK och Skara HF.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kungälvs MEP-liga

1. Wilma Pettersson, 22,98 MEP-poäng
2. Alma Jöhnsson, 14,77
3. Maja Fredén, 14,71
4. Mia Lagumdzija, 14,26
5. Amanda Sjöstrand Hallman, 9,24

Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån