Wilma Kroon Andersson: ”Har varit en lång längtan”

SM-slutspelet 2021 inleds i väst på fredagskvällen mellan lokalrivalerna IK Sävehof och Önnereds HK. 18.00 i Partille Arena är det avkast i den första kvartsfinalen.
– Slutspelsnerver kan alltid infinna sig. Men det viktigaste är att vi går ut och njuter, säger 22-åriga Wilma Kroon Andersson.

IK SÄVEHOF–ÖNNEREDS HK
FREDAG 11 MARS 18.00
SÄNDS PÅ SPORTKANALEN & CMORE

Wilma Kroon Andersson är inte ensam om att ha längtat efter den här helgen. I fjol satte covid-19 stopp för SM-slutspelet vilket gör det till 663 dagar sedan det senast spelades slutspelshandboll. På fredag kväll är det dags igen.

– Det ska bli roligt. Men såklart känns det lite ovant. Det var länge sedan man hade de här nerverna.

Du har redan slutspelsnerver?

– Ja, men det var ju så länge sedan. Man har nästan glömt av vad som gäller. Det har varit en lång längtan och man blir påmind varje dag om att det snart är dags.

I egenskap av sin andraplats i serien ställs Sävehof mot tabellsjuan Önnereds HK. Ett lag med välbekanta ansikten för Kroon Andersson och hennes Sävehof-kamrater.

– Det är många gamla Sävehofare i Önnered. Det kommer nog bli heta känslor. Vi tycker Önnered är ett roligt lag att möta. Det ska bli en kul kvartsfinalsserie med nära avstånd.

Vad är det som gör Önnered ett roligt lag att möta?

– De kontrar mycket och har ett bra målvaktsspel. Det bidrar tycker jag. Sen kan det bli mycket heta känslor, speciellt i ett slutspel.

Vem svarar för de heta känslorna på plan?

– Oj, det beror nog på matchsituation. Det är många som kan gå fram för båda lagen. Men jag skulle nog säga Linnea Säreborn i Önnered och vår Linnea Pettersson. Det är stort att ha på sig lagkaptensbindeln och de brukar stå framför sitt lag på det sättet.

Sävehof avslutade grundserien i tisdags med en betryggande niomålsseger mot Heid. Wilma Kroon Andersson hade makalösa 51 i räddningsprocent och kommer till den första kvartsfinalen med en succéinsats i ryggen.

– Det var jätteskönt såklart. Även segern mot H65 Höör var skön. Men nu gäller det att ladda om energimässigt. Nytt motstånd kräver alltid nya prestationer.

30-årig tradition

För de mesta mästarna IK Sävehof är SM-slutspel inget nytt. Sedan avancemanget till elitserien 1991 har laget prenumererat på topp åtta-placeringar. I år knep man sin 30:e (!) raka slutspelsplats.

Vet du om det är någon kvar i föreningen från slutspelet 1992 då sviten inleddes?

– Oj, jag har ingen aning faktiskt. Sen jag kom till klubben 2017 är det bara Linnea och Thess (Krönell) kvar. Men de var ju inte med då, haha. Men man känner att rutinen finns i hela föreningen. Det är kul att det äntligen är dags att föra vidare det arvet, fortsätter Skara-fostrade Kroon Andersson som sedan sommaren 2019 delar på målvaktsposten med Sofie Börjesson.

Kroon Anderssons första år spenderades dock i hård konkurrens med Christina Elm och Isabella Mouratidou.

– Jag har blivit en mer komplett spelare i Sävehof. När jag kom hit visste jag om att jag hade talang. Men både Henrik Signell och Elvir Rakovic formade mig och fick mig att inse att spelförståelse och fysik betyder mycket.

Hur vill du beskriva den gångna grundseriesäsongen?

– Bra. Jag känner mig mer stabil och jag gillar hur vår tränare Rasmus (Overby) tänker handboll. Jag gillar det snabba, danska spelet. Jag känner själv att jag bidrar i igångsättningen med mina uppspel, kontringar och snabba avkast.

Eftersom Sävehof slutade tvåa i grundserien måste antingen de själva eller seriesegraren Skuru vinna SM-guld om det ska bli gruppspel i Champions League eller European League nästa säsong.

Det har inte varit något Europacupspel för er i år. Är det något du strävar efter till nästa säsong?

– Gud ja. Det är absolut en morot. Både jag och Sävehof vill vara där.

Grämer ni er över andraplatsen i serien?

– Nja, det är inget vi har tänkt på så mycket. Visst låg Lugi-förlusten kvar i minnet ett tag men vi har valt att släppa seriespelet. Vi får göra det bästa av situationen vi har nu.

Vad tror du blir avgörande mot Önnered på fredag?

– Energi. Det känns som att Önnered kommer tagga upp på den fronten. Kan vi orka stå emot det tror jag jag på oss. Det ska bli väldigt roligt. Slutspelsnerver kan alltid infinna sig. Men det viktigaste är att vi går ut och njuter.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Kvartsfinal 2: Sävehof – Önnered

12 mars: Sävehof–Önnered
24 mars: Önnered–Sävehof
28 mars: Sävehof–Önnered
31 mars: Önnered–Sävehof
2 april: Sävehof–Önnered

Målvaktsassist

1. Josefine Hultberg Dahlgren, VästeråsIrsta, 21 assist
2. Irma Schjött, H65 Höör, 20
3. Wilma Kroon Andersson, Sävehof, 16
4. Rebecca Nilsson, Skuru, 11
5. Yasminne Gluic, Kungälv, 10

Wilma Kroon Anderssons statistik mot Önnered 2020/21

Räddningsprocent: 9/29=31%
MEP-poäng: 0,53

Foto: Bildbyrån