Tilde Skoog: ”Livet kretsar kring handboll”

En måstematch väntar för VästeråsIrsta på tisdagskvällen. Efter förlusten senast hemma mot Skuru IK i kvartsfinal 3 åker de till Nacka Bollhall med kniven mot strupen.

– Det kommer behöva kosta blod, svett och tårar. Vi behöver ha hårda satsningar och spela tufft försvarsspel, berättar Tilde Skoog.

SKURU IK–VÄSTERÅSIRSTA HF
TISDAG 18 APRIL 19.00
SÄNDS PÅ CMORE & SPORTKANALEN

Det är ett pressat VästeråsIrsta som åker till Nacka Bollhall under tisdagen. Match 4 stundar i kvartsfinalserien mellan Västerås och Skuru och västmanlänningarna ligger under med 1–2 i matcher.

Senast vann Skuru en jämn och tät drabbning. 19–20 skrevs slutresultatet i Västerås Arena efter att Skurus finska lagkapten Ellen Voutilainen avgjort med 37 sekunder kvar att spela.

– Det var ingen toppenmatch från något av lagen. Jag tror att varken vi eller Skuru är nöjda med den matchen. Det var målsnålt och små marginaler som avgjorde, berättar vänsterkanten Tilde Skoog.

Enligt Skoog hade Västerås stora problem med Skurus aggressiva försvarsspel i lördags.

– Vi blev störda av deras lyftande tvåor. Vi fick inget flyt på anfallsspelet och ingen fart på bollen. Tajmingen satt inte där den borde, fortsätter Skoog.

Med 21 gjorda mål på 26 avslut är Skoog en av slutspelets flitigaste målskyttar så här långt.

– Jag har fått mycket boll och får lägga många straffar. Jag tycker det är jättekul att spela slutspel. Man blir extra peppad. Sen har jag haft ett litet övertag på deras målvakt. Det blir mycket mindgames i slutspel. Jag har kollat mycket klipp, berättar Skoog, som har meriter från både U-landslag och det svenska ligalandslaget.

– Man identifierar sig mycket med handbollen. Livet kretsar kring handboll. Jag har bytt stad för sportens skull och grottar ner mig mycket i mina prestationer. Speciellt nu i SM-slutspelet. Det märks mycket på ens humör, säger Skoog som är fostrad i Tyresö HF och gör sin tredje säsong i VästeråsIrsta.

Vem är Tilde Skoog utanför handbollsplan?

– Jag gillar att hitta på saker med kompisar. Och second hand-shoppning, fortsätter Skoog som utbildar sig i beteendevetenskap.

Har du varit nervös under slutspelsmatcherna?

– Ja, det klart man blir extra pirrig. Det är viktiga matcher. Men jag gillar att känna av lite nervositet. Man märker att matcherna betyder mycket.

Avkast mellan Skuru och VästeråsIrsta sker klockan 19.00 på tisdagskvällen.

– Vi kommer att prata om att vara påkopplade i 60 minuter. Vi får verkligen inte tappa greppet om matchen. Vi måste vara skärpta hela tiden, både framåt och bakåt. Det kommer behöva kosta blod, svett och tårar. Vi behöver ha hårda satsningar och spela tufft försvarsspel.

OLOF THYRELIUS ERICSON

Skytteligan i slutspelet

1. Elma Örtemark, Skövde, 24 mål
2. Tilde Skoog, VästeråsIrsta, 21
3. Alma Jöhnsson, Kungälv, 18
3. Linn Hansson, Önnered, 18
5. Cassandra Tollbring, Höör, 17
5. Alexandra Bjärrenholt, Skuru, 17
7. Frida Rosell, Sävehof, 16
7. Sara Johansson, Skara, 16
9. Isabelle Andersson, Höör, 15
9. Melanie Felber, Skara, 15

Resultat och spelschema:

Tisdag 28 mars, 19.00: VästeråsIrsta–Skuru 29–28
Lördag 1 april, 18.00: Skuru–VästeråsIrsta 36–26
Lördag 15 april, 14.00: VästeråsIrsta–Skuru 19–20
Tisdag 18 april, 19.00: Skuru–VästeråsIrsta
Ev. lördag 22 april, 14.00: VästeråsIrsta–Skuru

Foto: Bildbyrån